Regels internationals versoepeld voor deelname NK Zaal

De regels voor Oranje-internationals om deel te nemen aan de play-offs in de zaal zijn door de KNHB versoepeld. De internationals hoeven nog slechts 50% van de reguliere zaalwedstrijden mee te doen, die buiten de buitenlandse trainingsstage van de Oranje-teams in januari vallen. De regel doet overigens alleen opgeld bij de Dames, aangezien de Oranje Heren tijdens de play-offs nog in Australië zijn. 

De KNHB wil met de regelwijzigingen meer internationals in de gelegenheid stellen mee te doen aan het NK Zaal op 3 februari in Sportcentrum Rotterdam. Om die reden werden vorig jaar de regels voor internationals ook al verruimd. Dat leidde destijds tot de nodige commotie omdat de regel bij veel coaches niet bekend was. Uit de evaluatie en gesprekken met de clubs blijkt dat die regel niet afdoende is, vandaar dat nu voor een verruiming is gekozen. Niet-internationals moeten 50% van alle wedstrijden meedoen om in de play-offs uit te kunnen komen.

De regelwijziging betekent voor de Oranje Dames dat ze slechts drie wedstrijden hoeven mee te spelen in de reguliere zaalcompetitie. De Oranje Dames zijn namelijk van 10 januari tot 1 februari 2018 op trainingsstage in de Verenigde Staten. Alleen de eerste drie speelronden kunnen zij daardoor deelnemen. Dat zijn zes wedstrijden per team.

Internationals op de spelerslijsten

Een veertiental speelsters van de Oranje Dames staat op de spelerslijsten van de Hoofdklasse-team. Daarbij zijn onder andere Pien Sanders, Anne Veenendaal, Maartje Krekelaar, Margot van Geffen, Laurien Leurink, Frédérique Matla en Laura Nunnink.

Bij de mannen staan onder meer Sander de Wijn, Bjorn Kellerman, Valentin Verga en Mirco Pruyser ingeschreven voor de zaal. Zij kunnen dus tijdens de reguliere zaalcompetitie wel meedoen.

Sander de Wijn in actie in de zaal

International Sander de Wijn, die vanwege zijn studie tot de zomer geen deel uitmaakt van de Oranje Heren, gaat zeker spelen. ‘Ik doe in ieder geval twee speelronden mee’, vertelt De Wijn. ‘Zaalhockey is leuk. Het is een mooi moment om elkaar weer even te zien en een uitgelezen manier om de conditie op peil te houden.’


Wat vind jij? Praat mee...