‘Oma’ Donja Zwinkels toch met Oranje-Rood naar Hoofdklasse Zaal

De play-outs zijn voor veel spelers belangrijk, maar Donja Zwinkels ging zondag met extra spanning naar de Topsporthal in Rotterdam. De prestatie van haar ploeg Oranje-Rood bepaalde namelijk mede waar haar zaaltoekomst volgend seizoen zou liggen. De Eindhovense formatie won de play-outs uiteidelijk soeverein waardoor ze promoveerde naar de Hoofdklasse. De plek waar Zwinkels volgend seizoen per se wil hockeyen.

Zwinkels heeft volgend zaalseizoen namelijk een groot doel: spelen op de grote zaaltoernooien met Oranje, het EK en WK Zaal. Een vereiste daarvoor is spelen in de Hoofdklasse Zaal. Oranje-Rood acteerde dit jaar een niveau lager: in de Topklasse. ‘Wij horen als Oranje-Rood op dat niveau thuis en ik moet daar spelen’, vertelde Zwinkels na afloop van de eerste wedstrijd van de play-outs. Daarin trof haar ploeg Rotterdam, dit seizoen wél actief in de Hoofdklasse. Oranje-Rood liet er echter geen onduidelijkheid over bestaan met welke missie ze naar Rotterdam was afgereisd: binnen drie minuten stond de ploeg met 2-0 voor.
Bij de eerste treffer toonde Zwinkels waarom zij in de selectie van Oranje Dames Zaal zit. In de cirkel nam ze de bal feilloos aan, draaide soepel weg en liftte de bal uit een schier onmogelijke hoek in de bovenhoek. ‘Die zat er heel lekker in, schrijf dat maar op’, glimlachte Zwinkels na afloop.

Donja Zwinkels in actie namens Oranje-Rood tegen Pinoké. Foto: Willem Vernes

 

Ook in het vervolg van het duel was Zwinkels de grote animator van Oranje-Rood. Ze was voorin balvast en gevaarlijk, maar vond ondertussen ook nog tijd haar jonge ploeggenoten te coachen. ‘Ik ben in het dagelijks leven gymleraar. Dat doceren zit in mijn bloed. Ik vind het leuk als ik mijn ploeggenoten kan helpen om beter te worden. Bij Oranje vind ik het ook echt genieten al ik zie hoe goed die jonge meiden kunnen hockey. Er is bij Oranje zoveel talent’, zo zag Zwinkels bij de trainingsstage in januari onder leiding van bondscoach Marieke Dijkstra. Zwinkels, die vanwege haar werk als docent maar een deel van de trainingen en wedstrijden kon meedoen, behoorde binnen de selectie met haar 27 jaar tot de oude garde. ‘Ik kwam daar in een groep met heel veel jonge meiden uit Dames A. Dat was even wennen, maar het was ontzettend leuk om mee te maken. Ik ben daar natuurlijk met mijn eigen spel bezig, maar wil daarnaast die jonge meiden ook echt beter maken. Als ik zie hoe ze technisch en tactisch in een paar weken groeiden,  word ik daar echt blij van.’

‘Meiden noemden me oma’

Dat Zwinkels ouder is dan de meiden van achttien, negentien jaar, heeft ze gemerkt. ‘De meiden noemden me zelfs oma. Ik hoop dat ze dat gaan terugnemen. Dat was wel confronterend’, lachte ze.
Die glimlach kon Zwinkels ook na de overige twee wedstrijden van de play-outs tonen. Tegen Pinoké wonnen de Eindhovenaren met liefst 5-1, waardoor de nederlaag in het slotduel met Nijmegen promotie niet meer in de weg kon staan. Oranje-Rood speelt volgend jaar Hoofdklasse. Mét Zwinkels in de gelederen.


1 Reactie

  1. marijnslaghekke

    Bij Oranje vind ik het ook echt genieten al ik zie hoe goed die jonge meiden kunnen hockey. --> Bij Oranje vind ik het ook echt genieten als ik zie hoe goed die jonge meiden kunnen hockeyen.


Wat vind jij? Praat mee...