Round-up EK Zaal (H): twee zeges Oostenrijk, België pakt punt tegen Duitsers

Wereldkampioen Oostenrijk is het EK in Hamburg prima gestart met zes punten uit twee duels. Zwitserland speelde donderdag op spectaculaire wijze gelijk tegen Tsjechië (5-5), nadat beide ploegen de eerste poulewedstrijd hadden verloren. België pakte verrassend een punt tegen titelverdediger Duitsland (4-4). Eerder op de dag wonnen de Oranje Heren Zaal met 8-2 van Tsjechië.

Oostenrijk – België 6-2

Twee kwarten had Oostenrijk zijn handen vol aan België, maar daarna liep de wereldkampioen uit naar een ruime 6-2 zege. Met drie doelpunten had Fabian Unterkircher een groot aandeel in de tweede zege van de dag voor de ploeg van bondscoach Robin Rösch. Ook Michael Körper was opnieuw belangrijk met twee treffers. Hij tekende voor de 1-0 en de 2-0. De 36-jarige speler van Harvestehuder heeft in twee wedstrijden al zeven keer gescoord.

31. Fabian Unterkircher 6-2

Bondscoach Robin Rösch van Oostenrijk tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Zwitserland – Tsjechië 5-5

Er was geen winnaar in de strijd tussen de twee verliezers van de ochtendsessie. Na vier kwarten stond de stand 5-5 op het bord.

Na een doelpuntloos eerste kwart zette Yves Morard de Zwitsers met een rake strafcorner op voorsprong. Nog voor rust boog Tsjechië die achterstand om in een 2-1 voorsprong. Tomas Prochazka schoof de bal uit een strafcorner onberispelijk in de bovenhoek voor de gelijkmaker en ex-Almeerder Lukas Plochy zette de 1-2 op het bord. Na de pauze waren beide spelers opnieuw trefzeker waardoor Tsjechië de marge met Zwitserland kon vergroten naar 1-4.

Met nog een laatste kwart voor de boeg leek die voorsprong voldoende voor de overwinning, maar zoals zo vaker is in het zaalhockey niets zeker. De Zwitsers haalden hun keeper naar de kant voor een extra veldspeler en begonnen aan een inhaalrace. Die leek te gaan stranden toen Plochy drie minuten voor tijd de 5-3 voor Tsjechië op het bord zette. Dertig seconden voor tijd kreeg Zwitserland loon naar werken en scoorde Martin Greder de 5-5.

Teleurstelling bij Tsjechië nadat de winst op Zwitserland in de slotfase uit handen is gegeven tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Duitsland – België 4-4

Het was toch even schrikken voor de talrijke schoolkinderen die de tribunes van de sporthal bevolkten toen België snel in het tweede kwart uitliep naar een 3-1 voorsprong. Philippe Simar deed de Duitsers pijn. Hij voegde in dat kwart nog een doelpunt toe, zijn derde van de wedstrijd, voor een verrassende ruststand van 4-1.

In het derde kwart zette Duitsland aan, maar de Belgen gaven geen krimp en hadden zelfs de beste mogelijkheden. De paal werd geraakt en Dykmans, die de 1-0 op het bord had gezet, stuitte op doelman Anton Brinckman.

Brinckman werd in het laatste kwart door bondscoach Rein van Eijk gewisseld voor een extra veldspeler. De druk op de Belgische defensie werd nog meer opgevoerd. Niklas Bruns was daarna dichtbij de aansluitingstreffer, maar het been van keeper Romain Henet voorkwam een doelpunt.

De derde Duitse goal liet niet lang op zich wachten. Met nog ruim vijf minuten op de klok scoorde Paul Dösch de 4-3. En vlak voor tijd viel ook nog de gelijkmaker. Henrik Mertgens stelde met een schitterende individuele actie een punt voor de titelverdediger veilig.

Philippe Simar scoorde drie doelpunten voor België tegen Duitsland tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Oostenrijk – Zwitserland 9-5

Ondanks een 2-1 voorsprong na het eerste kwart mede door het openingsdoelpunt van Boris Stomps (Klein Zwitserland), die twee keer scoorde, kon Zwitserland de wereld- en vice-Europees kampioen Oostenrijk niet verrassen. De Oostenrijkers, onder leiding van bondscoach Robin Rösch (Rotterdam), trokken het duel naar zich toe met dank aan het koppel Oliver Binder (3) en Michael Körper (5) dat goed was voor acht doelpunten. De andere Oostenrijkse treffer werd gemaakt door Fabian Unterkircher (Den Bosch).

Michael Körper van Oostenrijk in actie tegen Zwitserland tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

POULEFASE Oostenrijk – Zwitserland 9-5
2. Boris Stomps 0-1
7. Oliver Binder 1-1
10. Yves Morard 1-2 Strafcorner
12. Oliver Binder 2-2
13. Michael Körper 3-2 Strafbal
19. Michael Körper 4-2 Strafcorner
20. Michael Körper 5-2