Ring Pass vraagt KNHB om onderzoek: ‘Er is voldoende aanleiding’

Het bestuur van Ring Pass heeft de KNHB gevraagd een onderzoek te laten instellen door het Instituut Sport Rechtspraak (ISR). Dat wil de Delftse vereniging naar aanleiding van het ‘staakt-het-vuren’ in de wedstrijd tussen Bloemendaal en Laren. Omdat beide teams zondag de laatste anderhalve minuut amper een bal aanraakten, degradeerde Ring Pass uit de Hoofdklasse Zaal.

Het bestuur van Ring Pass besloot maandag ‘dit pad te bewandelen’, vertelt voorzitter Peter van Haagen. ‘We doen verder geen uitspraken over de situatie of trekken onze eigen oordelen of conclusies. De emoties van zondagmiddag zijn inmiddels wat bedaard. We snappen de frustraties van de ploeg en de begeleiding. Het onderzoek moet zich richten op de vraag of er sprake is geweest van manipulatie van de wedstrijd en er dus vooraf onderling afspraken zijn gemaakt over de uitslag.’

Nog heel even terug naar de veelbesproken zondagmiddag in Den Haag, waar de nacompetitie van de Hoofdklasse Zaal werd gehouden. De vrouwenteams van Ring Pass, Laren en Bloemendaal speelden daar om lijfsbehoud. Eén van die ploegen degradeerde naar Topklasse. Het kwam aan op het laatste duel, tussen Bloemendaal en Laren. Ring Pass had al twee keer gespeeld (3-4 winst op Bloemendaal, 3-2 verlies van Laren) en keek vanaf de tribunes toe. Het slotduel ging op en neer, maar toen Laren de 3-4 maakte (Bloemendaal stond nog altijd voor) was met die stand zowel Laren als Bloemendaal veilig. Vervolgens werd er anderhalve minuut niet meer gehockeyd door beide teams.

Manier waarop Almere degradeerde

Van Haagen wil dat de ISR zich niet alleen over de situatie tijdens de nacompetitie buigt, maar ook kijkt naar de 9-1 overwinning van Bloemendaal op Laren, waardoor twee weken eerder Almere degradeerde. Van Haagen: ‘Het is de combinatie van die twee dingen, waardoor wij het voldoende aanleiding vinden om het onderzoek te laten instellen. Iedere vorm van wedstrijdmanipulatie moet worden onderzocht. Al is het maar om te concluderen dat er niks aan de hand is of was. Wij streven naar een eerlijke competitie. Dat wil de KNHB ook. Als bond moet je deze voorvallen dus met zekerheid kunnen uitsluiten. Als het toeval is geweest, is dat ook voor Bloemendaal en Laren goed.’

Van Haagen heeft contact gehad met het bestuur van Almere. Ook heeft de Ring Pass-voorzitter de besturen van Laren en Bloemendaal op de hoogte gebracht: ‘Ik heb ze gemaild en uitgelegd dat we nader onderzoek willen laten doen. Dat leek me wel zo netjes.’

Reactie KNHB

De KNHB laat in een reactie weten: ‘We hebben een mail met een verzoek ontvangen van het bestuur van hockeyvereniging Ring Pass uit Delft. Deze mail wordt intern door de competitieleiding en het bondsbestuur besproken zoals dat met elk competitiegerelateerd verzoek gebeurt, waarna de KNHB allereerst de vereniging terugkoppeling zal geven.’


20 Reacties

 1. pjklaassen

  Wauw 🤩

  1. whatsappie

   Na diverse berichten werd ik nieuwsgierig en heb toch eens de beelden bekeken. Hoe kan een scheidsrechter dit accepteren: dit is toch gewoon spelbederf. Of waren die bang om te degraderen??

  2. Maikel Rabbers

   Appie, je kunt als scheidsrechter echt helemaal niets doen conform geen enkel reglement. Geef je de aanvoerder van B’daal een kaart ivm spelbederf dan zal ze zeggen: ‘Laren valt niet aan!’ - Geef je die van Laren een kaart zal ze zeggen ‘ik wil niet aanvallen want wij gaan met deze stand ook door’ - lang verhaal kort; je kunt echt niets. Dat heeft niets met degraderen of promoveren te maken. Ik ben wel benieuwd wat jij dan zou doen? Misschien dat we er van kunnen leren.

  3. eefgorter

   @Maikel En 9.0 en 9.17 dan? Twee keer een aanvoerderskaart. Dan maak je in ieder geval duidelijk dat dit niet door de beugel kan en je geeft de bevoegde instanties (Tuchtcie, ISR, het CAS) iets om op voort te borduren.

 2. wim-koning

  De bond kan nu laten zien of ze spelbederf en of matchfixing serieus nemen of niet. Alle ogen, inclusief die van de pers, zijn nu dus gericht op de bond.

 3. eefgorter

  Op basis waarvan willen ze er een zaak van maken? Spelregels “9.0”? (Spelers worden geacht zich voor, tijdens en na de wedstrijd beheerst en sportief te gedragen”? Of 9.17 mbt tijdrekken? Volgens mij had dan de arbitrage moeten ingrijpen door bijvoorbeeld beide aanvoerders geel te geven vanwege 9.17. Dat is niet gebeurt dus wat is nu de case dan?

 4. lenny-baker

  Geen idee wat ISR allemaal kan, maar ik vind het een goede zet.

 5. kasparstevens

  https://www.isr.nl/documents/Reglementen/ISR%20Reglement%20Matchfixing%20met%20overgangsbepaling.pdf

 6. hidde-duivenvoorden

  Prima reactie van Ring Pass, maar is het niet veel logischer dat de besturen van Laren en Bloemendaal laten zien dat het hockey over zelfreinigend vermogen beschikt? Dat scheelt veel tijd, geld en het signaal is een stuk sterker.

 7. Eelco Houwink

  Ik wil niet vooruitlopen op het onderzoek, maar denk dat in opeenvolging van de “knipoog-Kroaat” het fenomeen “knipoog-zaalhockeyster” haar intrede gaat doen…

 8. Hein Stoops

  Je kan niks, bij zo’n stand is dit logisch, Laren wil pot dicht houden en zet geen druk, als ik dan de bal heb met een voorsprong doe ik ook niks, waarom aanvallen met risico counter tegen te krijgen. Dat is niet afgesproken, maar gewoon gevolg van de situatie. Benieuwd naar rest van de wedstrijd, daar zal gewoon gehockeyd zijn denk ik.

 9. guidokoelemij

  Schandalige vertoning. Misschien zoals bent j andere sporten een klok . Dit helpt alleen weinig als beide teams in een impasse gaan, daar dan straf op zetten. Laat anders de wedstrijd overspelen!

 10. Reinier Verhoeven

  Dit gaat natuurlijk niet om het Spelreglement, maar om de Statuten en het Bondsreglement. M.i. zijn daarin voldoende aanknopingspunten om i.i.g. een nader onderzoek mogelijk te maken. En zelfs als dat onderzoek geen ‘strafbare’ feiten oplevert, is sowieso een indringend gesprek door de Bond met de betrokken clubs, die zo te zien en te horen van de prins geen kwaad weten, zeer gewenst. Onze sport is in diskrediet gebracht.

 11. lennartbroers

  De doorlopende speeltijd (klok) bij zaalhockey maakt dit soort situaties mogelijk. Op het veld zet de scheidsrechter de tijd stil en loopt die pas weer door na spelhervatting. Spelregel technisch niet veel aan te doen, denk ik.

  1. robboomsma

   Dat mag een scheidsrechter in de zaal ook doen, maar was er een aanleiding voor?

 12. Mark Bouwman

  Op zich goed dat er naar gekeken wordt, zodat anderen wel tweemaal nadenken om tot zo'n opzichtige en voor de sport schadelijk aktie van elkaar "geen pijn doen" over te gaan. Dit soort vooraf of tijdens de wedstrijd door speelsters en of begeleiding bewuste of onbewuste bevriezing van de score of bewust afgesproken uitkomst van een beiden welgevallige uitslag IS matchfixing. En nu?

 13. Lars Gillhaus

  Deja Vu.... September 13, 2006 23:52 IST World champions Germany [Images] and Korea played out a goalless draw and shut the doors on the Netherlands while advancing to the semi-finals of the 11th FIH men's hockey World Cup from pool B in Monchengladbach, Germany on Wednesday. Germany and Korea both finished with 11 points apiece and the draw, that was greeted by boos and whistles, left the Dutch on 10 points and at third place in the pool. Australia and Spain qualified from Pool A, but the semi-final line-up would be known after the day's last game, between the Aussies and Pakistan. With the Dutch team watching the farcical proceedings helplessly from the stands, Germany and Korea made no pretense of a competition much to the disgust of the huge crowd at the Warsteiner Hockey Park.

 14. Willem.verbrugh@gmail.com

  Leden zijn verplicht zich te onthouden van alle opzettelijke regelingen, handelingen of het nalaten te handelen, gericht op het ongeoorloofd wijzigen van de uitslag(en) of het verloop van de sportwedstrijd(en), teneinde het onvoorspelbare karakter van deze sportwedstrijd(en) geheel of gedeeltelijk teniet te doen met het oog op het verkrijgen van een niet gerechtvaardigd voordeel voor zichzelf of derden.

 15. kasparstevens

  Is er al bekend of de scheidsrechters en/of wedstrijdtafel een notitie op het wedstrijdformulier hebben gemaakt?

 16. albert-monpelliergmail-com

  Volgens mij had Ringpass andere uitslagen moeten neerzetten, dan het afhankelijk zijn van de uitslag van deze wedstrijd. Het lijkt misschien onsportief, maar dit is ook tactisch het spel. Je zet een ander team schaakmat wat waarschijnlijk andersom ook zo was geweest. Mijn tip is alles winnen, dan hoef je ook niet in de wachtkamer te zitten wachten, wat de uitslag moet zijn of worden om niet te degraderen. Lesje voor de volgende keer zou ik zeggen. En match-fixing?! Nee want er is geen geld bij gemoeid. Toch? 🤔


Wat vind jij? Praat mee...