Round-up HK Indoor (H): Groningen degradeert, hdm in play-offs

In de Sporthallen Zuid in Amsterdam werd zaterdag de laatste speeldag van de reguliere competitie van de Hoofdklasse Indoor afgewerkt. De Heren van Amsterdam en Rotterdam, die vorige week al zeker waren van een plaats in de play-offs, sloten de competitie af zonder puntenverlies. Naast deze twee ploegen kwalificeerden ook Schaerweijde en hdm zich voor de play-offs om de landstitel. Voordaan en Gooische spelen play-outs om zich te handhaven in de Hoofdklasse. HGC en Groningen spelen volgend seizoen een niveau lager.

Het Topsportcentrum in Rotterdam is volgende week zaterdag gastheer van de play-offs om de landstitel. Amsterdam speelt dan tegen Schaerweijde en Rotterdam neemt het op tegen hdm.

Bekijk de eindstand van de Hoofdklasse Indoor Heren. Heb jij nog aanvullingen op de doelpuntenmakers? Mail naar redactie@hockey.nl.

Poule A

In poule A was voorafgaand aan de laatste speeldag alleen Amsterdam zeker van een plaats in de play-offs. Den Bosch, hdm en Almere hadden met nog twee duels te gaan kans op dat tweede ticket. Uiteindelijk eindigde hdm als tweede in de poule na winst op directe concurrent Almere en de nederlaag van Den Bosch tegen Amsterdam.

Ook de strijd om directe degradatie was spannend. Het ging in de laatste wedstrijd tussen Gooische en Groningen. Groningen moest winnen van de Bussumse ploeg om een stap terug te voorkomen. De Groningers kwamen nog met 3-1 voor, maar moesten toch buigen voor Gooische (6-4), dat volgende week via play-outs gaat proberen om op het hoogste niveau te blijven.

Groningen-Gooische 4-6

De opdracht voor beide ploegen was voorafgaand aan de wedstrijd duidelijk. Groningen moest winnen om directe degradatie te voorkomen, Gooische moest minimaal gelijkspelen.

Groningen greep de laatste strohalm en kwam ook op voorsprong door een doelpunt van Patrick Houben. Houben leek vervolgens zijn tweede treffer te maken uit een strafcorner, maar de goal werd niet toegekend door de scheidsrechter. Zes minuten voor rust kwam Gooische op gelijke hoogte. Bij een strafcorner kwam de bal op de voet van de Groningse lijnstopper, waarna de arbiter een strafbal toekende, die werd benut door Floris Bakker.

Nog voor rust kwam Groningen opnieuw op voorsprong. Het was weer Houben die trefzeker was. Na rust vergrootte Jeroen Wolters de stand naar 3-1. Gooische gaf zich echter niet gewonnen. Nadat een inzet op de Groningse paal belandde, maakte Bakker er 3-2 van en even later schoof Thomas van Wieringen de bal vanaf kop cirkel binnen: 3-3.

De gelijkmaker leek de Groningers te knakken. Bakker zette Gooische uit een strafcorner op voorsprong. Zijn inzet rolde net onder de stick van de lijnstopper het doel in. Balverlies leidde de vijfde treffer voor Gooische in. Bakker profiteerde en met een leep wippertje over de keeper maakte hij er 5-3 van.

Groningen wisselde de keeper voor een extra veldspeler. Houben verkleinde de achterstand nog naar 5-4, maar het slotakkoord was voor Gooische. Bakker stelde de winst voor Gooische veilig door na een lange rush de bal in het lege doel te schuiven.

‘Je weet: ‘Als je verliest, ga je eruit’. Dus we zijn voor de winst gegaan’, aldus Bakker, die met vijf treffers een enorm aandeel had in de winst van Gooische. Toch zag het er in het begin niet goed uit voor de ploeg van Bakker. ‘Zij kwamen verdiend voor. Ze toonden meer lef. Toen het 3-1 was, dacht ik: ‘Hier heb ik geen zin in.’ Het is goed dat we het hebben weten om te buigen. We hebben de emoties goed onder controle gehouden. We hebben uitgevoerd wat we hebben getraind. We zijn bepaalde patronen blijven spelen. Ik ben dan ook trots op het team. ‘

Den Bosch-Almere 3-6

Almere heeft de laatste strohalm voor plaatsing voor de play-offs gepakt. De ploeg moest winnen van concurrent Den Bosch om in de laatste wedstrijd nog kans te hebben om het ticket te pakken. En winnen deed Almere, al moest de ploeg een 2-0 achterstand ongedaan maken.

‘We begonnen goed, maar benutten de eerste twee, drie kansen niet en zij schieten hun eerste twee kansen binnen’, blikt Almere-speler Dider Meijer terug op de beginfase van het duel. Den Bosch kwam op voorsprong door een backhand van Tijn van Goesen. Uit een benutte strafcorner van Bram van Groesen werd de score verdubbeld.

Deze achterstand bracht Almere niet uit het evenwicht. Meijer, die al eerder dichtbij een goaltje zat, scoorde uit de draai de aansluitingstreffer. Almere bleef drukken en voor rust lag de gelijkmaker in het Bossche doel. Landbrug rondde een voorzet van Morris de Vilder doeltreffend af.

In de tweede helft kwam Almere voor het eerst op voorsprong. Terence Pieters rondde een strafcorner, die ‘Zwinkelend’ werd aangegeven, prima af. Even later lag de bal aan de andere kant in het net. Van Groesen sloeg de strafcorner in de hoek buiten het bereik van de Almere-keeper.

Het was uiteindelijk Almere dat er met de winst vandoor ging. Op het moment dat Den Bosch vanwege een groene kaart met een man minder op het veld stond, schoot Pieters een strafcorner hoog in het doel. De wedstrijd werd vervolgens door Almere definitief in het slot gegooid. Na een schitterende actie van Pieters kwam de bal bij Meijer die de bal binnentikte voor 5-3. In de slotfase bepaalde aanvoerder Justin Klop de eindstand op 6-3.

‘Aan het begin was play-offs niet het doel, maar handhaving’, zegt Meijer over de doelstelling van Almere voorafgaand aan het seizoen. ‘We zouden gaan kijken hoe goed het zou gaan en dat is positief uitgepakt. IK ben verrast dat we nog in de race voor de play-offs zitten. Ik had het niet verwacht. Gezien de individuele kwaliteiten van de ploeg was het zeker mogelijk.’

Poule B

In de poule B hebben de Heren van Schaerweijde zich geplaatst voor de play-offs. De ploeg uit Zeist verloor de laatste competitiewedstrijd met 5-3 van het al geplaatste Rotterdam, maar dat was voldoende om concurrent Kampong op doelsaldo voor te blijven. Voordaan moest na de nederlaag tegen Union genoegen nemen met het spelen van play-outs. HGC, dat al was gedegradeerd, sloot de competitie af met negen nederlagen in tien duels.

Schaerweijde-Rotterdam 3-5

Voor Schaerweijde was de opdracht duidelijk. Een kleine nederlaag tegen het nog ongeslagen Rotterdam was voldoende voor een plaats in de play-offs. Bij rust keek de ploeg uit Zeist tegen een 4-1 achterstand aan en begon Schaerweijde-aanvoerder Thijn Knetemann hem wel even te knijpen. ‘Het ging niet echt de goede kant op, maar we hebben ons herpakt. In de tweede helft waren we wat onzorgvuldig en hadden we misschien gelijk kunnen spelen. Het is leuk om ons op deze manier te kunnen kwalificeren’, aldus Knetemann.

Rotterdam begon goed aan het duel. Na twee kleine kansen voor Schaerweijde zette Oliver Polkamp de Rotterdammers op voorsprong, die vervolgens werd vergroot door Thijs van Dam. Schaerweijde bracht via Merkx de spanning terug in de wedstrijd maar nog voor rust scoorden Egerton en Bakker voor Rotterdam: 4-1.

In de tweede helft verkleinde Lissone de achterstand naar twee doelpunten verschil. Nadat Polkamp de score naar 5-2 had getild, ging Schaerweijde op zoek naar meer doelpunten. Casper Horn was er twee keer dichtbij. Eerst lukte het niet om de bal over de lijn te tikken en even later stuitte hij op de doelman.

In de slotfase haalde Rotterdam de vaste keeper eraf voor een extra veldspeler. Nadat Schaerweijde in de slotfase een strafcorner kreeg toegekend, besloten de Rotterdammers geen strobreed in de weg te leggen en zodoende kon Knetemann de bal in het lege doel schuiven: 5-3.

Voor de derde maal op rij kwalificeerde Schaerweijde zich voor de play-offs. Tegenstander volgende week is Amsterdam. ‘Het is leuker om de rol van underdog te hebben. We kunnen dan misschien boven onszelf uitstijgen en als Amsterdam een mindere dag heeft, kan het alle kanten op’, zo blikt Knetemann alvast vooruit.

Rotterdam-Kampong 8-5

Kampong moest deze wedstrijd winnen om uitzicht te blijven houden op de play-offs. De Utrechtse ploeg begon prima, want na twee minuten tikte de geheel vrijstaande Roderick Weusthof de bal in de lange hoek binnen. Rotterdam ging op de jacht naar de gelijkmaker en zette Kampong flink onder druk.

Een strafcorner van Thijs van Dam belandde op de paal en daarna lieten de Rotterdammers nog een paar kansen onbenut voordat Simon Egerton tekende voor de gelijkmaker. Even later was het opnieuw Weusthof dat Kampong op voorsprong zette. De voormalig international schoot vanuit een bijna onmogelijke hoek de bal hoog langs doelman Visser: 1-2. Kampong wist deze voorsprong niet vast te houden tot het rustsignaal, want Egerton maakte gelijk. Het doelpunt was een kopie van de goal van Weusthof.

Na rust zette Rotterdam een sprint in en scoorde snel achter elkaar twee keer. Egerton maakte zijn derde doelpunt van de dag en Van Dam maakte 4-2 door de bal door de benen van doelman Jeroen Fetter te spelen. Kampong stribbelde nog tegen en kwam via De Ridder op 4-3, maar de Utrechters slaagden er niet in om de gelijkmaker te forceren.

De treffer viel aan de andere kant. Op het moment dat Kampong met een man minder stond, benutte Egerton een strafcorner: 5-3. Weusthof zorgde andermaal voor de aansluiting, maar Rotterdam sloeg in korte tijd tweemaal toe via opnieuw Egerton en Van Dam.

Kampong kreeg nog een goede kans om het verschil terug te brengen naar twee doelpunten, maar Weusthof zag zijn strafbal gestopt. Vervolgens haalde coach Alexander Cox zijn keeper naar de kant voor een extra veldspeler. Het leverde een doelpunt op via De Ridder, maar Polkamp gooide het duel vlak voor tijd definitief in het slot: 8-5.

De nederlaag van Kampong betekent dat de Utrechters zelf hun laatste wedstrijd zeer ruim moeten winnen van Union en moeten hopen op een nederlaag van Schaerweijde tegen het al voor de play-offs geplaatste Rotterdam.