Round-up EuropaCup Zaal: Amsterdam naar finalepoule

Amsterdam heeft vrijdag in Moskou na 2 wedstrijden de finalepoule van de EuropaCup Zaal bereikt. De ploeg van Joost Bitterling versloeg HC OKS-SHVSM Vinnnitsa uit Oekraïne met maar liefst 8-1 en Cambrai HC uit Frankrijk met 2-0. Het doel van de landskampioen dit weekend is duidelijk: promoveren van de B-poule naar de A-poule

Ook Dinamo Elektrostal uit Rusland bereikte door 2 overwinningen de finalepoule. Amsterdam speelt zaterdag de laatste wedstrijd van de 1e poulefase tegen de Russen. Een belangrijk duel, want het resultaat telt ook mee voor de finalepoule.

Het puntensysteem werkt in de EuropaCup anders dan in de Hoofdklasse. Een overwinning levert 5 punten op, een gelijkspel 2 en een nederlaag met minder dan 3 doelpunten verschil levert 1 punt op. De nummers 1 en 2 van beide poules kwalificeren zich voor de finalepoule, waarvan de beste 2 uiteindelijk naar de A-poule promoveren.

Cambrai HC-Amsterdam 0-2

Na de 8-1 zege op HC OKS-SHVSM Vinnnitsa uit Oekraïne nam Amsterdam het in zijn 2e groepswedstrijd op tegen Cambrai HC. De Fransen hadden hun 1e duel met 6-1 verloren van Dinamo Elektrostal uit Rusland.

Het was grotendeels aan Robert Tigges te danken dat de overwinning naar Amsterdam ging. Tigges nam beide treffers voor zijn rekening in het duel dat zijn ploeg met 0-2 won. Door de overwinning zijn de hoofdstedelingen al bijna zeker van kwalificatie voor de finalepoule, waar promotie naar de A-poule afgedwongen kan worden.

Het duurde tot de 2e helft tot Amsterdam op voorsprong kwam. In de 21e minuut zette Tigges uit een strafcorner de 0-1 op het scorebord, waarna hij 10 minuten later de voorsprong verdubbelde via een veldgoal: 0-2.

21. Robert Tigges 0-1 (sc)
30. Robert Tigges 0-2

HC OKS-SHVSM Vinnnitsa-Amsterdam 1-8

De mannen van Amsterdam maakten in hun 1e wedstrijd gehakt van HC OKS-SHVSM Vinnnitsa, een ploeg uit Oekraïne. Ze wonnen met maar liefst 1-8.

Ook dit duel was Robert Tigges de grote man. Hij scoorde 5 keer. Meteen in de openingsfase was hij al op dreef. Binnen 4 minuten had Tigges de eerste 2 goals al in het net liggen. Klaas Vermeulen en Nicki Leijs maakten er in de 1e helft 0-3 en 0-4 van.

In de 2e helft vergrootte Amsterdam de voorsprong nog maar eens flink. Tigges schreef meteen na rust opnieuw 2 doelpunten binnen 4 minuten op zijn naam. Max Sweering werkte 10 minuten voor tijd de 0-7 in het doel. Lange tijd leek dat de uitslag te worden, maar in de slotminuut vielen er toch nog 2 doelpunten. Viacheslav Paziuk scoorde de eretreffer namens de Oekraïners, waarna Tigges een strafcorner benutte: 1-8.

Programma zaterdag

• 07:00   Royal HC Namur-Atlético Clube de Portugal (groep A)
  • 08:10   HC Minsk-Inverleith HC (groep A)
  • 09:20   Dinamo Elektrostal-Amsterdam (groep B)
  • 10:30   Cambrai HC-HC OKS-SHVSM Vinnnitsa (groep B)
  • 14:00   Nummer 4 groep A – nummer 4 groep B (verliezerspoule)
  • 15:10   Nummer 3 groep A – nummer 3 groep B (verliezerspoule)
  • 16:20   Nummer 2 groep A – nummer 2 groep B (finalepoule)
  • 17:30   Nummer 1 groep A – nummer 1 groep B (finalepoule)

De genoemde tijdstippen betreffen Nederlandse tijd. In Moskou is het 2 uur later. Zondag is de laatste dag van het toernooi.

Bekijk alle informatie op de website van de EHF.