Round-up EK Zaal (H): Oostenrijk naar de finale, Zwitsers spelen om brons

Wereldkampioen Oostenrijk treft zondag in de EK-finale gastland en titelverdediger Duitsland. In de strijd om het brons spelen de Oranje Heren tegen Zwitserland, dat België met 3-2 versloeg. De Belgen strijden met Tsjechië om de vijfde plaats op het EK in Hamburg.

België – Zwitserland 2-3

Beide ploegen moesten onderling uitmaken wie tegen Oranje zou spelen om een bronzen EK-medaille. Zwitserland moest winnen om België voor te blijven in de stand, de Belgen hadden een betere uitgangspositie. Een gelijkspel volstond voor het bereiken van de zogenoemde kleine finale. De winst ging met 3-2 naar Zwitserland. Boris Stomps was de grote man met twee treffers. In een hectische slotfase voorkwam hij met een redding op de lijn de Belgische gelijkmaker uit een strafcorner. De Zwitsers strijden om de medailles tegen Oranje, waar het eerder deze tegen gelijkspeelde. Het werd 5-5.

België-Zwitserland tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Tsjechië – Duitsland 1-9

Duitsland had na de nederlaag tegen Oostenrijk het bereiken van de finale van het EK niet in eigen hand. De ploeg moest zelf een zo goed mogelijk resultaat neerzetten in het laatste pouleduel tegen de Tsjechen en dan afwachten wat later op de avond Oostenrijk, dat de finale al had bereikt, en Nederland tegen elkaar zouden doen. De Duitsers voldeden aan de opdracht en wonnen met 9-1. Liefst zeven verschillende spelers maken een doelpunt aan Duitse kant, van wie Luis Holste en Niklas Bruns elk twee keer doel troffen. De marge van plus dertien als doelsaldo was later op de avond voor Oranje een niet te nemen horde waardoor de Duitsers de finale bereikten.

Duitsland – Oostenrijk 6-7

Voor de vierde maal op rij heeft Oostenrijk de EK-finale gehaald. Opnieuw had Michael Körper een groot aandeel in de vierde poulezege van de wereldkampioen. Met zijn vier doelpunten, nu twaalf in totaal, versloegen de Oostenrijkers de Duitse buren met 7-6.

De Duitsers kenden een prima start van het duel. Er was nog maar nauwelijks afgeslagen of de ploeg kreeg al de eerste strafcorner. Deze werd direct benut door Paul Dösch.

De Oostenrijkers volgden het Duitse voorbeeld en Fabian Unterkircher zette de gelijkmaker op het bord, waarna de tweevoudig Europees kampioen uitliep naar 3-1. Henrik Mertgens scoorde voor rust nog de aansluitingstreffer voor de Duitsers, die in het derde kwart drie keer scoorden en met een 5-3 voorsprong aan het laatste kwart begonnen.

Het bleek niet voldoende voor de overwinning. Oostenrijk kwam terug tot 5-5 en nam een minuut voor tijd zelfs een 6-5 voorsprong. Ook dat bleek niet de eindstand want Niklas Bruns zette de 6-6 op het bord. De Oostenrijkers trokken echter alsnog het duel over de streep. Wie anders dan Körper velde het vonnis uit een strafcorner: 7-6.

Michael Körper de uitblinker voor Oostenrijk tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

België – Tsjechië 3-2

Opnieuw was Philippe Simar de grote man voor de Belgen en bezorgde zijn ploeg de eerste zege van dit EK. Na een doelpuntloos eerste kwart opende de 27-jarige de score, een minuut later gevolgd door de gelijkmaker uit een strafcorner van Lukas Plochy en opnieuw een doelpunt van Simar. Vlak voor rust nam België door Simars derde treffer meer afstand van de Tsjechen die in het laatste kwart na de wissel van de keeper voor een extra veldspeler de achterstand nog wel verkleinden, maar niet konden dichten.

Philippe Simar uit zijn dak na een van zijn drie treffers tegen Tsjechië. Foto: Willem Vernes