Round-up EK Zaal (D): Duitsland ook ruim langs Oekraïne

Met liefst 28 goals in drie wedstrijden zijn de Duitse dames op het EK in Hamburg de meest productieve ploeg. Voor eigen publiek werd donderdag Oekraïne met 9-0 verslagen. Net als Die Danas boekten ook de Oranje Dames een derde zege. Turkije werd ternauwernood met 3-2 verslagen. Oostenrijk behaalde de eerste driepunter van het toernooi door Tsjechië met 3-2 te verslaan.

Oekraïne – Duitsland 0-9

Nadat zowel Duitsland als Oekraïne kansen hadden gekregen om de score te openen, kwamen Die Danas op voorsprong. Pia Maertens schoof na zes minuten de bal mooi in de bovenhoek. Even later was ze ook verantwoordelijk voor de 2-0. Op dat moment stond de Duitse ploeg in ondertal na een groene kaart voor Viktoria Huse.

Oekraïne ontsnapte in het tweede kwart aan een grotere achterstand. De paal stond een doelpunt uit een strafcorner voor Franzisca Hauke in de weg en keepster Alina Fadieieva greep goed in na een combinatie tussen Lisa Altenburg en Selin Oruz. De Oekraïense ploeg liet na de achterstand nog voor rust te verkleinen. Kateryna Shokalenko slaagde er niet in een toegekende strafbal te benutten.

Dat brak Oekraïne op, want direct na de pauze zette Lisa Altenburg de 3-0 op het scorebord. Het betekende het breekpunt in de wedstrijd. Niet veel later scoorde Altenburg opnieuw, haar negende doelpunt van het toernooi, waarna Duitsland in het derde kwart uitliep naar 7-0. De doelpuntenhonger was daarmee niet gestild. De teller stopt bij 9-0 na het vierde doelpunt van de wedstrijd van Maertens.

Cecile Pieper en Franzisca Hauke vieren een doelpunt voor Duitsland tegen Oekraïne tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Tsjechië – Oostenrijk 2-3

Na de eerste EK-dag stonden beide ploegen met lege handen. Ze verloren woensdag elk hun beide poulewedstrijden, waarbij Oostenrijk zelfs niet tot scoren kwam.

Ook dit keer was scoren een probleem voor de Oostenrijkse ploeg, met name voor rust. Daarbij moet worden aangetekend dat het ook ontbrak aan geluk. Een doeltreffende strafcorner werd niet toegekend, omdat de bal niet buiten de cirkel was gestopt en de Tsjechische Lucie Duchkova haalde een bal van de lijn door de bal boven haar hoofd met de stick weg te tikken.

Dezelfde Duchkova sloeg direct na de pauze toe voor Tsjechië uit een strafcorner. De achterstand leek snel ongedaan te worden gemaakt door Johanna Czech, maar haar strafbal werd gekeerd door Barbera Chechakova. Na overleg tussen de scheidsrechters mocht Czech opnieuw aanleggen. Dit keer faalde ze niet: 1-1.

Het leek alsof Oostenrijk over een drempel was gestapt, want in het derde kwart liep de ploeg uit naar een 3-1 voorsprong dankzij rake strafcorners van Lisa Steyrer en Czech, haar tweede van de wedstrijd.

In het laatste kwart knokte de nummer drie van het vorige EK zich terug in de wedstrijd. Een toegekende strafbal werd benut door Katerina Lacina (ex-Laren): 2-3. Het zorgde ervoor dat de Tsjechische coach de keepster wisselde voor een extra veldspeelster. Dat was geen lang leven beschoren vanwege de gele kaart van Nikol Babicka. Ook bij een tweede poging met zes veldspeelsters slaagde Tsjechië er niet in de gelijkmaker te produceren. In het slot werd Babicka ook nog met rood, na twee keer geel, uit het veld gestuurd.

Nikola Babicka van Tsjechië ziet de rode kaart in het duel tegen Oostenrijk tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

POULEFASE Tsjechië – Oostenrijk 2-3
21. Lucie Duchkova 1-0 Strafcorner
23. Johanna Czech 1-1 Strafbal
25. Lisa Steyrer 1-2 Strafcorner
29. Johanna Czech 1-3 Strafcorner
33. Katerina Lacina 2-3 Strafbal

Blijdschap bij Oostenrijk na het doelpunt van Lisa Steyrer tegen Tsjechië tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes