Ring Pass na knotsgekke middag nu wél de gelukkige

‘We weten allemaal op welke manier wij vorig seizoen zijn gedegradeerd. Toen waren we intens verdrietig. Maar nu? Nu zijn we extreem blij’, zei Ring Pass-aanvoerder Imke van Heemskerck van Beest. Een jaar na de veelbesproken wapenstilstand tussen Bloemendaal en Laren, waardoor Ring Pass degradeerde, promoveerde de ploeg uit Delft terug naar de Hoofdklasse. Opnieuw na een zenuwslopend einde van het zaalseizoen.

Zondagmiddag, een uur of twee, Topsportcentrum Almere. De zoemer klinkt. Ring Pass heeft de derde en laatste poulewedstrijd van de nacompetitie, tegen Union, met 5-1 gewonnen. Maar is dat genoeg om te promoveren? Vragend kijken de speelsters elkaar aan. Ze weten het niet.

Ze zijn afhankelijk van de uitslag op het andere veld. Daar spelen concurrenten Oranje-Rood en MOP tegen elkaar. Hun wedstrijd is nog bezig en duurt nog drie minuten. Oranje-Rood staat met 3-1 voor. Virtueel staan alle drie de teams daardoor op zes punten, maar slechts de twee beste teams van de poule verdienen een ticket voor de Hoofdklasse. Het komt dus aan op doelsaldo.

Elk doelpunt dat nu nog wordt gemaakt, zou de stand in de poule volledig op z’n kop zetten. De speelsters van Ring Pass willen met eigen ogen zien wat er op het andere veld gebeurt. Ze trekken een sprint door een smalle gang van het Topsportcentrum Almere. Vanachter een glazen deur zien ze de laatste seconden van Oranje-Rood-MOP aan zich voorbij trekken. Oranje-Rood krijgt nog een kans, maar gescoord wordt er niet meer, waardoor de wedstrijd eindigt in 3-1. Maar wat betekent dat nu precies voor de eindstand van de poule? Er is niemand die het de speelsters van Ring Pass zo snel kan vertellen. Zó dicht liggen de doelsaldo’s bij elkaar.

Nagelbijtend wachten de speelsters van Ring Pass op het verlossende woord: zijn ze wel of niet gepromoveerd? Foto: Koen Suyk

Ring Pass durfde niet te juichen

Nagelbijtend lopen de hockeysters van Ring Pass het veld op. Zijn ze nu wel of niet gepromoveerd? Aanvoerder Van Heemskerck van Beest zoekt contact met scheidsrechter Piet-Hein Kraaijeveld. Hij heeft net de wedstrijd tussen Oranje-Rood en MOP gefloten. ‘Nog even geduld, dames’, zegt hij tegen haar. ‘We zijn het aan het uitrekenen.’

De spanning neemt toe. Ook Oranje-Rood en MOP weten niet waar ze aan toe zijn. Uiteindelijk is het de bondsgedelegeerde die het verlossende woord heeft. Hij heeft het wel drie keer nagerekend. Oranje-Rood heeft zich gehandhaafd, Ring Pass is gepromoveerd. MOP blijft met lege handen achter.

Gejuich stijgt op in het Topsportcentrum Almere. Huilend van geluk vallen de speelsters van Ring Pass elkaar in de armen. Zelden zal er in dit gebouw zo hard gejuicht zijn als nu. Ook de hockeysters van Oranje-Rood ontploffen van geluk.

‘Ik had het van tevoren uitgerekend. Ik dacht dat onze vijf doelpunten genoeg zouden moeten zijn. Maar ik wist het niet zeker. Ik wilde het honderd procent zeker weten voordat ik het tegen die meiden durfde te zeggen’, zei Ring Pass-coach Marc van Geest lachend. In de poule van zijn ploeg zat het ontzettend dicht bij elkaar. Had Ring Pass zondag één doelpunt minder gemaakt [negen in plaats van tien doelpunten], dan was niet de club uit Delft, maar MOP gepromoveerd.

De speelsters van Ring Pass krijgen groen licht: ze zijn gepromoveerd. Foto: Koen Suyk

Het deed ontzettend veel pijn wat er is gebeurd, maar dit seizoen hebben we ons keihard teruggevochten Ring Pass-aanvoerder Imke van Heemskerck van Beest

De gedachten gingen zondag natuurlijk terug naar vorig seizoen, toen Ring Pass dacht dat het zich zou handhaven, maar door de veelbesproken wapenstilstand van anderhalve minuut tussen Bloemendaal en Laren alsnog degradeerde. Van matchfixing was geen sprake, maar sportief was het natuurlijk niet. De affaire leverde Ring Pass de sympathie van de hockeywereld op.

Van Heemskerck van Beest: ‘Het afgelopen jaar ben ik ontzettend vaak aangesproken door mensen die ik helemaal niet kende. Die mij wilden laten weten hoe vervelend ze het voor ons vonden, de manier waarop we zijn gedegradeerd. Daar haalden we heel veel steun uit. Het deed ontzettend veel pijn wat er die dag is gebeurd, maar dit seizoen hebben we ons keihard teruggevochten. Daar ben ik onwijs trots op. Trotser dan dit kan ik niet zijn.’


4 Reacties

 1. corinne

  Knappe prestatie Ring Pass wel verdiend

 2. tom-kool

  Gerechtigheid

 3. MichielDeBoer

  Ach gut, ik voel het Calimero syndroom weer opborrelen. Goed gedaan dames, en nu kappen met dat gehuil over "karma" en "gerechtigheid"

 4. peter_vergeer

  Leuk voor Ring Pass. Net als vorig jaar ligt het weer heel dicht bij elkaar.


Wat vind jij? Praat mee...