Ring Pass gaat zaalhockey-affaire zelf aanhangig maken bij ISR

Het bestuur van Ring Pass gaat het Instituut Sportrechtspraak (ISR) zelf vragen om onderzoek te doen naar mogelijke manipulatie bij twee duels uit de Hoofdklasse Zaal tussen Bloemendaal D1 en Laren D1. De Delftse club had dit verzoek neergelegd bij de KNHB, maar volgens de hockeybond is het ‘belangrijk’ dat de club dit zelf aanhangig maakt bij het ISR

Volgens de KNHB wordt hiermee ‘de onafhankelijkheid van het proces zo maximaal mogelijk gewaarborgd’. Ring Pass heeft dinsdag na ampel beraad besloten die volgende stap in de zaalhockey-affaire naar het ISR te zetten. Het ISR is dé onafhankelijke partij binnen de sport op het gebied van matchfixing. De KNHB heeft in juni 2021 besloten de tuchtrechtelijke behandeling van doping- en matchfixingzaken (twee thema’s die de hockeysport overstijgen) onder te brengen bij het ISR, omdat ‘deze twee thema’s de hockeysport overstijgen. Het ISR kan, indien het vindt dat er sprake is geweest van matchfixing, maatregelen opleggen tegen individuen of verenigingen.

‘Dat we deze stap nemen ligt natuurlijk in de lijn der verwachting’, zegt Ring Pass-voorzitter Peter van Haagen. ‘Er wordt in de procedure gesproken over het doen van aangifte, maar ik noem het zelf liever een melding maken. We blijven bij onze eerdere standpunten. We willen een eerlijke hockeysport en willen de twee voorvallen daarom laten controleren. We beschuldigen niemand.’

Twee voorvallen

De voorvallen betreffen twee duels tussen Bloemendaal D1 en Laren D1. Deze twee ploegen speelden zondag op de slotdag van de zaalseizoen in de Hoofdklasse de laatste wedstrijd tegen elkaar in de strijd tegen degradatie. Ring Pass D1 was de derde ploeg in de degradatiepoule en afhankelijk van het resultaat in de laatste wedstrijd. Haar concurrenten hadden aan een 4-3 zege voor Bloemendaal voldoende om zich beide te handhaven. Een stand die anderhalve minuut voor tijd werd bereikt. Nadat Bloemendaal de bal had uitgenomen, werd in de resterende tijd door beide ploegen geen enkele actie meer met of richting de bal ondernomen. Ring Pass degradeert daardoor naar de Topklasse. Na afloop was de teleurstelling en frustratie in het Delftse kamp groot.

Behalve dit duel zet Ring Pass ook vraagtekens bij een wedstrijd uit de reguliere competitie tussen Bloemendaal en Laren. Dat duel eindigde in de 9-1 overwinning voor Bloemendaal, waardoor Almere degradeerde. ‘Het is de combinatie van die twee dingen, waardoor wij het voldoende aanleiding vinden om het onderzoek te laten instellen. Iedere vorm van wedstrijd manipulatie moet worden onderzocht’, verklaarde Van Haagen maandag al in een reactie.

Betreuren

De KNHB ‘betreurt’ deze gang van zaken. ‘Wij willen dat elke competitie een eerlijk en sportief verloop kent. Wedstrijden in het algemeen maar vooral ook wedstrijden die beslissend zijn ten aanzien van kampioenschappen, promotie en degradatie dienen tot en met de laatste seconde hockeyend en met strijd beslecht te worden. Wij volgen het verloop van deze zaak daarom nauwgezet.’

De hockeybond zegt naar aanleiding van een eventuele uitspraak te gaan kijken ‘welke gevolg dit zou kunnen hebben voor de betreffende wedstrijd én eventuele nadelige gevolgen voor andere betrokken individuen of verenigingen.’

Coach Marc van Geest met Fleur van Zuilen tijdens de nacompetitie. Foto: Koen Suyk


10 Reacties

 1. RonaldUdo

  Logisch !

 2. nicovisch

  Terecht

 3. willem-janpelle

  Er wordt gesproken van matchfixing als het resultaat van een sportwedstrijd volledig of gedeeltelijk bepaald wordt door een deelnemer (speler, trainer, scheidsrechter) die moedwillig verliest of vals speelt. Het bewijs hiervoor is wel zichtbaar geleverd.

 4. peter-de-ruiter

  Wat een triest en treurig gebeuren. Hoog tijd dat we het veld weer opgaan.

 5. davidaltes

  Volkomen begrijpelijk dat Ring Pass de gang van zaken wil uitzoeken. Het is overigens makkelijk om te zeggen dat we allen de verleiding zouden kunnen weerstaan, maar ik geloof oprecht dat ik uiteindelijk van dit soort praktijken zou afzien, omdat ik me werkelijk dood zou schamen tegenover andere clubs en vooral tegenover de supporters van mijn eigen club.

  1. Mark Bouwman

   @davidaltes: zo is het !

 6. bengtvanzwol

  Begrijp dat het ISR voldoende redenen ziet om een onderzoek op te starten. Onderzoeksteam wordt geformeerd om tot een eindoordeel te komen.

 7. peter-de-ruiter

  @Bengt, ik heb het tegenovergestelde vernomen.

 8. bengtvanzwol

  hoofdklassehockey.nl ISR START DEZE WEEK MET ONDERZOEK NAAR COMPETITIEVERVALSING 8 FEBRUARI 202260 Het instituut voor sportrechtspraak (ISR) heeft bekend gemaakt dat het deze week gaat starten met het onderzoek naar de wedstrijd Bloemendaal tegen Laren. Hockeyclub Ring-Pass had een melding gedaan naar een mogelijke vorm van competitievervalsing. Het was nog even de vraag of het ISR de melding van Ring-Pass zou behandelen. Het instituut heeft bekend gemaakt dat er genoeg gronden zijn om het onderzoek te gaan starten. Een onderzoeksteam wordt deze week samengesteld die de komende tijd tot een eindoordeel zal komen.


Wat vind jij? Praat mee...