Nieuw in het zaalhockey: de lange corner

De spelregelcommissie van de FIH, de Rules Board, heeft onlangs het nieuwe internationale spelreglement zaalhockey bekendgemaakt. De KNHB probeert dit altijd zo nauw mogelijk te volgen en publiceert vandaag het nieuwe reglement op de website.

Dit jaar zijn één grote verandering en een paar kleine wijzigingen doorgevoerd. De grote aanpassing is de introductie van de lange corner in het zaalhockey. Hoewel het op zich best even wennen kan zijn dat dit nu ook ‘binnen’ gebeurt, is het geen écht schokkende wijziging, want de uitvoering vindt plaats precies zoals op het veld: recht tegenover de plek waar de bal via de verdediging over de achterlijn ging, op de middenlijn van het speelveld.

Daardoor is de gehele zaalregel van het verlaten van de bal van het speelveld via de achterlijn gelijk aan die op het veld. Oftewel: echt duidelijk opzettelijk over de eigen achterlijn spelen leidt tot een strafcorner, zonder duidelijke opzet is het een lange corner, en wordt de bal het laatst geraakt door een aanvaller, dan volgt uitslaan. Let wel, een keeper mag de bal nog steeds van zijn legguard laten afkaatsen richting de achterlijn; dit valt niet onder de opzet die tot een strafcorner leidt.

Shoot-outs in plaats van strafballen

Een andere wijziging in het nieuwe spelreglement is dat shoot-outs in plaats van strafballen voortaan beslissing brengen in (halve) finales. Elk team neemt drie, in plaats van vijf zoals op het veld, shoot-outs. De nemers starten drie meter buiten de cirkel, midden voor het doel en hebben zes seconden om een doelpunt te maken. Alle andere bepalingen zijn te lezen in het spelreglement, in een apart segment over shootouts.

De KNHB raadt het alle geïnteresseerden aan om naast deze regelwijzingen ook alle andere (on)gewijzigde regels goed te bestuderen door het spelreglement goed te lezen.

 

 


2 Reacties

  1. bartherklots

    De lange corner in de zaal is geen verbetering voor het spel. Hoe verzinnen ze het!

  2. jojo

    Hallo Bart en andere, Ik denk juist dat het wel een verbetering is. Nu wordt tenminste de aanvallende partij rechtmatig beloond, indien een bal onopzettelijk over de achterlijn gespeeld wordt/gaat, zoals in het veld ook gebeurd. Al proefgedraaid trouwens?


Wat vind jij? Praat mee...