Round-up EK Zaal (D): Oostenrijk en Oekraïne gaan strijden om brons

De dames van Oostenrijk spelen zaterdag om het EK-brons tegen Oekraïne. Beide ploegen kwamen elkaar op de derde dag van het EK in Hamburg ook al tegen. Het duel eindigde in 2-2. Tsjechië boekte haar eerste zege van het toernooi door Turkije te verslaan, maar later op de dag ging de nummer drie van het vorige EK met 8-2 onderuit tegen Duitsland. Debutant Turkije bleef in vijf poulewedstrijden puntloos.

Duitsland – Tsjechië 8-2

Het was de herhaling van het strijd om het EK-brons twee jaar geleden in Minsk toen de Tsjechische ploeg na het nemen van shoot-outs won.

Begeleid door knalharde muziek en de talrijke aanmoedigingen van kinderen van diverse hockeyclubs uit Hamburg en omstreken op de tribunes waren Die Danas, die na de winst op Oranje al zeker waren van de finale, duidelijk een maatje te groot voor Tsjechië. Het werd 8-2. Lisa Altenburg scoorde drie keer en heeft inmiddels twaalf doelpunten gemaakt.

Duitsland eindigt na de vijfde zege op rij als eerste in de poule met een doelsaldo van veertig doelpunten voor en zes tegen. Tsjechië speelt zaterdag tegen Turkije om de vijfde en zesde plaats.

De Duitse dames winnen met ruime cijfers van Tsjechië (8-2) tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Oostenrijk – Turkije 5-2

Met de 5-2 overwinning op Turkije verzekerde Oostenrijk zich van de strijd om het brons. Dat mag best een knappe prestatie worden genoemd, want na twee poulewedstrijden stond de ploeg op nul punten met een doelsaldo van nul voor en vijftien tegen. Twee doelpunten uit een strafcorner van Johanna Czech legden de basis voor de tweede overwinning van Oostenrijk. De Turkse ploeg sloot de poulefase af met vijf nederlagen en speelt zaterdag om de vijfde en zesde plaats op dit EK.

Tsjechië – Turkije 3-2

Na twee nederlagen heeft Tsjechië dan eindelijk de eerste punten gepakt. De nummer drie van twee jaar geleden versloeg debutant op het hoogste niveau, Turkije, nipt. Het werd 3-2. De Turkse ploeg leidde na het eerste kwart met 2-1, maar deed zichzelf met twee groene kaarten kort na elkaar een beetje de das om. Met slechts drie speelsters en een keepster in het veld kostte het Lucie Duchkova weinig moeite om de strafcorner binnen te pushen voor de 2-2. Na rust besliste Katerina Lacina het duel in Tsjechisch voordeel. Nadat de ploeg nog was ontsnapt aan de gelijkmaker, de inzet van Perihan Cinar belandde op de paal, schoof Lacina in het laatste kwart nog een strafbal naast het Turkse doel.

 

Fatma Songül Gültekin is een van de gevaarlijkste speelsters van Turkije tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Oostenrijk – Oekraïne 2-2

Na een goede start met twee zeges sputtert de motor van Oekraïne. Donderdag ging de ploeg zwaar onderuit tegen Duitsland (9-0) en vrijdag werd tweede nederlaag, tegen Oostenrijk, in de slotfase voorkomen. Dankzij een rake strafcorner van Yevheniya Kernoz eindigde het duel in 2-2. Het was de tweede treffer van Kernoz die na rust ook al de 1-0 achterstand ongedaan had gemaakt. Hierdoor speelt Oekraïne in ieder geval om plaats drie.

Fiona Felber van Oostenrijk op de huid gezeten in de wedstrijd tegen Oekraïne op het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Eindstand

Positie Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1. Duitsland* 5 5 0 0 40 6 15
2. Nederland* 5 4 0 1 27 7 12
3. Oostenrijk** 5 2 1 2 10 21 7
4. Oekraïne** 5 2 1 2 17 32 7
5. Tsjechië*** 5 1 0 4 10 23 3
6. Turkije*** 5 0 0 5 14 29 0

* geplaatst voor de finale
** geplaatst voor strijd om brons
*** geplaatst voor strijd om vijfde en zesde plaats


Wat vind jij? Praat mee...