Round-up HK Zaal (D): hdm plaatst zich nu al voor de play-offs

Laren leeft nog. Dat is de belangrijkste conclusie van de zaaldag in het Topsportcentrum Almere. De Gooise ploeg begon met een remise tegen MOP, maar sloeg opeens toe in het duel met Amsterdam. Laren won en heeft het gat met nummer 5 MOP, dat zaterdag geen punten pakte, aanzienlijk verkleind. In poule B bij de dames plaatste hdm zich al voor de play-offs na een nipte zegen op Voordaan en een gelijkspel tegen SCHC.

Dames Poule A

Amsterdam – Laren 2-3 (1-2)

De vuist van aanvoerder Elin van Erk vormde zich tot een vuist nadat de zoemer afging. Haar ploeg Laren won zojuist met 3-2 van Amsterdam, nota bene de eerste zege van het seizoen. Een zeer belangrijke overwinning, want de Gooise ploeg staat nog slechts twee punten achter op MOP. ‘Maar we blijven van hun afhankelijk’, weet ook Van Erk direct na de wedstrijd. Ze straalt van oor tot oor. ‘Ja, ik ben héél blij dat ik hier nu niet een verhaaltje sta te houden hoe jammer het is dat we gedegradeerd zijn. Ik vind zaalhockey supermooi en ben blij dat we nog altijd kans maken.’

Laren moest dit seizoen duidelijk even op stoom komen. Het eerste punt werd gepakt tegen Union op 15 januari, zaterdag volgden pas de volgende punten. Navraag leerde dat de dames van Laren nog geen ruime trainingsmogelijkheden hadden gehad in de zaal. ‘Ik kom van hdm en daar hebben  ze een eigen hal. Daardoor ben ik wel gewend dat het iets beter geregeld is. Voor Laren is het moeilijker, maar gelukkig zijn we deze week goed geholpen door de club en betaalt het zich uit.’

‘2 Julia Müller 1-0
‘7 Fabienne Roosen 1-1
’22 Malou Mol 1-2
’25 Malou Mol 1-3
’30 Julia Müller 2-3

Groningen – Union 4-3 (3-1)

Groningen sluit ondanks het eerdere verlies tegen Amsterdam alsnog de zaterdag af als koploper van Poule A. De noorderlingen wonnen met 4-3 van Union en concurrent Amsterdam verloor in de zaal ernaast verrassend van Laren. Willemijn Bos maakte de twee openingstreffers voor haar ploeg en Pam van Asperen maakte er 3-0 van. Union vocht zich uiteindelijk nog terug tot 4-3.

‘3 Willemijn Bos 1-0
’14 Willemijn Bos 2-0
’17 Pam van Asperen 3-0
’28 Demi Dreis 3-1
’33 Nynke Kappelle 3-2
’35 Klaartje de Bruijn 4-2
’38 Josine Kappelle 4-3

MOP – Kampong 5-11 (2-5)

MOP had zich veilig van directe degradatie kunnen spelen, maar tegen Kampong maakten de Brabanders geen schijn van kans. Al na acht minuten hadden de Utrechters er vier in liggen, waarvan twee van A-junior Carmel Bosch. Bosch voert momenteel het topscorersklassement van de Hoofdklasse Dames Zaal aan.

‘1 Kiki van Wijk 0-1
‘2 Colette de Beaumont 1-1
‘3 Carmel Bosch 1-2
‘4 Carmel Bosch 1-3
‘8 Lisette Korink 1-4
’11 Renée van Laarhoven 1-5
’19 Floor van Dongen 2-5
’30 Kim van Roosmalen 3-5
’32 Carmel Bosch 3-6
’34 Jutta van Crevel 3-7
’35 Carmel Bosch 3-8
’36 Marieke van der Vis 3-9
’37 Lisette Korink 3-10
’38 Rosalie de Beer 4-10
’40 Renée van Laarhoven 4-11
’40 Floor Pheninckx 5-11

Amsterdam – Groningen 4-2 (2-2)

Amsterdam deed goede zaken door hun eerste duel van de dag te winnen van Groningen, waardoor beide ploegen na zeven wedstrijden vijftien punten hebben. Het levert ze voorlopig de gedeelde tweede plek in het klassement op; Kampong staat op dit moment bovenaan. Na de rust stelde Amsterdam de zege veilig. Nadat ze eerder op 1-2 achter hadden gestaan, zorgde aanvoerder Julia Müller voor de gelijkmaker en de uiteindelijke beslissing.

’10 Felice Albers 1-0
’11 Klaartje de Bruin 1-1
’15 Annemiek Rijling 1-2
’20 Julia Müller 2-2
’30 Sterre Deetman 3-2
’37 Julia Müller 4-2

Laren – MOP 3-3 (0-1)

De dames van Laren hadden het duel met MOP eigenlijk moeten winnen om een reëele kans te bewaren op lijfsbehoud via play-outs. Laren en MOP sloten het duel echter af met een remise, waardoor de voorsprong van de Vughtse ploeg vijf punten blijft. Met duels tegen Groningen, Amsterdam en Kampong in het restant van de competitie in het verschiet in het, wordt het een lastig verhaal voor het Gooise team.  Doordat Union verloor van Kampong, kan MOP nog uitzien naar direct lijfsbehoud zonder play-outs.

’19 Mathilde Hotting 0-1
’23 Jet de Graeff 1-1
’23 Floor Hogers 1-2
’26 Mathilde Hotting 1-3
’27 Macey de Ruiter 2-3
’34 Malou Mol 3-3

Kampong – Union 4-3 (2-0)

Kampong moest winnen van Union om uitzicht te houden op de play-offs en deed dat ook. Op het nippertje, want Carmel Bosch schoot pas in de laatste minuut de winnende binnen, nadat de Utrechters eerder een 3-0 voorsprong uit handen hadden gegeven. Union moet zich nu focussen op het vasthouden van de vierde plek en later op de dag Groningen bedwingen.

‘2 Lisette Korink 1-0
’19 Fleur de Waard 2-0
’24 Nina Notman 3-0
’25 Nynke Kappelle 3-1
’26 Janneke van de Venne 3-2
’32 Nynke Kappelle 3-3
’40 Carmel Bosch 4-3

Dames Poule A Topsportcentrum Almere Poort Uitslag
11:00 Kampong – Union  4-3
11:00 Laren – MOP  3-3
13:00 Amsterdam – Groningen  4-2
13:00 MOP – Kampong  5-11
15:00 Amsterdam – Laren  2-3
15:00 Groningen – Union  4-3

Dames Poule B

Hester van der Veld wordt in de mangel genomen door twee speelsters van Voordaan. Foto: © Daan Rhijnsburger

Hdm – Voordaan 3-2 (1-2)

Vordaan leek lange tijd verrassend met de punten aan de haal te gaan tegen koloper hdm. Met nog vijf minuten op de klok, een 2-1 voorsprong op de borden en een speelster meer in het  veld kreeg Voordaan via Anne Wijkstra dé kans op 3-1. Met een katachtige reactie voorkwam keepster Lauren Logush van hdm een treffer. Voor hdm was dat het startsein nog eenmaal vol in de aanval te gaan. Met succes. Pien van Nes scoorde eerste uit een strafcorner de 2-2, waarna Nina van der Marel twee minuten voor tijd de 3-2 maakte. Na een strakke pass door het midden van Van Nes kwam Van der Marel alleen voor de Voordaan-keepster. ‘Ik dacht die moet erin. Nu moet het gebeuren’, vertelde Van der Marel na afloop. In die missie slaagde ze en bracht ze hdm op het randje van de play-offs.

In de eerste helft maakten de Haagsen al duidelijk wat hun missie was: winnen. Na amper twee minuten spelen legde Van Nes de 1-0 er al in. Waar het wachten leek op de 2-0 werd het 1-1 door Lisa Gerritsen. Via een fraaie treffer van Anne Wijkstra was het een minuut later zelfs 2-1. Vordaan speelde fris van de lever en hdm kreeg maar moeilijk vat op het spel. Dat veranderde in de tweede helft toen hdm onder aanvoering van Van der Marel Voordaan onder druk zette. Met uiteindelijk een 3-2 zege als beloning. Hdm heeft hierdoor later op de dag nog maar een overwinning nodig om de play-offs zeker te stellen.

2′ Pien van Nes 1-0
13′ Lisa Gerritsen 1-1
14′ Anne Wijkstra 1-2
37′ Pien van Nes 2-2
38′ Nina van der Marel 3-2

Voordaan – Den Bosch 1-1 (0-1)

Minutenlang stond Voordaan-coach Pieter Bos na afloop van het duel tegen Den Bosch met de scheidsrechters te overleggen. De toon was vriendelijk, maar de ergernis van zijn gezicht af te lezen. De discussie ging over de 1-0 van Den Bosch. Volgens Bos ging daarbij de bal hoog in de cirkel. Hij kreeg geen gelijk in de wedstrijd, wél na afloop, zei hij. ‘Het is fijn om te merken dat ik het toch goed had gezien, maar we hebben er niet veel aan’, somberde Bos na afloop. Behalve de achterstand betekende de treffer vooral dat aan het spelbeeld niets veranderende. Het gemankeerde Den Bosch verdedigde en Voordaan moest daarop een passend antwoord schuldig blijven. De bal werd veelvuldig heen en weer geschoven door de ploeg uit Groenekan, maar veel kansen leverde dat niet op. ‘Wij missen als Overgangsklasse ploeg net de techniek en vaardigheid om veel kansen te creëren tegen een ploeg die zo verdedigend staat’, zei Bos.
Tot zijn opluchting vond zijn ploeg in de slotfase toch nog een gaatje in de hechte Bossche defensie. Dianne Vos tikte de bal binnen en bezorgde Voordaan nog een puntje: 1-1. Bos was ondanks het ene punt toch tevreden over de zaterdag. ‘We hebben tegen hdm laten zien dat we goed meekunnen in de hoofdklasse als er echt zaalhockey wordt gespeeld. In dat duel hadden we misschien een of drie punten kunnen halen. En ook in het duel met Den Bosch had er meer in gezeten. Maar uiteindelijk gaat het ons om handhaven. Om dat te bereiken, liggen we nog steeds op koers.’

’14 0-1 Simone Hefting
’34 1-1 Dianne Bos

SCHC – Rotterdam 0-5 (0-3)

Rotterdam heeft op overtuigende wijze de laatste plaats in Poule B overgedaan aan SCHC. De Rotterdamse dames wonnen liefst met 0-5. Een imponerende zege die al in de eerste helft gestalte kreeg. Na dertien minuten spelen stond er al 0-3 op het scorebord in sporthal De Margriet in Schiedam. Miloe Jaeger, Laure-Sophie van der Heide en Rosanne Gatsonides waren doeltreffend. SCHC probeerde in de tweede helft nog wel een vuist te maken, maar het ontbrak de ploeg aan overtuiging. Via Bo Jaeger en wederom Laure-Sophie van der Heide werd de eindstand 0-5. Het belooft de laatste zaalduels in deze poule een spannende strijd te worden om de laatste plaatsen.

’10 0-1 Miloe Jaeger
’12 0-2 Laure-Sophie van der Heide
’13 0-3 Rosanne Gatsonides
’31 0-4 Bo Jaeger
’40 0-5 Laure-Sophie van der Heide

SCHC – hdm 3-3 0-2

Hdm heeft zich ondanks een 3-3 gelijkspel tegen SCHC geplaatst voor de play-offs. Gemakkelijk ging het, net als eerder op de dag tegen Voordaan, niet. SCHC kwam nog wel op een riante 0-2 voorsprong, maar Stichtse vocht duidelijk voor haar laatste kans en bleef volop strijden voor een goed resultaat. Hdm bleef lange tijd wel aan de goede kant van de score, maar het was wachten op de gelijkmaker. Die kwam er uiteindelijk een minuut voor tijd via Claire Verhage. Stichtse mag daardoor nog hoop koesteren om rechtstreekse degradatie te ontlopen tijdens de laatste speelronde volgende week.
In het kamp van hdm was na afloop geen sprake van al te veel vreugde over het bereiken van de play-offs. ‘Dat heeft alles te maken met de moeizame prestatie in deze laatste wedstrijd’, vertelde hdm-coach Lennard Poillot. ‘We worden vooral enthousiast als we goed spelen en winnen. Dat is dat niet helemaal gelukt, maar het is wel leuk dat de play-offs nu zeker zijn.’

’14 0-1 Sanne Pheninckx
’20 0-2 Nina van der Marel
’21 1-2 Suzanne Homma
’28 1-3 Laura Keibel
’30 2-3 Eline van Zinnicq Bergmann
’39 3-3 Claire Verhage

Rotterdam – Hurley 0-2 (0-2)

Hurley heeft zaterdag in haar laatste wedstrijd goede zaken gedaan in de strijd om de play-offs. Door de 0-2 zege op Rotterdam staan de Amsterdamse keurig op de tweede stek. Al in de eerste helft maakte Hurley het verschil tegen Rotterdam, dat de strafexercitie eerder op de dag tegen SCHC (0-5 zege) geen goed vervolg kon geven.

’17 0-1 Charlotte Adegeest
’18 0-2 Floor Ouwerling

Dames Poule B Sporthal de Margriet Schiedam Uitslag
11:00 Den Bosch – Hurley  0-0
11:00 hdm – Voordaan  3-2
13:00 SCHC – Rotterdam  0-5
13:00 Voordaan – Den Bosch  1-1
15:00 Rotterdam – Hurley  0-2
15:00 SCHC – hdm  3-3

 

De stand voor zaterdag

Stand Dames Poule A Dames Poule B
1. Groningen D1 hdm D1
2. Kampong D1 Hurley D1
3. Amsterdam D1 Den Bosch D1
4. Union D1 Voordaan D1
5. MOP D1 Rotterdam D1
6. Laren D1 SCHC D1

Wat vind jij? Praat mee...