Ring Pass: ‘Zo onsportief, moet haast iets afgesproken zijn’

Tranen, heel veel tranen. En vragen. Waarom niet gewoon shoot-outs? Dat is veel eerlijker dan dit. Verslagen droop Ring Pass af naar de kleedkamer, nadat ze vlak daarvoor vanaf de tribune toekeken hoe Bloemendaal en Laren er samen voor zorgden dat zij degradeerden. ‘Dit is heel zuur.’

Wat de dag van Ring Pass had moeten worden, eindigde in een nachtmerrie. Een nachtmerrie die nog wel een aantal keer terug zal komen in de hoofden van de speelsters. Na de overwinning op Bloemendaal (4-3) kon de overgangsklasser (op het veld) voor even de hele wereld aan. Zeker omdat de winnende treffer twintig tellen voor tijd viel. Een droomscenario. Met drie punten uit het eerste duel, was het de ploeg van coach Marc van Geest die de beste papieren had.

Het duel daarna was tegen Laren. Toen schoot Ring Pass uit de startblokken en kwam het op een 2-0 voorsprong. Zo stond de nieuwkomer zowaar op de drempel van klassenbehoud. De ploeg kon de overwinning en daarmee het extra seizoen in de Hoofdklasse Zaal al ruiken. Maar dat sprookje ging niet door. De voorsprong werd uit handen gegeven (3-2), terwijl een gelijkspel al voldoende was geweest. En dus liet de beslissing nog op zich wachten. Tot het laatste duel van de dag tussen Bloemendaal en Laren. Daar zou worden uitgemaakt welke ploeg zou degraderen. Ring Pass had niks meer in eigen hand en moest vanaf de tribune toekijken. 

Myrthe Koppers. Foto: Koen Suyk

 

‘We moesten wachten. Iedereen zat er vol spanning. We waren volop aan het rekenen. Welke scenario’s zouden goed voor ons uitpakken’, legde Myrthe Koppers uit. De matchwinner tegen Bloemendaal – met twee goals – keek nagelbijtend toe. Tot die laatste anderhalve minuut, die voor Ring Pass alles verpestte. De anderhalve minuut vol ongeloof, onbegrip en woede. Toen de toeter klonk stortte de wereld van Ring Pass even in. De een vertrok al stampvoetend naar de kleedkamer, terwijl bij de meesten de tranen over de wangen biggelden.

‘Er moet haast iets zijn afgesproken’

‘Dit komt alles behalve sportief over’, zei coach Van Geest, vlak nadat hij even later als eerste de kleedkamer weer verliet. ‘Wij zijn de klos, terwijl we het hadden verdiend om erin te blijven. We hebben het zelf weggegeven tegen Laren. Dat is een feit. Daardoor waren we afhankelijk van die laatste wedstrijd. Maar wat er in die slotminuten gebeurde, vind ik echt niet kunnen. Speel die bal dan nog op z’n minst op en neer. Dat zou ze sieren.’

Anderhalve minuut bleef de bal op dezelfde plek liggen. Foto: Koen Suyk

 

‘Ik zou nooit zo stil gaan staan met een bal’, zei Koppers. ‘Er moet haast wel iets zijn afgesproken.’ Haar coach: ‘Ik heb nog in mijn achterhoofd hoe Bloemendaal en Laren het twee weken geleden bij Almere flikten. Dat komt niet sportief en netjes over.’ Bloemendaal had toen een wonder nodig – een gigantische overwinning op Laren – om niet direct te degraderen. Dat lukte (9-1), waardoor Almere rechtstreeks degradeerde en zich toentertijd geflest voelde. 

‘Liever met opgeheven hoofd eruit, dan zo erin blijven’

Nu voelt Ring Pass zich net zo. ‘Ik ben woedend’, aldus Koppers. ‘Het was muisstil in de kleedkamer. We hebben er zo hard voor gestreden. Deden zo ons best. Dat het dan zó moet gebeuren.’ Ook haar coach was boos. Op Bloemendaal en Laren. ‘Dit is zo pijnlijk. Laat Ring Pass maar lekker degraderen. Zo leken ze het te voelen. Wie er nu zou moeten degraderen? Nou, ik zie ze nu liever allebei gaan.’ 

Het hoofdklasse-avontuur zit er hoe dan ook op voor Van Geest en zijn ploeg. Dat weet hij maar al te goed. ‘Maar liever met opgeheven hoofd eruit, dan zo erin blijven.’

Foto: Koen Suyk


21 Reacties

 1. ruud-stork

  Wat een gemiep weer. Je moet ook hier er gewoon voor zorgen dat je niet afhankelijk hoef te zijn te zijn van andere uitslagen. 2-0 voor en 3-2 verliezen. Hier heeft RP het laten liggen.

 2. bertilscholten

  Het is inderdaad niet sportief maar je speelt een complete zaalcompetitie waarin je het zelf in de hand hebt om ervoor te zorgen dat je niet in degradatiegevaar komt ...

 3. MichielDeBoer

  Het calimerocomplex is het gevoel van personen, organisaties of landen structureel tekortgedaan of niet serieus genomen te worden vanwege hun geringe omvang. De term is afgeleid van Calimero, het hoofdpersonage van een tekenfilmserie.

 4. Mark Bouwman

  Op resultaat spelen valt nog te begrijpen, maar voor deze manier van collectieve spelobstructie is sport niet bedoeld. Puur, demonstratief, stompzinnig uitgevoerd en daarmee grof spelberf met als doel elkaar uit het water te redden terwijl de overige betrokken drenkelingen verzuipen.

  1. wim-koning

   Was duidelijk spelbederf en afgestemd.

 5. Jaap-JanStok

  Interessant te vernemen hoe de arbitrage, de besturen van Bloemendaal en Laren en het bestuur van de KNHB hierop reageren, c.q. welke maatregelen tegen dergelijk spelbederf de bond voornemens is in de regelgeving op te nemen.

 6. pjklaassen

  Nee 1,5 minuut de bal van links naar rechts spelen door Bloemendaal was beter geweest???? Door de resultaten was dit een mogelijk scenario, beide clubs spelen zich veilig op deze manier. Logisch dat beide geen risico’s gingen nemen met de kans alsnog te degraderen.

 7. eefgorter

  @Redactie kunnen we hier de volgende Spelregelvraag vd Week van maken? Wat zou je als scheids evt kunnen doen anders dan werkeloos toekijken?

  1. wim-koning

   Staken. En het probleem bij de bond neerleggen.

 8. frank-kooijmans

  Typisch Nederlands calculatiespel ipv er gewoon vol tegen aan te gaan.

 9. Julia van Kollenburg

  Of het nou wel of niet is toegestaan; het is een blamage voor de sport. Je speelt om te winnen. Het gaat hier om drie keer niks hè. Degradatie is niet het einde van de wereld. Je kan mij niet vertellen dat een van de twee teams nu trots is op het bereikte resultaat.

 10. robertmsmit

  Ik weet nog hoe Ring Pass naar de HK promoveerde; toen was RP alles behalve sportief. No mercy.

 11. rudi wortmann

  je kan hier niets tegen doen. kijk de coaches een aan zou ik zeggen. Almere en Ringpass hebben het natuurlijk gewoon in eigen hand gehad. Evenveel wedstrijden dus evenveel kansen. Maar dit zijn twee verschillende zaken. De KNHB zou toch in actie kunnen komen. Nu wordt de sport teniet gedaan. ze geven toch ook een boete bij niet opkomen, of een rode kaart? Het beticht ook van een diepe verachting van de sportiviteit van beide clubs en coaches. Maar daar hebben deze coaches en clubs dus weinig mee te maken. Waardeloos!

 12. wim-koning

  Bloemendaal en Laren hebben duidelijk afspraken gemaakt. De bond mag dit niet accepteren. Spelbederf en matchfixing horen niet thuis bij deze mooie sport.

 13. wim-koning

  Groot artikel in het AD vandaag. Gisteren reeds in de Telegraaf, NOS en Radio1 en AD online. Slechte PR voor de Nederlandse hockeysport dit.

 14. FrankRaemakers

  Je kunt dit deels wel oplossen. De volgorde van spelen van de tweede en derde wedstrijd bepaal je pas na de eerste wedstrijd. De verliezer van eerste wedstrijd speelt altijd de tweede wedstrijd.

 15. peter-de-ruiter

  Wat een gezever. Gewoon de schuld bij je zelf zoeken. Het is jammer dat ze degraderen en afhankelijk zijn van andere teams om erin te blijven. Dat is echter niet de schuld van Bloemendaal of Laren. Ze hebben zelf onvoldoende punten gehaald.

 16. bengtvanzwol

  KNHB: "De historie heeft helaas uitgewezen - niet alleen in het hockey, maar ook in andere sporten - dat het heel moeilijk is om dit reglementair te voorkomen" Dan wil je het probleem denk ik ook gewoon niet oplossen.

 17. peter-de-ruiter

  @bengtvanzwol, ja ik vind het ook een probleem dat Ring Pass Delft op dit niveau heeft meegedaan. Maar ja, ze waren nu eenmaal gepromoveerd en dan mag je ze dit seizoen natuurlijk niet afnemen...

 18. bengtvanzwol

  Als je spelbederf, onsportief gedrag , mogelijke matchfixing en ordinaire koehandel prima vindt, zal je wel een enorme sportfan zijn Peter.

 19. peter-de-ruiter

  Bengt, ik ben inderdaad een enorme sportfan. Hoe jammer dit ook is voor Ring Pass, als ze 'gewoon' twee keer hadden gewonnen was dit probleem er niet. Mat andere woorden, ze schieten helaas te kort.


Wat vind jij? Praat mee...