Round-up HK Indoor (H): Marieke Dijkstra boekt 1e zege

De heren van Voordaan zijn zaterdag in het Topsportcentrum in Rotterdam van de laatste plaats afgekomen door het 6-puntenduel tegen HGC te winnen. Kampong ging onderuit tegen Union en Amsterdam verstevigde de koppositie in poule A. Aanvullingen op doelpuntenmakers? Mail naar redactie@hockey.nl.

Bekijk hier de ranglijst van poule A en poule B.

Uitslagen poule B

Union-Schaerweijde 2-5

Schaerweijde probeerde zich tegen Union te herstellen van de nederlaag tegen Rotterdam. Union won eerder op de dag verrassend van Kampong. Dat kwam Schaerweijde goed uit, want daardoor bleef het samen met Kampong op de gedeelde 2e plaats staan.

Het was aanvoerder Thijn Knetemann die Schaerweijde op voorsprong zette door de bal hard en hoog in het doel te werken. Amper een minuut later maakte Tom van de Rijt namens Union de gelijkmaker al. Schaerweijde bleef echter veel gevaarlijker en met 2 goals in 2 minuten stond het opeens 1-3: Knetemann (zijn 2e) en Benjamin Stibbe maakten de doelpunten.

In de 2e helft knokte Union zich terug door een snelle tegenaanval waaruit Marten de Vries scoorde. Daarna kreeg de ploeg meerdere kansen op de gelijkmaker, waaronder enkele strafcorners , maar moest Union zichzelf verwijten dat die niet benut werden. Uiteindelijk viel de treffer aan de andere kant. Casper Horn maakte de 2-4, waarna Schaerweijde-keeper Arek Matuszak nog met een wereldredding in actie moest komen en de 3-4 voorkwam. In de slotmunuut bepaalde Coen Merx de eindstand op 2-5.

5-7

Doelpunten HGC (volgorde onbekend): Yorick van der Vis (3 keer), Goof van der Kamp en Vincent Spitaels.

HGC-Voordaan 2-6

Marieke Dijkstra, de bondscoach van de Oranje Dames Zaal, boekte met de heren van Voordaan de 1e overwinning van het seizoen. De nog puntloze Groenekanners wonnen met 2-6 van HGC, dat voorafgaand aan het duel 1 punt had. Voordaan haalde HGC dus in de op de ranglijst.

Dijkstra: ‘Tot nu toe hadden we het nog niet echt goed gedaan, dus het is fijn dat we dit keer de kansen benut hebben. Ik vind ook dat iedereen goed gespeeld heeft. Ze zeggen altijd dat de volgende wedstrijd de belangrijkste is, maar we moesten nu echt punten pakken tegen HGC. Ons doel is nog steeds handhaving. Het mooiste zou zijn rechtstreekse handhaving, maar daarvoor hebben we nog wel wat punten nodig. Het wordt lastig, maar niet onmogelijk.’

Binnen enkele minuten stond Voordaan al met 0-2 voor dankzij 2 goals van Jan Tijn Vos. Zijn 1e goal viel al meteen bij de eerste de beste aanval. Daarna knokte HGC zich terug; Yorick van der Vis werkte de 1-2 binnen. Met nog slechts enkele tellen op de klok in de 1e helft vergrootte Voordaan de voorsprong weer. Het was Bram Weers die de 1-3 op zijn naam schreef.

In de 2e helft maakte Weers zijn 2e. Na een mooie uitgespeelde aanval kon hij de 1-4 binnenschuiven. Daarna ging het hard. Na 2 rake strafcorners van Thijs Wientjes stond het 1-6. In de laatste 10 minuten maakte Yorick van der Vis er namens HGC nog 2-6 van, maar daar bleef het bij.

5-2 Gijs Noordam

ARNHEM - Eerste dag Hoofdklasse Zaalhockey seizoen 2015/2016. Taembespreking HGC. Copyright Koen Suyk

Uitslagen poule A

Groningen-Almere 5-3

Het was een bijzondere dag voor Groningen. De hekkensluiter won niet van Gooische, dat 3 punten had, maar het won wel van Almere, dat 7 punten had.

Jeroen Wolters (Groningen): ‘We hadden onszelf voorgenomen dat het in de wedstrijd tegen Gooische moest gebeuren. Maar dat liep anders. We speelden niet goed genoeg. Tegen Almere waren we een stuk beter. Die wedstrijd hebben we verdiend gewonnen.’ (maandag volgt een uitgebreider interview met Jeroen Wolters)

In de openingsfase was Almere de betere ploeg, maar naarmate de 1e helft vorderde, kwam Groningen er af en toe gevaarlijk uit. Nadat Groningen na een snelle counter al een keer op Almere-keeper Youri Beck was gestuit, kwam de ploeg uiteindelijk toch op voorsprong, via een strafcorner. Jeroen Wolters haalde genadeloos uit: 1-0.

Daarna kwam Almere op gelijke hoogte. Justo Engelander kon de bal na een pass vanaf links heel rustig binnentikken bij de 2e paal: 1-1. Meteen in de 2e helft kreeg Groningen echter weer het initiatief in handen dankzij 2 doelpunten van Patrick Houben. Almere ging daarna op zoek naar een doelpunt. Na 2 gemiste strafcorners viel de 3-2 uiteindelijk toch uit een strafcorner: Dider Meijer maakte ‘m. In de slotfase, toen Almere met een vliegende keep speelde, liep Groningen echter uit naar 5-2, dankzij 2 goals van Niels Hesseling. Manuel Verga maakte er uiteindelijk nog 5-3 van, maar ook hij kon niet voorkomen dat Groningen de 1e overwinning van het seizoen boekte. Het waren 3 belangrijke punten in de strijd tegen degradatie, maar Groningen blijft wel laatste staan.

Hdm-Amsterdam 6-7

Robert Tigges scoorde 5 van de 7 goals van Amsterdam.

Gooische-Den Bosch 2-7

Doelpuntenmakers Gooische: Junior Schilte (2 keer)

Den Bosch – Amsterdam 3-4

In poule A stond meteen de topper op het programma tussen Amsterdam, de nummer 1 van de ranglijst, en Den Bosch, de nummer 2. Amsterdam won met 3-4 dankzij een doelpunt in de laatste minuut van Teun Rohof.

Den Bosch-aanvoerder Jimmy Doomernik baalde na afloop flink: ‘Zonde. Er had meer ingezeten. We hebben een strafbal gemist en een paar goeie kansen gehad. Op het einde was Amsterdam echt een killer. Misschien hebben we te veel op de overwinning gespeeld en hadden we voor een gelijkspel moeten gaan. We willen dit seizoen de finale halen, maar in ieder geval de play-offs. Wat dat betreft zijn de ploegen ónder Amsterdam misschien belangrijker om punten tegen te pakken dan Amsterdam.’

Het waren de Brabanders die op voorsprong kwamen dankzij een bekeken balletje van Tijn van Goesen in de korte hoek: 1-0. Daarna kwam Amsterdam op gelijke hoogte na druk zetten van Pieter-Bas Bentinck, die de bal simpel kon binnenwerken. Vervolgens kwam Den Bosch op 2-1 nadat Van Goesen de bal vanaf de zijkant prachtig achter zich door speelde en de inlopende Joep Burgerhof op maat bediende: 2-1. Daarna maakte Robbert van de Peppel de gelijkmaker en scoorde Robert Tigges uit een strafcorner, nadat hij eerst de paal had geraakt: 2-3.

In de 2e helft kreeg Amsterdam 2 strafcorners elkaar, maar verzuimde het om de voorsprong te vergroten. Daardoor slaagde Julien van den Nieuwenhuijzen erin namens Den Bosch de 3-3 te maken. In de slotfase drong Den Bosch steeds meer aan, met een strafbal als gevolg. Floris Wortelboer werkte de bal echter naast. Daardoor leek het 3-3 te blijven, maar met nog 30 seconden op de klok haalde Teun Rohof namens Amsterdam uiteindelijk toch de trekker over: 3-4.

Gooische – Groningen 4-1

Doelpunten Gooische: Stijn Gabriel (2 keer), Junior Scholte en Floris Bakker
Doelpunt Groningen: Elmar Monach

Hdm – Almere 3-1

1-0 Niels van Straaten