Poll: Moeten we het zaalhockey in Nederland serieuzer nemen?

Sneeuwt het zaalhockey in Nederland onder door de belangen van het (internationale) veldhockey? De meningen zijn erover verdeeld. Veel hoofdklasseteams in de zaal missen voortdurend spelers omdat zij met Oranje moeten trainen of spelen. De binnen- en buitensport lopen regelmatig door elkaar met toernooien en competities. Hockey.nl is benieuwd naar jullie mening.

Binnenkort start de Pro League waarvoor een heel aantal spelers op trainingsstage gaan. Deze spelers spelen de komende zaalwedstrijd dus niet mee. Coach Alex Verga van Kampong snapt het, maar vindt zaalhockey altijd het kleine broertje van veldhockey en dat er een betere planning moet komen, vertelde hij onlangs in een interview aan hockey.nl. Veldhockey is groter maar moeten we zaalhockey niet serieuzer nemen?

Laat je mening weten via onderstaande poll en reageer.

 • Vind jij dat we in Nederland zaalhockey serieuzer moeten nemen?

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Zaalhockey  Ophalen van gegevens


13 Reacties

 1. vostammer

  Ach, als er zo doorgeklungeld wordt (weinig serieuze accomodaties, Oranje dat 6 maanden interlands speelt, geen toeschouwers, geen tv , enz) dan speelt iedereen die een bal recht vooruit kan slaan van november tot maart in Duitsland over een paar jaar.

 2. RoosW

  Zaalhockey is een klasse apart. Het is een mooi spelletje en er komen andere dingen bij kijken. Vind dat daarom niet minder waard om meer van het zaalhockey te horen, lezen en zien.

  1. Runa Honig

   In de jaren 90 hadden we deze discussie ook al. Het is een herhaling van zetten. Als de toppers niet mee doen, de sport weinig exposure krijgt, de accomodaties zo achterblijven en zaalhockey maar gemiddeld drie maanden per jaar wordt beoefend, dan blijft dit een marginale sport dat lijdt aan een negatief imago. De juiste voorwaarden om deze sport te laten floreren zijn moeilijk te creëeren. De belangen zijn daarvoor ook te klein. Jammer, want de evenementswaarde is hoog.

 3. jappiekrekel

  Het betekent keuzes maken. Voor Zaalhockey maakt de bond al decennia geen keuze voor andere benadering. Das dus beleid. Er van uitgaande dat Clubbesturen mondig zijn, dan is er klaarblijkelijk geen behoefte aan verandering. Ook al is deze site van de KNHB, uitspraken, informatie of toelichting op over haar visie of beleid , zie je hier zelden.

 4. sbl

  Het niveau van de arbitrage is ook abominabel.

  1. robboomsma

   Kan je dit ook toe lichten? Op zich denk ik wel te weten wat je bedoelt.. Maar toch wil ik weten, waar merk je dat aan?

 5. rancoburgzorg

  Misschien zou het een idee zijn om met Duitsland en Belgie samen een hele sterke zaalcompetitie te bouwen tijdens de wintermaanden? 16 deelnemende teams (6 Duitse, 6 Nederlandse en 4 Belgische) met daarna een play-off. Alles kan in principe per bus en de Duitsers zorgen voor de volle hallen.

  1. just

   Misschien alleen met belgie want duitsland zou dat echt niet willen want dan gaat het niveau te ver omlaag voor hen en oost/noord duitsland is echt te ver

 6. hokkiestokkie

  Ja tuurlijk. Ideaal om meer techniek te krijgen. Het moet eens afgelopen zijn met die onnozele kut oefentoernooitjes en trainingskampen van weken lang van Oranje tijdens de zaalperiode. Te veel interlands die nergens om gaan, zeker in een periode waar geen aansprekend veldtoernooi voor de deur staat.

 7. mirco_10

  Tuurlijk moet dit, maar dan moeten we een paar dingetjes op orde hebben: 1. De te lange stop; Kerst komt eraan, geen hockey dus. Maar i.p.v. 2 weken geen hockey, hebben veel teams 3-4 weken. Te lang naar mijn mening. 2. Scheidsrechters; In de zaal fluiten is lastig, daarom moeten we ook een cursus verplichten voor iedereen die in A zit. Met die cursus kan je dan beter het verschil tussen wel of niet blok zien (de meest gemaakte fout) én verschillen tussen veld en zaal. 3. De tijden. Ja het is inderdaad druk, maar er zijn clubs die voor de Dome kiezen. Best handig, maar laat dan niet je hele club op 1 dag spelen. Doe de ene week teams die en die in de Dome, en de andere in zalen. Verspreid het. Zo voorkom je ook de te laat startende wedstrijden. Iemand nog iets aan te vullen? :)

 8. Mark Bouwman

  @rhonig: helemaal eens. Oude discussie en er zijn simpelweg te weinig indoor accommodaties om het trainingstechnisch breed van de grond te tillen. Er is een goede eerste stap gezet om voor zaalhockey voor club A en voor veldhockey voor club B te kiezen. Waarmee een keuze kan zijn: of ik zaalhockey serieus of ik veldhockey serieus. Overigens de lange winterstop die we nu hebben is nog steeds het gevolg van onderhandelingen binnen de KNHB om destijds de HK veld weer van 2 naar 1 competitie terug te brengen. Als compromis voor "Zuid" is destijds deze ruimte voor de zaal toegekend. Eén van de argumenten om KGV aan te leggen was eigenlijk om in de winter - net als voetbal - te kunnen doorspelen (geen onbespeelbare velden waardoor afgelastingen). We zijn nu 30+ jaar verder en zitten nog steeds met dit model. Ik zou mij kunnen voorstellen de veldcompetitie nu meer richting zomer te verplaatsen (incl. Juni). En zaal serieus de ruimte te geven van 1/12 - 1/3. Immers, kinderen willen geen koude handjes meer 😉. Veld start half maart tot eind juni en hervat begin september tot eind november. Overigens probleem (hallen, trainingsrruimte) wordt nog steeds niet opgelost. Persoonlijk vind ik het best leuk om bv in Zuid Holland bij een volle bak in Topsportcentrum Rdam te zijn, maar een dodelijke crîme om op onmogelijke tijden in een stinkend gemeentelijk sportzaaltje rond te hangen met een gesloten "kuhtine". Dan mis ik het clubhuis.

  1. vostammer

   Denk idd dat het schuiven met het seizoen een goed idee is. Zo kan een volwaardige competitie worden afgewerkt. En hoeven we niet thuis te zitten bij prachtig zomerweer. Dus kan er wat mij betreft 11 van de 12 maanden worden gehockeyd.

 9. hockey_mom

  Hmmm....en dan vraag je je af waarom die Duitsers op het veld zo waanzinnig goed kunnen verdedigen.


Wat vind jij? Praat mee...