‘Oude rot’ Van der Horst maakt debuut bij jong Oranje-Rood

Er is maar een herenploeg in de Hoofdklasse Zaal met tot dusver het maximaal aantal punten. Nee, dat is niet Amsterdam. Het is Oranje-Rood. De ploeg staat deze winter onder leiding van coach Rob Reckers (37). Hij is niet de enige oud-international in de Eindhovense formatie. Ook Robert van der Horst (34) doet mee.

Van der Horst stond weliswaar ook op de 14-koppige spelerslijst. Maar dat de 272-voudig international zondag in Utrecht daadwerkelijk zijn debuut maakte bij Oranje-Rood, kwam vooral door het ontbreken van Max Kuijpers en Teun Beins. De jonge talenten en vaste zaalhockeywaardes van de ploeg waren door bondscoach Max Caldas opgeroepen voor een trainingsstage met Oranje in Mannheim.

Ook coach Reckers besloot zondagochtend zijn tenue maar aan te trekken. Hij staat ook op de spelerslijst, dus is hij speelgerechtigd. Toch kwam de trainer zowel tegen hdm (6-5) als tegen Cartouche (5-2) niet in actie. Misschien dat hij wacht tot de play-offs. Als de oud-international vijf duels in wedstrijdtenue op de bank zit, voldoet hij namelijk aan de 50 procent-regel en mag hij de play-offs meedoen. Daar hoeft Reckers geen minuut voor te hebben gespeeld.

Rob Reckers legt in trainingstenue uit. Foto: Koen Suyk

Van der Horst maakte zondag wel zijn eerste minuten. Gehesen in een broek met zijn nummer 24 en een shirt zonder naam met rugnummer 28. Het was voor de beste speler van de wereld van 2015 al weer even geleden dat hij een wedstrijd in de zaal speelde. ‘Ik ben al wekenlang met ze aan het trainen. We hebben veel jonge jongens die willen zaalhockeyen, maar als we er ooit te kort zouden hebben, heb ik samen met ploeggenoot Niek van der Schoot gezegd, dat wij wel wilden meedoen.’

We hebben veel jonge gasten die het super goed doen en met Benjamin Stanzl hebben we er natuurlijk de beste van de wereld bij. Robert van der Horst

Oude rotten in het vak

‘Alle oude rotten in het vak zijn uit de kast getrokken’, grapte Van der Horst zondag toen Reckers voorbij kwam lopen. Het tweetal hockeyde jaren samen, won diverse landstitels met het voormalige Oranje Zwart. ‘We kennen elkaar al super lang, dus het is niet raar om hem nu als coach te hebben. Rob zal altijd Rob blijven, daar verandert niks aan als hij coach is.’ Van der Horst vindt dat Reckers het goed doet. ‘Hij is positief en maakt het niet moeilijker dan het is.’

Met een 3-0 voorsprong en nog een kwartier te spelen haalde Reckers zondag tegen Cartouche zijn keeper Sander van Berkel eraf. De Eindhovense ploeg kende de luxe om het ook eens met zes veldspelers te proberen. Lang bleef de stand hetzelfde maar na een minuut of zes lag ook de 4-0 er in. Toen mocht de keeper terug het veld in. Twee minuten later maakte Van der Horst zijn eerste goal van de competitie. Hij pushte een strafcorner raak in de linker kruising (5-0).

Alle grote namen van Oranje-Rood zijn al rond de dertig of ouder, dus het is goed dat die jongens nu de kansen gaan krijgen Robert van der Horst

Benjamin Stanzl

‘Het is super gaaf om een beetje bezig te blijven. Het is een grappig spelletje’, vindt de routinier. Vorig jaar promoveerde de Eindhovense ploeg naar het hoogste niveau. ‘Dit jaar zetten we op dezelfde voet voort. Er staat gewoon veel kwaliteit op het veld.’

Dat is volgens de oud-international ook de kracht van de ploeg. ‘We hebben veel jonge gasten die het super goed doen en met Benjamin Stanzl natuurlijk de beste zaalspeler van de wereld erbij.’ Die jonge jongens zijn volgens Van der Horst belangrijk voor de club. ‘Alle grote namen van Oranje-Rood zijn al rond de dertig of ouder, dus het is goed dat die jongens nu de kansen gaan krijgen.’

Robert van der Horst. Foto: Koen Suyk

Met nog vijf minuten op de klok was het Reckers die nogmaals wil stunten. Opnieuw mocht de keeper van Oranje-Rood plaats maken voor een zesde speler in een geel hesje. Ditmaal ging het minder lekker. Cartouche kwam in de slotminuten nog twee keer tot scoren. Oranje-Rood won niettemin ruim met 5-2.

De kans is groot dat we Van der Horst dit seizoen nog vaker in de zaal gaan zien. ‘Better safe then sorry. Ik denk dat we er toch voor kiezen om nog een paar keer mee te doen.’ Of we zijn coach Reckers nog in actie gaan zien, is onduidelijk. Oranje-Rood speelt zaterdag de vierde speelronde in eigen huis. Pinoké en Almere zijn de tegenstanders. De Eindhovenaren hebben met nog vier wedstrijden te gaan, nog een overwinning nodig om de play-offs te bereiken.

 


3 Reacties

  1. mickh

    Enig verhaal natuurlijk...Maar ik zou het interessanter, informatiever en bovendien terecht vinden om nou eindelijk eens te lezen waarom Caldas destijds Vd Horst en Hertzberger heeft afgeserveerd. Beiden verdienen een dergelijke jarenlange stilte niet en hockey.nl doet recht aan zichzelf door dit eindelijk eens te openbaren.

  2. jappiekrekel

    Vraag is... en wat levert een dergelijke openbaring op voor die spelers. Is het aannemelijk dat ze een mening hebben ? Kan het zijn dat ook zij Topsporter zijn en een keuze van Bondscoach accepteren en respecteren. de meeste echte topsporters kunnen dat en die mentaliteit en bescheidenheid siert hen.

  3. mickh

    Deze `openbaring` zal het wankele selectiebeleid van de bondscoach bevestigen en eens te meer aangeven dat de man niet berekend is op zijn taak.


Wat vind jij? Praat mee...