Oud-international Hanneke Smabers coacht MC1 Laren naar het NK

Zaterdag 26 januari staan in Sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem de voorrondes van het NK zaalhockey voor de C-jeugd op het menu. Laren MC1, gecoacht door oud-international Hanneke Smabers, eindigde in de reguliere zaalcompetitie bovenaan. Vervolgens verloor het team om het districtskampioenschap van Kampong maar won de kruisfinale met 3-2 van Schaerweijde. Daardoor plaatste de ploeg uit het Gooi zich alsnog. 

Smabers, die 126 interlands op haar naam heeft staan, verzorgt samen met oud-international Donald Drost de coaching van het meisjesteam van Laren. Robbert van de Peppel, speler van Laren Heren 1, is de trainer van de ploeg.

‘Ik heb niet de ervaring in het coachen zoals Donald die heeft’, vertelt Smabers. ‘Ik ben pas actief geworden toen mijn kinderen begonnen met hockeyen.’ De club heeft Smabers voor deze rol gevraagd en nu schuift ze elk seizoen mee met haar dochter, die nu in meisjes C1 speelt. Haar partner coacht en traint het team van hun jongste dochter, die in de 8-tallen hockeyt.

‘Bij zaalhockey kom je veel aan de bal’

‘Op het veld coachen we samen maar in de zaal doet Hanneke dit vooral. Ik ben zelf niet zo’n zaalhockeyer,’ zegt Drost. Smabers heeft wél ervaring in de zaal. Ze vindt zaalhockey een essentieel onderdeel voor de ontwikkeling van de jeugd.

‘Ik vind het heel belangrijk. De meiden spelen in kleinere teams en komen daardoor veel aan de bal. Dat zie je daarna op het veld terug,’ vindt Smabers. De coach vindt overigens ook dat zaalhockey en veldhockey prima samen kunnen. ‘Er kan op dit moment toch niet op het veld gespeeld worden, dus dit is een goed alternatief.’

Hanneke Smabers voor Laren (2010). Foto: Frank Rozendaal

Leren van goede tegenstanders

Zaterdag, wanneer de poulewedstrijden en de kruisfinales van het NK zaalhockey op het menu staan, speelt het team twee poulewedstrijden. Oranje-Rood (een onbekende voor de ploeg) en Pinoké (alleen bekend van oefenduels) zijn dan de tegenstanders van Laren. De nummer één en twee uit de poule gaan door naar de kruisfinale. Wanneer Laren deze wint, strijdt het de week daarna in het Topsportcentrum van Rotterdam om de nationale zaalhockeytitel.

Smabers denkt dat iedere wedstrijd een finale wordt. ‘In de poulefase was er een groot verschil in het niveau, maar nu komen we de kampioenen van andere districten tegen. De meiden leren veel van goede tegenstanders. Dat zal zaterdag ook zeker zo zijn,’ zegt Smabers. De coach vindt het moeilijk in te schatten waar haar team staat. ‘We gaan het maximale eruit halen maar vooral genieten.’

‘Ik vind het zo knap wat die meiden in de C-jeugd al allemaal kunnen. Ze zijn leergierig, leuk om mee te werken en weten heel goed wat wel en niet goed gaat,’ vertelt Smabers. Robbert van de Peppel traint de meiden twee keer in de week in de blaashal die met de rest van de club gedeeld wordt. ‘Robbert doet het fantastisch met de meiden. Hij speelde zeven jaar in het Nederlands zaalhockeyteam en kan de meiden veel bijbrengen. Wij gaan voor ieder kampioenschap.’


29 Reacties

 1. opleidenkey

  Ik begrijp heel goed dat goede coaches belangrijk zijn maar het is niet goed dat ouders op dit niveau eigen kinderen coachen. Niet voor het eigen kind en ook niet voor de andere kinderen. Als een voormalig international werkelijk een club wil verrijken, ga in de TC zitten, adviseer en zet lijnen uit en laat de kinderen hun eigen pad vinden door vallen en opstaan. Er lopen heel wat ex-internationals in de jeugd bij verschillende clubs te coachen, het lijkt wel hún missie om hun kind(-eren) ook op dat niveau te krijgen. Ligt meteen in lijn met het geklaag van ex-internationals dat er te intensief getraind zou worden. Of is het te intensief voor hun kinderen en missen ze dan misschien de boot?

 2. asjemenou

  Ik ken ook voorbeelden waar een ex internationaal in de breedte abc jeugd wel het team van haar kind coached. Ze begrijpt dat haar kind zeker geen internationaal meer wordt. Mag dit wel dan?

  1. opleidenkey

   Dat is toch een heel ander uitgangspunt? Die coach zal er denk ik ook iets anders in staan, zeker als die ‘het begrijpt’...

 3. MIck

  Prima verhaal. Wat een onzin dat ouders niet dit soort teams zouden kunnen coachen, tot dit soort leeftijden kan dat nog prima. Buiten dat scheer je met dit soort opmerkingen iedereen over 1 kam.Misschien zitten hele veel Ex internationals ook In de TC van hun club en coachen Ze er ook nog bij, niks mis mee sterker nog kunnen de kinderen Alleen maar heel veel van leren.

  1. opleidenkey

   Ik ken genoeg voorbeelden en het trekt de verhoudingen scheef. Juist op deze leeftijd zou dit juist helemaal niet aan de orde moeten zijn cq. moet je dit helemaal niet willen om de schijn niet tegen te krijgen. Ook bij samenstellen van selecties is dit nauwelijks uit te leggen...

 4. asjemenou

  Ik lees je argumenten, idd risicovol voor ouder en kind, maar vind echt wel een verkeerde vorm van discriminatie. Als ouder de juiste match heeft als coach dan moet deze ouder gewoon coach kunnen zijn van eigen kind.

 5. MIck

  Er zullen ongetwijfeld voorbeelden Zijn maar dat hou je altijd en zou Zijn er ook heel veel voorbeelden waar het wel goed gaat en in dit specifieke verhaal zit er ook nog een Coach bij die Geen kinderen In het elftal heeft.Het samen stellen van selecties levert over het algemeen altijd gezeur op of ouders nou wel of niet Coach Zijn. Tot en Met de C leeftijd is dit nog prima te doen en laat deZe kinderen lekker veel leren van oud international Smabers.

  1. opleidenkey

   Ze schuift elk seizoen mee met haar dochter staat er letterlijk...??

 6. MIck

  Ja tot op heden en dit is dus de C leeftijd. Ik Zeg toch ook tot de C leeftijd prima en Zeker in combinatie Met een Coach die Verder Geen familiaire banden in dit team heeft.

 7. asjemenou

  Lijkt wel of je iets tegen Smabers hebt, want discussie en reacties overstijgen haar toch !

  1. opleidenkey

   Tuurlijk! 🤨 Als je hier wat meer bij bent betrokken zie je ook meer. Het gaat me dus om het principe. Ik hoor van andere spelers uit zo’n team dat het kind van de ex-international ook een andere houding aanneemt. En daar hebben een aantal kinderen last van, of in kansen die ze niet krijgen, of doordat ze minder aandacht krijgen. Nogmaals, bij grote voorkeur vermijden, kinderen worden er beter van als ze zelf dingen in het leven moeten uitzoeken...

 8. MIck

  Kinderen In deZe leeftijd Zijn daar helemaal niet mee bezig, de geluiden Komen altijd van ouders die hun eigen kind achtergesteld vinden. Kinderen In deZe leeftijd Zijn alleen maar geweldig trots dat hun Coach een ex-international is.

  1. opleidenkey

   Totale onzin. Ouders denken altijd dat ze de controle hebben en het juiste inzicht hoe hun kind is. De waarheid is dat wij als ouders er pas als een van de laatste achter komen wat er werkelijk speelt of gespeeld heeft. En zo moet het ook zijn, anders ontwikkelt een kind zich alleen binnen de door papa en mama gestelde, veilige kaders...

 9. MIck

  Ja in de puberteit gaat dar Zeker op, maar op deZe leeftijd absoluut niet. Jij en je kind hebben een slechte ervaring Met een ex-international als Coach en je maakt dit nu alsof iedereen hier last van heeft en dat is gewoon totale onzin. Kinderen tot en Met de C leeftijd kijken Huizen hoog op Tegen een bekende Ex speler of speelster als Coach.

  1. opleidenkey

   Haha, nee hoor! En wanneer denk jij dat de pubertijd begint, 18? Of bij 12/13 jaar?

 10. MIck

  Lijkt er erg sterk op. De puberteit wisselt per kind het ene kind is 12 en een ander 14 of 15. Maar goed maak niet jullie probleem een algemeen probleem laat kinderen lekker veel leren van een oud international daar worden kinderen Alleen maar beter van.

  1. opleidenkey

   Mick, beetje jammer dat je het persoonlijk wilt maken, niet erg sympathiek. Ik probeer een lans te breken voor het belang van de kinderen. Mijn kind is hier al voorbij. Succes met je aannames!

 11. jappiekrekel

  En dan Donald Drost... nog niet zo lang geleden met oorverdovende ‘stilte’ keihard afgeserveerd na een jaar D1, door diezelfde club. Zou hij bij de C1 ook in 3-delig op de bank zitten?

  1. MIck

   Zou wel stijlvol Zijn

 12. MIck

  Je Komt Met voorbeelden die echt nergens op Staan en die Geen kind van die leeftijd zelf Be Denkt, dus wie maakt het nou persoonlijk? Je scheert alle ouders die een lijnteam coachen over 1 kam dus Ja wie van ons 2 maakt het nou persoonlijk?het belang van kinderen is heel veel plezier maken en veel Leren en dat zullen Ze ongetwijfeld doen. De geluiden waar Jij meekomt Komen van ouders die vinden dat hun kind achtergesteld word. 1 van Je voorbeelden is dat een kind van de ex international een andere houding zou aan nemen ? Dat slaat natuurlijk echt helemaal nergens op.

  1. opleidenkey

   Jij neemt aan, ik sta er naast en zie het gebeuren. En zet je capslock eens uit...

 13. MIck

  Ja Jij bent die ouder die vind dat Zijn kind achtergesteld is.

  1. opleidenkey

   Je kunt het vast nog wel eens herhalen, je hebt het pas tig keer gezegd, dan is het vast ineens wel waar. Ik ben zelf een ex-international, niet in het hockey. Als ouder heb ik gecoacht in de F en E, dat was samen spelen. Daarna bewust afstand genomen en op de achtergrond mijn rol gespeeld. Andere kunnen veel neutraler oordelen en begeleiden. Overigens staat plezier even los van deze discussie. Het is evident dat plezier noodzaak is om iets te doen waar je ook de nodige offers voor maakt als (oudere) speler. Welterusten.

 14. MIck

  Wat een onzin allemaal, Anderen kunnen veel neutraler oordelen en begeleiden, omdat Jij dat niet kunt kan Niemand het?

 15. asjemenou

  Het is weekend mensen, neem een borrel en let it go 🍻

 16. thejoker92

  Hahahahaha wat een heerlijke non-discussie. Fantastisch toch als oud-internationals hun kids coachen. Of gaan we nu pleiten voor het expres aanstellen van onkundige ouders die geen verstand hebben van hockeyen, want dat is goed voor de kinderen? En waar hebben we het over?!? Dit gaat om C'tjes?? Zolang de coaches (ex-hockeyers of niet) het plezier maar voorop stellen kun je die kids toch gewoon lekker laten hockeyen en spelen. Als ze echt goed zijn, komen ze in de B of A wel bovendrijven. De hele hockeysport moet het in de jeugd ook hebben van ouders die hun kinderen coachen, anders wens ik jullie succes met het vinden van geschikte mensen voor al die jeugdteams.

 17. Prachtig dat Smabers zich inzet voor de club van haar dochter. Beter als ze dit doet bij een ander team. Beter voor de club, beter voor haar dochter en beter voor haar zelf.

 18. mickh

  @Jappie, waarom zou een coach niet in een pak op de bank mogen plaatsnemen? Wie heeft ooit bedacht dat dat de begeleiding een trainingspak aan moet? Sta je dan `heerlijk dichter bij je team` of in geval van grote calamiteiten kan je nog even meedoen? Nou kan ik mij de `wedstrijd kledingkeuze` van onze beide bondscoaches wel voorstellen, daar met een dergelijk overgewicht wat ruimzittende camping smokings natuurlijk wat comfortabler aanvoelen.

 19. jappiekrekel

  Er is geen enkel aantoonbaar bewijs dat ouders of kinderen dit niet zouden aan kunnen. Het is evenzo dat dit in andere sporten gebeurt Minke Smabers komt uit een echte hockey famillie van Laren. Das al een unicum bij deze club die haar 1e teams hoofdzakelijk vult van buiten. Iets doen voor 'je club of sport' na een lange actieve sportcarierre is ook prachtig. Er zijn er in het hockey velen die dat doen.


Wat vind jij? Praat mee...