Round-up EK Zaal (D): Oekraïne en Duitsland boeken twee zeges

Duitsland en Oekraïne hebben op de eerste speeldag van het EK Zaal in Hamburg hun beide wedstrijden in winst omgezet. Ook de Oranje Dames wonnen hun eerste beide duels. Na de 7-0 zege in de ochtend op Oostenrijk werd later op de dag ook Tsjechië aan de zegekar gebonden: 3-0.

Duitsland – Oostenrijk 8-0

Met een 8-0 zege bracht het gastland de buren van Oostenrijk de tweede nederlaag van de eerste EK-dag toe. De nummer zes van het vorige EK had, net als eerder op de dag tegen de Oranje Dames (7-0 nederlaag, red.), weinig in te brengen.

Een bal op de lat uit een strafcorner was eigenlijk het enige gevaarlijke moment van de Oostenrijkse ploeg tegen Duitsland. Op dat moment leidden Die Danas al met 2-0. Cecile Pieper (HGC) had de Duitse formatie al na twee minuten op het spoor van de overwinning gezet. Uitblinkster was Sara Strauss met vier treffers. De andere doelpunten kwamen op naam van Lisa Altenburg (twee) en Viktoria Huse, uit een strafcorner.

40. Sara Strauss 8-0

De Duitse Sonja Zimmermann (l) in duel met Fiona Felber van Oostenrijk tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Turkije – Oekraïne 6-7

Medaillekanshebber Oekraïne moest alle zeilen bijzetten om debutant op het hoogste niveau, Turkije, te verslaan. De Turkse ploeg was in het eerste duel met 11-2 door Duitsland afgedroogd, maar liep zeer verrassend door treffers van Fatma Songuil Gültekin (drie) en Perihan Cinar (twee) in de eerste helft van het derde kwart uit naar een 5-2 voorsprong.

Het bleek niet voldoende voor de winst of zelfs een puntendeling. Olha Honcharenko velde het vonnis over Turkije met een rake strafcorner, haar vierde doelpunt van de wedstrijd en zevende in totaal. Na twee duels heeft Oekraïne het volle pond gescoord.

36. Olha Honcharenko 6-7 Strafcorner

Perihan Cinar juicht nadat ze Turkije op een 5-2 voorsprong heeft gezet tegen Oekraïne tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Duitsland – Turkije 11-2

De Duitse dames worden gerekend tot de kanshebbers voor de Europese titel. Bondscoach Valentin Altenburg heeft in zijn selectie de beschikking over onder meer de bekende veldinternationals Sonja Zimmerman, tevens aanvoerster, Selin Oruz, Anne Schröder en Cecile Pieper. Boegbeeld van Die Danas is Janne Müller-Wieland. De 36-jarige speelt voor eigen publiek haar laatste internationale titeltoernooi.

In de Sporthalle Hamburg had Duitsland in haar eerste wedstrijd weinig moeite met de Turkse ploeg. De debutant hield slechts zeven minuten stand. Een korte eruptie aan doelpunten leverde Duitsland na het eerste kwart een stand van 4-0 op. Direct na de start van het vierde kwart maakte Emine Bahcivan het eerste doelpunt op het hoogste niveau voor Turkije. In het slot voegde Zaliha Kendir met een rake strafcorner daar nog een Turkse treffer aan toe.

Het waren de enige hoogtepunten van Turkije, dat uiteindelijk een dikke nederlaag moest slikken. Met vijf doelpunten stelde Lisa Altenburg haar kandidatuur voor de topschutterstrofee. De 11-2 score paste niet op het scorebord. De elf van Duitsland drukte het cijfer twee van Turkije van het bord.

40. Zeliha Kendir 11-2 Strafcorner

Pia Maertens (Duitsland) in actie tegen Turkije tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Oekraïne – Tsjechië 7-3

Het toernooi werd eerder op de dag geopend met de wedstrijd tussen Oekraïne en Tsjechië. De emoties waren zichtbaar bij de ploeg van Oekraïne voorafgaand aan het duel. De technische staf stond innig omarmd tijdens de volkslied en een aantal speelsters hield het niet droog.

Vanwege de oorlog verbleef het team in aanloop naar het toernooi een aantal weken in Hamburg. Een lokale club had zijn hal ter beschikking gesteld. Clubleden deden financiële en materiële donaties en diverse teams organiseerden oefenwedstrijden.

Tijdens het duel werd Oekraïne luid toegejuicht door de talrijk opgekomen schoolkinderen. Het bleek een enorme ruggensteun voor het team, dat in het eerste kwart een 2-0 voorsprong nam. Tsjechië kwam vervolgens nog terug tot 2-2, maar daarna trok Oekraïne de wedstrijd naar zich toe. Mede dankzij drie doelpunten van Olha Honcharenko werd het 7-3.

Emoties bij aanvoerster Yevheniia Moroz van Oekraïne tijdens het volkslied voorafgaand aan het duel tegen Tsjechië tijdens het EK Zaal in Hamburg.. Foto: Willem Vernes

POULEFASE OEKRAÏNE – TSJECHIË 7-3
4. Olha Honcharenko 1-0
10. Yuliia Shevchenko 2-0 Strafcorner
11. Natálie Hajkova 2-1 Strafcorner
13. Nikol Babicka 2-2
16. Maryna Khilo 3-2
23. Kateryna Shokalenko 4-2
24. Oksana Ponomarenko 5-2