Round-up HK Zaal (D): Laren koploper, HGC en Groningen leven nog

De vierde ronde in de Hoofdklasse Zaal is Laren niet meer van de koppositie te krijgen. De ploeg heeft met nog twee wedstrijden op het programma de eerste plaats opgeëist. In het Indoor Sportcentrum stuntte HGC tegen tegen Hurley en Groningen tegen SCHC, maar staan de twee ploegen nog steeds onderaan. 

Poule A

Hdm verslaat Hurley en liet bij vlagen fantastische combinaties zien. Voor Hurley is het het tweede verlies van de dag. De ploeg verloor eerder van HGC. Tegen hdm had het de tweede helft niks meer in te brengen: 2-6.

Het was even aftasten tussen beide ploegen, tot Yasmin Geerlings voor de eerste treffer zorgde. Dat bleek het startsein. Mascha Sterk maakte wat later gelijk maar zag vervolgens Hurley opnieuw op voorsprong komen via Elke Boers. Nina van der Marel maakte vlak voor rust gelijk, 2-2.

De tweede helft was het hdm dat de wedstrijd naar zich toe trok. Hurley kreeg nog enkele strafcorners, maar kon niks inbrengen tegen de snelle passes van hdm. Pien van Nes was nog twee keer trefzeker, neemt als Margott van Hecking Colenbrander. Zij brachten samen de stand naar 2-6. 

Hurley zakt naar een vijfde plek in de competitie. Een plek die na de laatste speelronde play-outs betekenen. HGC staat met drie punten minder, nog onder Hurley.

HGC kon niet voor een tweede overwinning van de dag zorgen. Tegen Den Bosch kwam het te kort en verloor de ploeg met 1-5. 

Toch schoot HGC uit de startblokken en kwam de ploeg opnieuw op voorsprong. Bernice van Aken was al na drie minuten trefzeker en even leek er een tweede stunt in de maak. Dat liet jongeling Teuntje de Wit niet gebeuren en scoorde twee keer voor rust. Julia van den Heuvel was ook nog voor rust trefzeker.

Het doelpunt van Lieke Hulsen was een hoogtepunt. De combinatie tussen Pleun van der Plas en Maartje Krekelaar voorafgaand aan de 4-1 was mooi. Van den Heuvel tekende voor het slotakkoord en maakte er 1-5 van. 

Koploper Oranje-Rood had het lastig met Pinoké. De Steekneuzen kwamen zelfs op voorsprong, maar zagen de Eindhovenaren in de tweede helft terugkomen. De twee ploegen deelden de punten: 1-1. 

Het was aftasten tussen de twee ploegen. Juul van der Velden stond twee keer vrij voor Pinoké-keepster Kiki Gunneman, maar liet het na te scoren. Ook keepster Rachelle Groot had aan de andere kant diverse malen antwoord op inzetten van Sian Keil en Anouk Stam. Maar niet op de eerste corner van de wedstrijd. Pamela Raaff pushte direct raak voor Pinoké. 

Direct na rust vonden EK-gangers Donja Zwinkels en Lisa Post elkaar feilloos. Laatstgenoemde pushte de gelijkmaker binnen. Oranje-Rood had eigenlijk op voorsprong moeten komen, maar de corner van Lisa Scheerlinck belandde snoeihard op de paal. Grote kansen bleven vervolgens uit en Gunneman en Groot lieten zich ook niet meer passeren. 

 

Alles of niks was het voor HGC tegen Hurley. Het werd alles. De ploeg versloeg Hurley en verdubbelt daarmee de punten. 

Hekkensluiter HGC schoot uit de startblokken. Dat resulteerde na twee minuten ook al in een voorsprong, na een doelpunt van Karlijn Scheepens. Hurley deed echter al snel wat terug. De ploeg kreeg een strafcorner, maar die werd niet aangenomen. De bal schoot door, maar deze variant bleek goud waard. Roos Drost stond vogelvrij in de cirkel en kon vrij binnen tippen. 

Toch was het de ploeg van Bram Lomans die met een voorsprong ging rusten, nadat Julie Sytsema het tweede doelpunt op haar naar zette. Dat had nog ruimer kunnen zijn: Isabella Fois raakte vlak daarvoor nog de paal. Die paal werd in de tweede helft door HGC nogmaals geraakt, ditmaal vanuit de corner. Zo kreeg de ploeg uit Wassenaar voldoende kansen de voorsprong uit te breiden, maar slaagde daar lang niet in. En zag zo Hurley gelijk komen: Marente Barentsen tekende voor de 2-2. 

Maar alles of niks werkte voor HGC. In de slotminuten kreeg de ploeg een corner en die werd moeiteloos binnen gepusht door Scheepens. Zij zorgde voor een 2-3 einduitslag. 

Poule B

Rotterdam liep op rozen tegen Amsterdam. De havenstedelingen stonden tot drie minuten voor tijd op een 1-3 voorsprong, maar speelden uiteindelijk toch gelijk. Amsterdam kwam via Charlotte Adegeest en Lana Kalse sterk terug: 3-3.

Sosha Benninga scoorde al in de eerste minuut van de wedstrijd voor Amsterdam, maar dat liet Rotterdam niet gebeuren. Pien Tol, Rosanne Gatsonides en Rebecca Huijgens zorgen voor een terechte 1-3 voorsprong.

Lang hield die voorsprong stand, totdat Adegeest drie minuten voor tijd raak schoot. Keepster Sofie ter Kuile verliet het veld voor een extra speelster en dat was een goeden greep, in de slotminuut scoorde Kalse de gelijkmaker.

Groningen stunt tegen SCHC en pakt de eerste overwinning. De ploeg uit Bilthoven kreeg voldoende kansen, maar Groningen pakte de volle buit. Jorien Buning hield haar hoofd koel in de slotminuut, toen ze de 2-1 binnen pushte.

SCHC begon niet sterk en Groningen kwam op voorpsorng. Floor Sijtsma opende de score, maar SCHC rechtte snel haar rug. Vier minuten later was daar Lucca van der Hoorn met de gelijkmaker voor haar ploeg.

Groningen kreeg nog wat kansen, maar SCHC bepaalde het spel. Kans na kans kreeg de ploeg, maar doelpunten bleven uit. De ploeg verdiende een treffer, maar Groningen had het geluk aan haar zijde. 

In de slotminuut kreeg Groningen een strafcorner. Die werd – nadat SCHC twee keer te vroeg uitgelopen was en met een man minder stond – door Buning binnen gepusht. Direct daarna klok het eindsignaal. 

 

Laren is na de overwinning op SCHC zeker van een plek in de play-offs. In de zaaltopper tegen SCHC won de ploeg met 4-2. De koploper kwam 3-0 voor, maar zag SCHC nog in de buurt komen.

3-0 was de voorsprong van Laren na een klein half uur. Laura Marell opende al na 5 minuten de score, en corners van Klaartje de Bruijn en Julia Müller maakte de voorsprong riant. Maar SCHC beet van zich af.

Het eerste doelpunt van de ploeg uit Bilthoven was prachtig. Lucca van der Hoorn liep er een strafcorner uit en kon vervolgens door richting keepster Karlijn Adank. Met een backhand passeerde ze haar en keek erbij alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Aanvoerder Suzanne Homma tekende later voor de aansluitingstreffer, maar dichterbij kwam SCHC niet. In de slotminuut pushte Mila Muyselaar een strafbal binnen. 

Door de overwinning is Laren zeker van de play-offs en kan de eerste plaats ook niet meer kwijtraken. De strijd om de tweede plek in Poule B ligt nog helemaal open. 

 

Kampong versloeg Rotterdam maar zag ook Carmen Wijsman geblesseerd uitvallen. De Utrechtse dames revancheerden zich na het verlies van Laren, maar had het lastig met Rotterdam: 3-4. 

Kampong begon goed aan de wedstrijd en stond al vroeg op een 0-2 voorsprong. Pam imho en Lisa Gerritsen waren goed voor de doelpunten. Maar Rotterdam kwam terug. In de eerste helft was daar Emma van Santbrink met haar corner, die zorgde voor de aansluitingstreffer.

Maar Van Santbrink bewees nogmaals haar waarde. Ze trok eigenhandig de stand naar 2-2 en vervolgens naar 3-3. Aanvoerder Renee van Laarhoven pushte daarvoor raak via een strafbal. Luna Fokke zorgde voor de verlossing voor Kampong. Zij tekende voor de 3-4 en Rotterdam kwam niet meer langszij. Ook niet toen zij de keepster inruilde voor een extra speelster.

Kampong zag Wijsman met een op het oog enkelblessure uitvallen. In een onschuldig duel verstapte zij zich en lijkt voorlopig niet terug te keren.

Koploper Laren had vooral in de eerste helft haar handen vol aan Kampong. De ploeg van Michiel van der Struijk won nog maar twee duels, maar maakte het Laren lastig. Laren overtuigde in de tweede helft: 1-6. 

Laren begon sterker aan de wedstrijd en kreeg al snel een strafcorner. De weer fitte aanvoerder Mila Muyselaar zag haar inzet gekeerd worden. Aan de andere kant was daar Mabel Brands die het eerste echte gevaar van Kampong verzilverde. Zij kon in een lege goal binnen pushen. Toch gingen de ploegen met een gelijke stand rusten: Muyselaar benutte later wel een verkregen strafbal. 

Julia Müller zorgde vlak na rust voor de voorsprong voor haar ploeg Laren. Zij pushte vanuit de counter raak. Kampong hield even stand, maar toen Klaartje de Bruijn en opnieuw Müller de 1-3 en 1-4 binnen pushte, leek het gedaan. Toen Macey de Ruiter ook nog voor de 1-5 tekende, haalde Kampong de goalie van het veld. De Bruijn zorgde voor een 1-6 einduitslag. 

Foto: Bart Scheulderman

 

Op papier was het duel tussen Groningen (zesde plaats) en Amsterdam (vijfde plaats) spannend. Het gat tussen de twee ploegen bedroeg drie punten. Maar in de praktijk had Groningen weinig in te brengen tegen de hoofdstedelingen. Keepster Jolijn Essink hield de schade met 4-1 beperkt. 

Na wat kleine kansen was het Noor de Baat die goed over de achterlijn binnenkwam en daar de vrije Elsemiek Groen vond. Zij pushte knap met haar backhand de touwen in. Amsterdam kreeg voldoende kans de voorsprong uit te breiden: zo kreeg de ploeg vijf strafcorners, maar keer op keer stond de defensie van Groningen op scherp. 

Groningen begon de tweede helft sterker en haalde de eerste strafcorner. Die werd direct binnen gepusht door Jorien Buning en even leek het weer een wedstrijd te worden. Maar dat liet Sosha Benninga niet gebeuren: met twee goals zette zij in twee minuten een ruimere voorsprong neer. 

Toen Groningen ook nog streng bestraft werd met geel, had het niet veel meer in te brengen. Essink verliet enkele minuten voor tijd het veld nog, waardoor De Baat een strafcorner in de slotseconde binnen kon pushen: 4-1. 

Foto: Bart Scheulderman


Wat vind jij? Praat mee...