Lucas Corstens: van toeschouwer op NK-zaal naar doelpuntenmachine

Zaterdag maakte hij vier doelpunten in de halve finale van het NK Zaal, tegen Union JO16 (17-0). Zondag scoorde hij drie keer in de NK-finale tegen Den Bosch JO16. Strafcornernemer en jeugdinternational Lucas Corstens (15) was dit weekend één van de bepalende gezichten van Schaerweijde JO16, dat in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag landskampioen werd.

Drie jaar geleden, op het laatst gehouden NK Zaal voor de jeugd, zat de talentvolle hockeyer nog op de tribune. Destijds was hij nog geen speler van Schaerweijde, maar van Maarssen. Als toeschouwer in het Topsportcentrum Rotterdam was hij getuige van de finale van de Jongens Onder 14-finale. Daarin speelde Schaerweijde JO14 tegen Deventer JO14, dat met 8-1 werd verslagen. Zodoende was het Schaerweijde JO14 dat de landstitel veroverde.

‘Met Maarssen speelde ik op het veld zelf eens tegen Schaerweijde. Toen verloren we dik. Die keer in de zaal zag ik ze wéér winnen. Die finale vond ik echt een geweldige wedstrijd. De sfeer in dat team leek mij fantastisch. Daarom dacht ik: ik wil samen met die gasten spelen. Ik wil voor Schaerweijde uitkomen’, vertelde Corstens over zijn overstap naar de club, waarvoor hij destijds nog wel selectie moest doen.

Schaerweijde JO16 is landskampioen in de zaal geworden na een 9-4 winst in de NK-finale op Den Bosch. Foto: Willem Vernes

17-0 gewonnen van Union

Met Corstens in het team kende Schaerweijde dit jaar een uitstekend zaalseizoen. Gemiddeld werd er negen keer per wedstrijd gescoord. In de halve finale was het arme Union de tegenstander. De club uit Nijmegen werd met 17-0 afgeslacht. Vier goals kwamen van de stick van Corstens, die drie strafcorners raak pushte en een velddoelpunt maakte. ‘Die 17-0 was een mooie uitslag, maar in de finale begonnen we natuurlijk weer op 0-0’, zei Corstens zoals spelers dat horen te zeggen, waarmee hij wilde laten zien dat de hockeyers van Schaerweijde JO16 niet al naast hun schoenen gingen lopen voordat er überhaupt één seconde in de finale was gespeeld.

Tegenstander in de finale was Den Bosch, tegen wie Schaerweijde eerder dit seizoen een oefenwedstrijd speelde – en verloor. Maar zondag verliep de finale anders. Na acht minuten hockeyen pushte Corstens zijn ploeg op een 1-0 voorsprong. Vlak na rust maakte hij zijn tweede doelpunt, ook uit een strafcorner: 3-1.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Cruciale fase van de finale was halverwege de tweede helft, met ongeveer nog tien minuten te spelen. Bij een voorsprong van 4-1 pakte Corstens plotseling geel, na een beuk op Den Bosch-speler Niels Bonemeijer. Daardoor moest Schaerweijde vijf minuten met een man minder hockeyen. In die fase maakte Den Bosch de 4-2, waardoor de spanning in één klap terug was. Den Bosch kreeg zelfs kansen op de 4-3.

Maar Schaerweijde-speler Felix Faas maakte vervolgens de 5-2, min of meer de beslissing van deze finale. Corstens pushte vervolgens de 6-2 binnen. Uiteindelijk eindigde de finale in 9-4. Behalve Corstens waren ook teamgenoten Bram Keukens en Pim Solleveld op dreef. Zij scoorden allebei twee keer. Keukens scoorde in de halve finale zelfs vijf keer.

Lucas Corstens heeft voor Schaerweijde een strafcorner verzilverd. Foto: Willem Vernes

‘Oh, wat ben ik trots op dit team’

‘Onze kracht is dat niet iedereen voor eigen succes gaat. We gunnen ook een ander een doelpunt. We blijven de bal rondtikken en spelen de tegenstander zodoende uit elkaar’, analyseerde Corstens glunderend. ‘Den Bosch heeft een aantal technische spelers. Wij moesten elke seconde van de wedstrijd scherp blijven. Het was heel spannend. Oh, wat ben ik trots op dit team. Dat wij landskampioen zijn geworden, geeft echt een geweldig gevoel.’