Promovendus Pinoké stunt, maar houdt zich niet aan afspraak

Toen Jesse Mahieu en zijn mannen zaterdagmorgen de auto instapten naar Eindhoven, was er voor die dag maar een doel: niet verliezen van Cartouche. Dat mislukte, maar toch pakte de ploeg drie punten. Het won van koploper Oranje-Rood. 

Promovendus Pinoké had geen makkelijke middag tijdens de vierde ronde in de Hoofdklasse Zaal. De ploeg moest in Eindhoven aantreden tegen Oranje-Rood. De eerste confrontatie tussen beide tijdens de eerste speelronde stonden de Steekneuzen al na een kwartier met 4-0 achter. De ploeg uit Eindhoven had tot zaterdagmiddag nog alles gewonnen.

Tot Pinoké aantrad. De ploeg onder leiding van Jesse Mahieu en Marieke Dijkstra won in een drukbezocht Indoor Sportcentrum van de koploper met 2-1. ‘De eerste wedstrijd waren we kansloos tegen Oranje-Rood en we wilden na heel veel training kijken hoe ver we nu waren. Dan is dit mooi om te zien’, vertelt coach Jesse Mahieu. Camil Papa was de grote man met twee doelpunten. ‘Camil scoort niet altijd even veel, maar hij maakt nu wel twee heel fijne.’ Eigenlijk scoorde de aanvaller ook nog een derde doelpunt, maar die werd later afgekeurd. ‘Maar goed ook’, grapt Mahieu. ‘Dat was misschien ook wel iets te veel van het goede geweest.’

Ik heb een paar zaalinterlands, maar zij heeft natuurlijk een WK gewonnen als coach en als speelster Jesse Mahieu over Marieke Dijkstra

Marieke Dijkstra

Eigenlijk is Marieke Dijkstra hoofdcoach van de mannen van Pinoké in de zaal. De bondscoach van de Oranje Dames Zaal is op het veld assistent van Mahieu, maar het tweetal heeft de rollen voor deze zaalperiode omgedraaid. Dijkstra kon er afgelopen weekend wegens vakantie niet bij zijn. De toevoeging van de bondscoach is voor Mahieu erg fijn. ‘Ik heb een paar zaalinterlands, maar zij heeft natuurlijk een WK gewonnen als coach en als speelster.’ Omdat Oranje deze zaalperiode geen toernooien heeft, kan Pinoké profiteren van haar kennis.

Pinoké neemt het zaalhockey serieus. Zo traint de ploeg twee keer in de week en volgt daarnaast nog een krachtprogramma. Dat andere clubs maar maximaal een keer per week kunnen trainen, is volgens Mahieu een prioriteitenkwestie. ‘Je kan gewoon een zaal huren, twee keer een uur en dan ben je er al. Wij trainen op de donderdagochtend en dinsdagmiddag.’

Mahieu was een trotse coach tijdens het duel met Oranje-Rood. ‘Ik heb ontspannen op de bank gezeten. Het ging eigenlijk allemaal best van zelf.’ De ploeg sprak als promovendus met elkaar af dit seizoen voor klasbehoud te gaan. ‘Vorig jaar zijn we gepromoveerd en dat seizoen zijn we ook steeds beter gaan spelen. Het is mooi om nu ook die ontwikkeling te zien. Het was afwachten of het op dit niveau ook zou lukken. Dat kan dus blijkbaar als je het gewoon goed aanpakt.’

Pinoké. Foto: Hockeyfoto

Pinoké en koplopers

Wat heeft Pinoké met koplopers? Even is het stil. ‘Oh, je bedoelt ook de dames?’ Inderdaad. Ook de dames van Pinoké wisten in Eindhoven te stunten tegen de koploper. Hdm had nog geen punt verloren, tot het Pinoké trof. De ploeg won eveneens met 2-1 door doelpunten van Alma Fenne en Frances Westenberg. Maar ook de dames van Pinoké konden later op de middag tegen op papier eenvoudigere tegenstander Groningen geen vuist maken. Datzelfde gebeurde bij de mannen van Mahieu tegen Cartouche.

Marlon Landbrug scoorde binnen vijf minuten bij oud-tweede keeper van de Steekneuzen Christopher Combé, maar daarna werd het eenrichtingsverkeer. De hekkensluiter van poule B moest winnen om directe degradatie voorlopig te voorkomen. Die motivatie hielp. Het kwam in de tweede helft zes keer tot scoren en won met 6-1. Cartouche blijft laatste met vijf punten. Nummer vier en vijf Almere en Pinoké hebben negen punten. De laatste reguliere speelronde, volgende week, wordt het een strijd om de veilige, vierde plaats.

Pinoké wacht een belangrijk slotweekend in de Hoofdklasse Zaal. In Rotterdam speelt het tegen directe concurrent Almere en treft het later op de dag Kampong. De ploeg zal er, met zowel Marieke Dijkstra als Jesse Mahieu aan hun zijde, alles aan doen om als promovendus de doelstelling te halen.

Jesse Mahieu en Marieke Dijkstra. Foto: Koen Suyk

Jesse Mahieu en Marieke Dijkstra. Foto: Koen Suyk

 


Wat vind jij? Praat mee...