Pinoké JO16 wint titel na bizarre inhaalrace tegen Den Bosch

Pinoké heeft de landstitel zaal bij JO16 veroverd. In de finale in het Topsportcentrum Rotterdam werd Den Bosch verslagen na shoot-outs. In de reguliere speeltijd maakten de Steekneuzen een 5-1 achterstand ongedaan, waardoor het na veertig minuten 5-5 stond.

Den Bosch kende een bliksemstart in de finale. De eerste mogelijkheid in de wedstrijd werd meteen omgezet in een doelpunt. Abel Driessen strafte een misverstand in de verdediging van Pinoké af. Er waren toen slechts veertig seconden gespeeld.

Nauwelijks een minuut later stond de 2-0 op het scorebord voor Den Bosch. Opnieuw heette de doelpuntenmaker Driessen. Dit keer had hij het geluk dat de bal via de stick van de keeper in het doel belandde. Nadat Pinoké een beetje van de schrik was bekomen, kreeg Yannick van Heemskerck van Beest de eerste kans voor de Steekneuzen. Zijn schot werd gekeerd door de uitkomende keeper Taeke van Eeten.

Den Bosch snel op 4-0

Den Bosch liet zich niet van de wijs brengen door deze kans en bleef rustig doorspelen. Het lukte Pinoké niet echt om mogelijkheden te creëren. Ook niet toen de ploeg in overtal stond na een groene en snel daarna een gele kaart aan Bossche kant. Iets meer dan drie minuten voor rust schoof Pelle de Ruiter de 3-0 in het doel. In eerste instantie gaf de scheidsrechter een achterbal, maar na kort overleg met zijn collega werd het doelpunt alsnog toegekend. Een weelde voor Den Bosch die nog groter werd. Een minuut later sloeg Den Bosch opnieuw toe. Een een-twee tussen Marijn van Staa en Olivier Hondelink werd door de eerste verzilverd: 4-0.

Den Bosch startte fantastisch. Foto: Willem Vernes

Het was een fase waarin het spel snel heen en weer golfde. Na de afslag forceerde Pinoké direct een strafcorner, die werd benut door Max de Vries (4-1). Na rust kreeg Pinoké direct een strafcorner, maar tot twee keer toe slaagde aanvoerder Pepijn Moritz er niet in keeper Van Eeten te passeren.

Pinoké zocht nadrukkelijk de aanval. Een schot van Stijn Temmerman werd door keeper Van Eeten tegen de paal getikt, waarna het schot van Tom Beelen voorlangs het Bossche doel over de achterlijn gleed. Den Bosch overleefde de storm en een derde corner van Pinoké. Het was de Bossche ploeg die scoorde. In een tegenaanval ging Goos Peters langs zijn man en met een droge knal passeerde hij keeper Smeets (5-1).

Spanning weer helemaal terug

Daarmee leek de beslissing gevallen, maar Pinoké zette nog maar eens aan. En kreeg loon naar werken. Twee strafcorners die volgden, werden benut. Beide keren was Moritz de doelpuntenmaker. Hierdoor verkleinde Pinoké de marge naar twee doelpunten (5-3). De spanning die uit de wedstrijd leek, was hiermee weer terug.

Aangemoedigd door de meegereisde fans gaf Pinoké alles om de achterstand nog meer te verkleinen. De keeper werd naar de kant gehaald na de gele kaart voor Peters van Den Bosch. De keuze werd beloond. De zesde strafcorner leverde een doelpunt op van Mats Bult, waardoor Pinoké tot 5-4 kwam. Was het dan toch nog mogelijk?

Het antwoord was ja. De klok in het Topsportcentrum telde af en met nog twee minuten te gaan viel alsnog gelijkmaker. Uit een lastige hoek zette Jamie Schouten de 5-5 op het bord. Met nog een minuut te spelen kreeg Pinoké opnieuw een strafcorner. Dit keer werd de poging van Moritz gekeerd door keeper van Eeten. Hierdoor moesten shoot-outs de beslissing brengen. Pinoké was daarin – na sudden death en in totaal veertien shoot-outs – de beste en pakte zo de NK-titel.