Round-up HK Indoor (D): Kampong en hdm naar play-offs

Kampong en hdm hebben zich zaterdag in de Sporthallen Zuid in Amsterdam tijdens de laatste speeldag van de reguliere competitie geplaatst voor de play-offs. Craeyenhout en Leonidas degradeerden uit de Hoofdklasse en Union en De Terriërs spelen volgende week play-outs.

Den Bosch (poule A) en MOP (poule B) plaatsten zich vorige week al voor de play-offs. In de halve finales, op zaterdag 6 februari in het Topsportcentrum in Rotterdam, speelt MOP tegen Kampong en Den Bosch tegen Union.

Bekijk hier de eindstand van reguliere competitie van de Hoofdklasse Indoor Dames.

Poule A

Laren – Leonidas 10-4

Het Hoofdklasseavontuur van Leonidas zit er na 1 seizoen al op. De Rotterdammers degradeerden na een 10-4 nederlaag tegen Laren, al was de uitslag geflatteerd. Sterker nog, Leonidas hield lang zicht op een stunt.

De opdracht was duidelijk voor Leonidas: winnen van Laren en hopen dat De Terriërs zouden verliezen van Amsterdam. Desondanks begonnen de havenstedelingen moeizaam aan de wedstrijd. Binnen no time stond het 3-0 voor Laren. Leonidas gaf zich echter niet gewonnen en knokte zich terug tot 3-2. De hekkensluiter speelde een gedeelte van de 1e helft alles of niets door Laure-Sophie van der Heide als vliegende keep op te stellen. Het leek te werken, want op dat moment drong Leonidas de tegenstander achteruit.

Aan het einde van de 1e helft kwam Laren toch op 4-2. In de 2e helft ging Leonidas, in de wetenschap dat het minstens 3 keer moest scoren, weer met een vliegende keep spelen. Uit een counter kon Floor Bod de 4-3 binnentippen, maar ze stuitte op de keepster van Laren.

Daarna moest Leonidas toch buigen. Laren kwam op 5-2 en Leonidas maakte de 5-3 nog, maar in de slotfase ging het opeens hard. Het verzet van Leonidas was gebroken, zo bleek, want binnen de kortste keren stond het van 5-3 opeens 10-3. Leonidas maakte er nog wel 10-4 van, maar het doek was toen al gevallen.

Doelpuntenmakers Kampong: Renee van Laarhoven, Marijn Veen
Doelpuntenmakers Den Bosch: Frédérique Matla (3), Lieke Hulsen, Vera Vorstenbosch

Kampong – Leonidas 3-2

‘We maakten het onszelf onnodig moeilijk’, zei Claudia Veenendaal van Kampong na de nipte 3-2 overwinning op Leonidas. Door dat resultaat is Kampong zeker van de play-offs. In de allerlaatste seconde kreeg Leonidas, de hekkensluiter, nog een strafcorner, maar de Rotterdammers verprutsten die kans.

Veenendaal: ‘Het was een moeizame wedstrijd. Enkele meiden zijn net terug van het EK in Minsk en we hebben sindsdien nog niet echt samen kunnen trainen. Daarom was het even zoeken. We hebben de wedstrijd op het nippertje over de streep getrokken.’

De verdediger, die 2 keer scoorde uit een strafcorner, vindt het moeilijk om de kansen van haar ploeg in te schatten voor de play-offs van volgende week. ‘Ik vind het lastig om de poules met elkaar te vergelijken. In die andere poule heeft iedereen van elkaar gewonnen. Ik heb MOP net zien spelen: die hebben in ieder geval een goeie ploeg. Maar wij hebben zeker een kans. Kampong is vorig jaar niet voor niets kampioen geworden.’

Desondanks is het doel volgens Veenendaal niet om die prestatie te evenaren. ‘Nee, we zien de zaalcompetitie een beetje als voorbereiding op Minsk, waar we de EuropaCup spelen. Zoiets maak je maar 1 keer mee, dat je op een toernooi in Wit-Rusland speelt. Heel erg cool vind ik dat. Vorig jaar speelde ik nog met Wageningen in de Topklasse. Hoe vet is het dan dat je naar Minsk mag om tegen andere Europese teams te spelen?

Met de kou in Minsk valt het volgens Veenendaal momenteel reuze mee. ‘Toen die meiden er tijdens het EK zaten, was het rond de min 20. Nu is het ongeveer 0.’

Craeyenhout – Union 5-7

Doelpuntenmakers Craeyenhout: Cherish de Looze (2), Sophie Veerman (2) en Yvette Biekart.
Doelpuntenmakers Union: Demi Dreis, Josine Kappelle, Nynke Kappelle (2), Dominiek Rutten (2).

MOP – SCHC 2-1

SCHC slaagde er ook tegen MOP niet in zich te kwalificeren voor de play-offs. Stichtsche moest na de nederlaag tegen hdm winnen van MOP, maar de ploeg uit Bilthoven ging met 2-1 onderuit.

Het was aan keepster Maartje Cox te danken dat SCHC überhaupt nog lang in de wedstrijd bleef. De goalie pareerde zeker 5 grote kansen van MOP. De 1e grote mogelijkheid van de wedstrijd was in de 12e minuut voor Pleun van der Plas van MOP. Na een pass vanaf links probeerde ze de bal bij de 2e paal binnen te werken,  maar Cox stak daar een stokje voor.

Toch kon ook Cox niet voorkomen dat MOP op voorsprong kwam. De koploper spleet de defensie van SCHC uit elkaar en de geheel vrij staande Manon van Leur kon de bal simpel binnentikken: 1-0. Vlak voor het einde van de 1e helft kwam SCHC op gelijke hoogte. Na een prima aanval speelde Laura Marell de bal naar Maike Stockel, die ‘m simpel kon binnenlopen.

In de 2e helft kreeg SCHC’er Claire Verhage een levensgrote kans, maar ze werkte de bal over. Daarna kreeg MOP wederom een karrenvracht aan mogelijkheden. Keer op keer stond Cox in de weg, tot Donja Zwinkels 5 minuten voor tijd alsnog de 2-1 op het scorebord zette. Die klap kwam SCHC niet meer te boven.

SCHC – hdm 0-5

SCHC liet tijdens de 1e wedstrijd van de dag dé kans liggen om zich al te plaatsen voor de play-offs. Voorafgaand aan het duel stond Stichtsche, dat 2e op de ranglijst staat, 4 punten voor op nummer 3 hdm, met nog 2 wedstrijden te spelen. Bij een overwinning was SCHC dus zeker geweest van de 2e plaats, en dus ook van de play-offs. Maar hdm was met 0-5 heer en meester, onder meer door 3 goals van Denise Admiraal.

Admiraal: ‘Ik had er voorafgaand aan deze wedstrijd nog niet zo heel veel ballen ingelegd. Dus ik ben heel happy dat ze er nu eindelijk wel in gingen. Het halen van de play-offs is zeker ons doel. Alleen hebben we het aan het begin van de competitie tijdens sommige wedstrijden laten liggen. De ene keer gaat het goed, de andere keer wat minder. Aan deze wedstrijd houd ik een heel goed gevoel over: vooral omdat ik vond dat we er met z’n allen stonden.’

In de eerste 10 minuten dook hdm af en toe al gevaarlijk voor het vijandelijke doel op, maar doelpunten leverden het nog niet op. Halverwege de 1e helft kreeg Pien van Nes een levensgrote kans op de openingstreffer, maar ze werkte de bal van dichtbij voor een leeg doel naast. Kort daarop viel de openingstreffer toch. Het was Denise Admiraal die door de defensie heen brak: 0-1.  Nog voor het einde van de 1e helft maakte Nina van der Marel 0-2 van.

SCHC, dat slechts 1 wissel op de bank had, had daar geen antwoord op. Meteen aan het begin van de 2e helft trapte hdm het gaspedaal nog maar eens in. Binnen enkele minuten stond het 0-4, dankzij 2 goals van Denise Admiraal. Nina van der Marel bepaalde de eindstand met haar 2e treffer van de wedstrijd op 0-5. In de slotminuut schoot Laura Keibel de bal nog op de paal.

0-1 Denise Admiraal
0-2 Nina van der Marel
0-3 Denise Admiraal
0-4 Denise Admiraal
0-5 Nina van der Marel

MOP – Union 4-2

0-1 Nynke Kappelle
1-1 Donja Zwinkels