NK Zaal (J): A’dam O18, Schaerweijde O16 en HDM O14 kampioen

Amsterdam JO18, Schaerweijde JO16 en HDM JO14 zijn zondag in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag landskampioen geworden. Amsterdam JO18 versloeg Hurley JO18 in de finale na shoot-outs. Schaerweijde JO16 haalde flink uit tegen Den Bosch JO16: 9-4. HDM JO14 won de Haagse derby tegen Klein Zwitserland JO14 met 3-2.

JO18: Amsterdam-Hurley 4-4 (Amsterdam wint na shoot-outs)
Shoot-outs moesten de beslissing brengen in een prachtige finale, die in de rust bij een voorsprong van 3-0 voor Amsterdam al beslist leek. Maar Hurley-speler Tieme Wiggers leidde vervolgens met drie doelpunten, waarvan twee uit een strafbal, een prachtige comeback in. Zijn raak gepushte strafcorner vlak voor tijd zorgde na veertig minuten hockeyen voor een gelijke stand, nadat Hurley in de jacht op het gelijkspel al de paal en de lat had geraakt.

Aanvankelijk leken de shoot-outs de kant van Hurley op te vallen, nadat Amsterdam via Sam van der Weijde de eerste shoot-out op de paal schoot. Maar nadat uitgerekend Wiggers, de man van de drie doelpunten, zijn shoot-out miste, kwam Amsterdam op gelijke hoogte en dwong het uiteindelijk een sudden death af.

Daarin schoot Thibaut Mordac zijn ploeg Amsterdam op voorsprong. Middelpunt van de feestvreugde werd uiteindelijk Amsterdam-keeper Olivier Paalman. Zijn team moest in de achtste, kwart en halve finale óók al shoot-outs nemen. Toen stopte hij er acht van de negen. Deze keer bracht hij redding op de shoot-out van Hurley-speler Benjamin Walker, waarna zijn teamgenoten dolblij op hem kwamen afgestormd.

Amsterdam JO18-keeper Olivier Paalman stopt de laatste shoot-out van Hurley, waardoor Amsterdam JO18 landskampioen is. Foto: Willem Vernes

JO16: Schaerweijde – Den Bosch 9-4
Cruciale fase van deze finale was halverwege de tweede helft, met ongeveer nog tien minuten te spelen. Bij een voorsprong van 4-1 pakte Schaerweijde-aanvoerder Lucas Corstens plotseling geel. Daardoor moest zijn ploeg vijf minuten met een man minder hockeyen. In die fase maakte Den Bosch de 4-2, waardoor de spanning in één klap terug was. Den Bosch kreeg zelfs kansen op de 4-3.

Maar Felix Faas maakte vervolgens de 5-2, eigenlijk de beslissing van deze finale. Schaerweijde liep daarna uit naar 7-2. Na een doelpunt van Den Bosch maakte Schaerweijde uit een strafbal de 8-3. Na de 8-4 van Den Bosch bepaalde Schaerweijde uit een strafcorner in de slotseconden de eindstand op 9-4.

Schaerweijde, dat zaterdag de halve finale tegen Union met maar liefst 17-0 won, beschikte over veel scorend vermogen. Aanvoerder Lucas Corstens maakte drie doelpunten. Bram Keukens en Pim Solleveld scoorden allebei twee keer.

Schaerweijde JO16 met de landstitel. Foto: Willem Vernes

JO14: HDM- Klein Zwitserland 3-2

De klok tikte richting de landstitel voor HDM, toen Klein Zwitserland een allerlaatste strafcorner kreeg, met nul seconden op de klok. De push was hard en halfhoog, maar werd knap van de lijn gehaald. Daarna werd er afgefloten en sprintten alle wisselspelers van HDM uitzinnig van vreugde het veld in.

HDM-Klein Zwitserland was een heerlijke finale. Eerst was het KZ dat op voorsprong kwam, via een tip-in van Wout van Barneveld. Vervolgens maakte HDM-speler Manuk Glaser via een mooie strafcornervariant de gelijkmaker (1-1). Daarna was het Joost Sanders, de kleinste speler van het NK Zaal, die bij de tweede paal de 2-1 binnentipte voor HDM. Hij juichte zoals hij waarschijnlijk nog nooit in zijn leven gejuicht heeft. Het was voor de neutrale toeschouwer prachtig om te zien.

Nadat KZ-keeper Willem Stapel een strafbal stopte, maakte teamgenoot Lucas Pesch de gelijkmaker, met nog negen minuten op de klok. Uit een strafcorner was het Manuk Glaser die HDM vervolgens naar de overwinning pushte. Met twee doelpunten in de NK-finale was hij de grote man van HDM.