Niet Heerbaart, maar Zwezereijn keept bij SCHC in de zaal

Een paar dagen nadat topploeg SCHC in juni de komst van tweede keepster Marsha Zwezereijn wereldkundig maakte, scheurde beoogd eerste keepster Roos Knijff de voorste kruisband van haar rechterknie af. Snel werd Alexandra Heerbaart aangetrokken, waardoor Zwezereijn reservegoalie bleef. In de zaal staat ze wel onder de lat.

Verstopt achter haar helm en afgaand op haar luidruchtige aanwijzingen is het zondagmiddag op het Starttoernooi in de Sporthallen Zuid in Amsterdam net alsof het Heerbaart is die voor SCHC staat te keepen. Het sturen van haar medespeelsters is kenmerkend voor Heerbaart. Maar het kleinere voorkomen van de keepster verraadt dat het toch Zwezereijn is die in het doel staat.

Ik ga er vanuit dat ik de hele zaalperiode keep. Als dat niet zo is, hoor ik het vanzelf.

‘Alexandra is eerste keeper op het veld, ik ben dat in de zaal’, zegt Zwezereijn (23) na de verloren oefenwedstrijd tegen Den Bosch. Dat ze in de zaal mag keepen, was allesbehalve een zekerheid voor de van Klein Zwitserland overgekomen Zwezereijn. Heerbaart is immers de beste zaalkeepster van Nederland. Ze werd met de Oranje Dames Zaal wereldkampioen en won het EK twee keer.

Zwezereijn: ‘In het begin van het seizoen was het nog onduidelijk wie er zou keepen. Logisch, ik kom pas net kijken. Sinds enige tijd weet ik dat ik het mag doen. Dat vind ik hartstikke leuk. Ik ben blij dat ze vorig seizoen naar de Hoofdklasse Zaal zijn gepromoveerd. Voor mij is dat nu mooi meegenomen.’ Heerbaart ontbreekt dit seizoen ook in de trainingsgroep van de Oranje Dames Zaal. ‘Of zij later dit zaalseizoen nog bij ons aansluit, weet ik niet. Ik ga er vanuit dat ik de hele zaalperiode keep. Als dat niet zo is, hoor ik het vanzelf. Dan leg ik me daar bij neer.’

Marsha Zwezereijn keept voor SCHC in de zaal. Foto: Koen Suyk

Dat de club na de blessure van Roos uiteindelijk Alexandra gehaald heeft, snap ik heel goed

Na de blessure van Roos Knijff lonkte aanvankelijk een plek in de basis voor Zwezereijn, omdat de meeste keepsters al vast lagen. Op het nippertje slaagde SCHC erin om Heerbaart te verleiden tot een avontuur in Bilthoven. Blijkbaar durfde de club het niet aan met Zwezereijn, die net nieuw was.

‘Het is natuurlijk verschrikkelijk wat Roos overkomen is. Dat gun je niemand. Voor mezelf was het afwachten welke keuze de club zou gaan maken’, vertelt Zwezereijn. ‘Ik had het gaaf gevonden als ik eerste keepster was geworden. Dat de club uiteindelijk Alexandra gehaald heeft, snap ik heel goed. Ik kwam net uit de Promotieklasse. Voor mij was het misschien te vroeg geweest. Ik had bewust de keuze gemaakt om als tweede keeper naar SCHC te gaan. Wat dat betreft is er voor mij niets veranderd.’

Tijdens het veldseizoen zit Zwezereijn iedere week op de bank bij Dames 1. ‘De ene keer keep ik in Dames 2, de andere keer niet. Dat hangt er vanaf of het uitkomt met de wedstrijd van Dames 1.’ Dan, glimlachend: ‘Maar ik speel dus nog wel wedstrijden, hoor.’


8 Reacties

 1. Hans De Baijens

  ???? Beste zaalkeepster niet keepen ??

  1. arnoldS

   Ja wilde ze niet voor het oranje op het veld gaan... lees eerdere interviews op deze site.

 2. frans91

  Heerbaart is een goede hoofdklasse keeper maar niet de beste zaalkeeper van NL. Dat is Remmerswaal van hdm, die vorig seizoen ook tot beste zaalhockeyster is uitgeroepen. Op het veld zijn Veenendaal en Koning de vaste keus met Remmerswaal hier vlak achter. Heerbaart volgt hierna.

  1. conegut

   Ha ha. En daarom wordt zij niet geselecteerd maar Heerbaart wel ? Beste keepster van afgelopen wk, zegt genoeg volgens mij.

 3. frans91

  @conegut tijdens het vorig WK speelde Remmerswaal bij Oranje op het veld de HWL in Nieuw Zeeland en maakte daarom geen deel uit van de zaalselectie. Ik zeg overigens niet dat Heerbaart een slechte zaalkeeper is!

  1. conegut

   Ok. Heb je een punt, maar je kan het ook omdraaien. Heerbaart speelt al langer in de zaal, keuze om haar het WK zaal te laten spelen gaat voor de HWL of een dergelijk toernooi. Het zal blijven gissen.

 4. gelderlander

  De beste keepers of keepsters zijn keepers die een wedstrijd voor je kunnen winnen .

  1. popov0702

   Nee dat gaat niet. Ze kunnen er wel voor zorgen dat je niet verliest


Wat vind jij? Praat mee...