Round-up HK Indoor (H): Eerste deelnemers play-offs bekend

Rotterdam en Amsterdam hebben zich zaterdag in Helmond geplaatst voor de play-offs van de Hoofdklasse Indoor. De heren van Voordaan boekten op hun beurt een belangrijke overwinning in de strijd tegen degradatie, terwijl ze hun coach Marieke Dijkstra moesten missen vanwege het EK in Minsk. Aanvullingen op de doelpuntenmakers? Mail naar redactie@hockey.nl.

In poule A gaat Amsterdam nog steeds ongeslagen aan kop. Den Bosch, hdm en Almere strijden om het 2e ticket voor de play-offs. Onderin is het ook spannend: het verschil tussen nummer 5 Gooische en nummer 6 Groningen bedraagt 2 punten.

In poule B is Rotterdam nog altijd koploper. Schaerweijde en Kampong delen de 2e plaats. Volgende week valt de beslissing: wie van de 2 plaatst zich voor de play-offs? Hekkensluiter HGC heeft een wonder nodig. Met nog 2 duels te spelen bedraagt de achterstand op nummer 5 Voordaan maar liefst 5 punten.

Bekijk hier de volledige stand in poule A en poule B.

Uitslagen poule A

Amsterdam – Groningen 8-4

Alle 8 goals van Amsterdam werden gemaakt door een ‘Robert’. Robert Tigges scoorde 6 keer, Robert van de Peppel 2 keer.

0-1 Patrick Houben
1-1 Robert Tigges (sc)
1-2 Patrick Houben
2-2 Robert Tigges
3-2 Robert van de Peppel
4-2 Robert van de Peppel
5-2 Robert Tigges
5-3 Patrick Houben
6-3 Robert Tigges
7-3 Robert Tigges
8-3 Robert Tigges (sc)
8-4 Jeroen Wolters

Den Bosch – hdm 2-5

0-1 Koen Dickhoff
0-2 Kieran Dartee
0-3 Roderick Beudeker
0-4 Boris Burkhardt
1-4 Bram van Groesen
2-4 Bram van Groesen
2-5 Boris Burkhardt (sc)

Gooische – hdm 3-5

‘Onterecht’, noemde Gooische-coach Jaap Overgaauw de 3-5 nederlaag tegen hdm. ‘Het was heel close. We hadden een punt verdiend.’

Beide teams hadden voorafgaand aan hun onderlinge confrontatie 6 punten, al had hdm wel een wedstrijd minder gespeeld. Hekkensluiter Groningen beschikte over 4 punten. In de strijd tegen degradatie had Gooische dan ook uitstekende zaken kunnen doen. Maar hoewel het tegen hdm 2 keer op voorsprong was gekomen, trok het uiteindelijk aan het kortste eind. Overgaauw legde zich al snel neer bij de nederlaag.

‘Ach, uiteindelijk maakt het allemaal niet zoveel uit. Het gaat er volgende week pas echt om. Dan spelen we de laatste wedstrijd tegen Groningen. Die moeten we winnen en dan halen we de play-outs. Dit ene puntje had daar niks aan veranderd. Maar voor het gevoel was het natuurlijk lekker geweest als we een punt hadden gepakt.’

Eerder op de dag verloor Gooische met 4-1 van Almere. Overgaauw weet waar het misging. ‘Tegen Almere miste ik de beleving. Tegen hdm zag ik die wél terug. We maakten mooie goals en deden wat we hadden afgesproken. Alleen waren we ongelukkig in de afronding. Daar hebben we het hele seizoen al last van. We scoren gewoon te weinig.’

Gooische moest het overigens zonder Junior Schilte stellen. ‘Hij is afgelopen dinsdag aan zijn meniscus geopereerd. Over 2 weken hopen we hem weer op het veld te zien. En misschien kan ie de play-outs nog halen. Maar dan moeten wij die eerst halen, natuurlijk.’

0-1 Boris Burkhardt
1-1 Gooische
2-1 Gooische
2-2 Boris Burkhardt
3-2 Gooische
3-3 Boris Burkhardt
3-4 Koen Dickhoff
3-5 Boris Burkhardt

Doelpuntenmakers Gooische: Filip Krikke en Tijmen Klemann (2).

Groningen – Den Bosch 3-7

Doelpuntenmakers Groningen: Jeroen Wolters en Patrick Houben (2).
Doelpuntenmakers Den Bosch: Milan van Baal (2), Tijn van Groesen (3), Bram van Groesen, Julien van den Nieuwenhuijzen.

Almere – Gooische 4-1

1-0 Erwin Kruisbrink
2-0 Dider Meijer
3-0 Erwin Kruisbrink
3-1 Luciën van Doorn
4-1 Terrance Pieters

Almere – Amsterdam 3-5

0-1 Robert Tigges (sc)
0-2 Max Sweeing
0-3 Robert van de Peppel
1-3 Terrance Pieters
1-4 Robert Tigges (sc)
2-4 Manuel Verga
3-4 Dider Meijer

Uitslagen poule B

HGC – Union 3-5

Doelpuntenmakers HGC: Goof van der Kamp (2), Yorick van der Vis
Doelpuntenmakers Union: Philip Thiadens (2), Gijs Noordam (2), Pieter-Bas Noverraz

Kampong – Schaerweijde 3-8

Doelpuntenmakers Kampong: Philip meulenbroek, Quirijn Sack (2)

Kampong – HGC 7-6

Hekkensluiter HGC, dat de punten o zo hard nodig heeft, zorgde bijna voor een stunt tegen Kampong. In de rust stond HGC met 2-3 voor, maar uiteindelijk won Kampong toch, nipt weliswaar, met 7-6. Alexander Cox was niet van de partij. Hij is momenteel als assistent-bondscoach van de Oranje Heren in Argentinië.

Doelpuntenmakers Kampong: Sjoerd de Wert, Jelle Phijffer, Boet Phijffer (2), Quirijn Sack (3).
Doelpuntenmakers HGC: Floris van der Linden, Jordy Motta, Yorick van der Vis (2) en Goof van der Kamp (2).

Rotterdam – Voordaan 7-1

Koploper Rotterdam bleek een maatje te groot voor Voordaan. Door de overwinning is de ploeg van Reinoud Wolff zeker van deelname aan de play-offs.

Rotterdam gaf in de openingsfase meteen gas. Dankzij treffers van Oliver Polkamp (strafcorner) en Thijs van Dam stond het al vroeg in de wedstrijd 0-2.

Maar daarna kwam Voordaan beter in de wedstrijd. Vanuit een moeilijke hoek schoot Sjoerd Vaags de bal met een backhand binnen: 1-2. Desondanks waren de grootste kansen nog altijd voor Rotterdam. Het duurde dan ook niet lang of de havenstedelingen stelden orde op zaken; Sebas Molkenboer schreef de 1-3 op zijn naam.

Ook na de pauze voerde Rotterdam de boventoon. Goof Soeters schoof de bal uit een strafcorner over de grond in het doel en werkte even later ook de 5e treffer van Rotterdam binnen. Voordaan kroop vervolgens uit zijn schulp. Het creëerde meerdere kansen op rij – flinke kansen ook – maar scoren deed het niet. In de slotfase maakte Sebas Molenboer er 1-6 van. Nadat Rotterdam met een vliegende keep was gaan spelen, bepaalde Maurits Herzberger de eindstand op 1-7.

Rotterdam – Union 5-2

1-0 Thijs van Dam
2-0 Goof Soeters
3-0 Timmo Kranstauber (sc)
3-1 Gijs Noordam
4-1 Maurits Hertzberger
4-2 Bram van Luijken
5-2 Maurits Hertzberger

Schaerweijde – Voordaan 1-4

Degradatiekandidaat Voordaan moest het vanwege het EK in Minsk zonder coach Marieke Dijkstra stellen. Toeval of niet: de Groenekanners boekten meteen een overwinning. ‘Dat krijgt Marieke zéker te horen’, zei aanvoerder Wouter Stijl na afloop lachend.

De vervanger van Marieke Dijkstra was Pieter Woudenberg. Normaal gesproken speelt hij mee in de zaal – op het veld speelt hij in Heren 2 – maar deze week nam hij de rol van hoofdcoach op zich. Stijl: ‘Hij vindt het leuk om te doen. We hebben dinsdag en donderdag met hem getraind en hij trainde zelf ook gewoon mee. Dat ging heel goed. Het voelt ook niet echt vreemd dat Marieke er niet is. We hebben niet opeens een heel andere tactiek of zo.’

Voordaan op voorsprong
Voordaan kreeg in het begin van de wedstrijd enkele kansjes om op voorsprong te komen. Zo was Daan Baron dichtbij een treffer en kon Thijs Wientjes een pass vanaf links net niet binnen tippen. Na een minuut of 10 nam Voordaan alsnog de leiding. Het was Bram Weers die uit een dieptepass de uitkomende Schaerweijde-keeper Arek Matuszak verschalkte: 0-1. Een paar minuten later viel de 0-2 bijna, maar verdediger Daan Dullemeijer bleef uiterst scherp bij een strafcornervariant van Voordaan en redde de bal van de lijn. Zijn ploeg Schaerweijde stelde daar in de 1e helft enkele gevaarlijke counters tegenover, maar kwam niet tot scoren.

In de 2e helft bouwde Voordaan de voorsprong verder uit. Bram Weers omspeelde keeper Matuszak en maakte zijn 2e treffer van de wedstrijd. Net op het moment dat Schaerweijde steeds gevaarlijker werd, deelde Wouter Stijl de genadeklap uit. Hij pushte een strafcorner hoog in het doel: 0-3. Een minuut later was de aanvoerder wederom dichtbij een treffer, maar dit keer pushte hij op de paal.

In de slotfase ging Schaerweijde met aanvoerder Thijn Knetemann als vliegende keep spelen. Daar profiteerde Voordaan echter van; Jan-Tijn Vos kon de bal zo in het lege doel schuiven. In de slotfase pushte Knetemann de 1-4 nog binnen uit een strafcorner, maar een nederlaag kon ook hij niet meer voorkomen.

Belangrijke overwinning
‘Dit is een heel belangrijke overwinning’, zei Voordaan-aanvoerder Wouter Stijl na de 1-4 zege. Voorafgaand aan dit duel had Voordaan 2 punten voorsprong op hekkensluiter HGC. ‘Onze voorsprong op HGC was eerst kielekiele, maar nu hebben we gelukkig iets meer ruimte.’

 

 


Wat vind jij? Praat mee...