Round-up HK Zaal (H): Venlo gedegradeerd in spannende poule

De reguliere competitie in de Hoofdklasse Zaal nadert zijn einde en dat betekent dat er langzaamaan beslissingen gaan vallen. Lees hier de ontwikkelingen in de Hoofdklasse Heren in Sporthal Galgenwaard in Utrecht.

Poule A

De mannen van Venlo zijn gedegradeerd in de Hoofdklasse Zaal. De Limburgers verloren met 6-2 van Oranje-Rood en gingen later op de dag ook onderuit tegen Rotterdam: 3-8.

Tegen Oranje-Rood kwam Venlo in de openingsfase nog gelijk, maar vanaf de achtste minuut ging de Eindhovense trein lopen. Gijs van Merriënboer scoorde drie keer, Joep de Natris (twee keer) en Bram Huijbregts kwamen ook op het scorebord. Namens Venlo waren Ivo Moreira en Lucas Wuts trefzeker.

De wedstrijd tegen Rotterdam moest door Venlo worden gewonnen om niet vroegtijdig te degraderen. Dat mislukte. Aan de hand van uitblinker Jochem Bakker wonnen de Rotterdammers afgetekend: 3-8.

Bakker, die onlangs met de Oranje Zaal Heren brons won op het EK in Berlijn, nam liefst zes (!) doelpunten voor zijn rekening. Nick van Trigt en Tristan Algera scoorden de overige twee doelpunten voor Rotterdam.

Rotterdam-speler Jochem Bakker was op schot tegen Venlo. Foto: Koen Suyk

Net als in het duel met Oranje-Rood scoorden Moreira en Wuts voor Venlo. Thijs van Haren redde de Limburgse eer in de slotseconden.

Eén punt. Dat is wat de Venloërs tot dusverre in acht wedstrijden in Poule A bij elkaar hebben gesprokkeld. Met nog twee wedstrijden voor de boeg kan Venlo geen vijfde meer worden.

Rotterdam is de nieuwe koploper van Poule A. Dat hebben de Zuid-Hollanders te danken aan een 3-7 overwinning op Stichtsche. De ploeg heeft zeventien punten na acht duels, maar wordt nauw op de voet gevolgd door Pinoké. Overigens is Poule A bijzonder spannend, nummer vijf Oranje-Rood heeft slechts vijf punten achterstand op Rotterdam.

De wedstrijd tussen SCHC en Rotterdam begon net zo spannend als dat de poule eruit ziet. Max Sweering opende de score voor de titelverdediger. Het duurde tien minuten voordat Rotterdam het goede spel omzette in doelpunten. Op slag van rust maakte Nick van Trigt de 1-3.

Max Sweering tijdens de wedstrijd tegen Rotterdam. Foto: Koen Suyk

Daarna ging het alle kanten op. Timo Goor vergrote de voorsprong van Rotterdam, maar Sweering en Jelmer Uildriks brachten de spanning weer terug. Uiteindelijk beslisten Tjep Hoedemakers en Justen Blok het duel in Rotterdams voordeel.

Oranje-Rood bezorgde Pinoké de eerste nederlaag van dit zaalseizoen. De Eindhovenaren waren – zonder wisselspelers – met 6-4 te sterk.

Oranje-Rood begon ijzersterk aan de clash met de koploper van poule A. Door twee strafcornertreffers van Sheldon Schouten en goals van Bram Huijbregts en Joep de Natris was de voorsprong comfortabel.

Pinoké rechtte in de tweede helft de rug. De Amsterdammers kwamen terug naar 4-4, waarna Joep de Natris en Sheldon Schouten – met zijn derde van de wedstrijd – alsnog de Eindhovense zege veiligstelden. Op dat moment zat Pinoké-doelman Hidde Brink met geel op het strafbankje.

HDM speelde na een riante voorsprong van SCHC lange tijd zonder keeper Joey Fontaine. Daardoor kwam de ploeg uit Den Haag knap terug naar 4-5. Kort daarna kreeg Stichtsche een strafcorner en strafbal, de beslissing in een zeer vermakelijke pot die uiteindelijk in 4-7 eindigde.

Door de zege van SCHC neemt de ploeg uit Bilthoven de tweede positie in Poule A over van Rotterdam, dat later vandaag nog twee keer in actie komt. SCHC heeft desondanks die tweede plaats in eigen hand, want het staat vandaag zelf tegenover de Rotterdammers.

HDM won ook de kraker van Pinoké. Een zeer vermakelijk duel eindige in 3-4. Die stand stond al na 28 minuten spelen op het scorebord. Het mag echter een wonder worden genoemd dat het daarbij bleef.

Pinoké dacht in de laatste minuut een strafbal te krijgen in de wedstrijd tegen hdm. Die beslissing werd teruggedraaid. Foto: Koen Suyk

Zo kreeg Pinoké in de absolute slotfase een strafbal na een overtreding op Jannis van Hattum, maar deze werd tot ontsteltenis van heel Pinoké teruggedraaid door het arbitrale duo. Matchwinner was uiteindelijk Gijs van de Wallen, die een fraaie pass vanuit de verdediging omzette in een rake tip-in.

Poule B

Amsterdam heeft zich verzekerd van de halve finale. De hoofdstedelingen zijn niet meer in te halen in Poule B en zetten indrukwekkende cijfers neer: acht wedstrijden gespeeld, 24 punten, 54 doelpunten voor en slechts 22 tegen.

Eerst werd Kampong verslagen in een zeer vermakelijk duel: 5-4. Onder toeziend oog van diverse internationals op de tribune maakten de topploegen er een waar spektakel van. De score ging continu op en neer, zeer aantrekkelijk voor de neutrale hockeyliefhebber. Kampong kwam kort na rust nog op voorsprong, maar door treffers van Tijn Lissone en Johannes Mooij trok Amsterdam de overwinning over de streep.

De Amsterdammers lijken onverstoorbaar dit zaalseizoen. Ook Den Bosch liep zich stuk op de ploeg van Immink: 4-2.

Een gevecht aan de balk tijdens de wedstrijd tussen Amsterdam en Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Ondanks een comfortabele 4-0 voorsprong was zaalvedette Teun Rohof vanuit achterin continu zijn ploeg aan het coachen. Ieder doelpunt werd gevierd, met name de de derde goal van Boris Burkhardt was tekenend. Rohof sprong van de reservebank af en gaf het goudhaantje van Amsterdam een innige omhelzing.

Vlak voor het einde ging Den Bosch opportunistischer spelen. Dat leverde nog twee treffers op. Jasper Tukkers en Gijs Campbell scoorden, maar dat was niet genoeg om de Amsterdamse machine te doen laten ontsporen.

Den Bosch is nog volop in de race voor de halve finales. De Brabanders wonnen ruim van Laren (2-8) en lijken met Kampong uit te gaan maken wie – naast Amsterdam – een gooi naar de landstitel mag doen.

Binnen 13 minuten maakte Den Bosch al het verschil met Laren. Op dat moment stond er al 0-3 op het scorebord. Laz Omrani en Gijs Campbell waren allebei met drie treffers belangrijk voor de Bosschenaren.

Die riante zege kan nog weleens heel belangrijk zijn in de strijd om de play-offs. Kampong en Den Bosch hebben allebei 15 punten. Het doelsaldo van Den Bosch is iets beter (14 om 8).

Laren staat op de rand van degradatie. De ploeg heeft na acht wedstrijden slechts één puntje. De achterstand op nummer vijf Almere is vier punten.

Na de nipte nederlaag van Kampong tegen Amsterdam revancheerde de Utrechtse formatie zich tegen Almere. Kampong was met 1-6 te sterk.

Jelle Westendorp opende de score voor Kampong. Hij scoorde tegen Amsterdam ook al twee keer. Bij rust had Kampong al vier keer gescoord. In de tweede helft waren Quirijn Sack en Boet Phijffer trefzeker.

Kampong staat op de derde plaats in poule B. De Utrechters spelen in de laatste speelronde tegen HIC en Laren. Het verschil met Den Bosch op de ranglijst is minimaal. Beide teams strijden voor één ticket voor de play-offs. De Bosschenaren staan volgende week tegenover Almere en HIC.

Het duel tussen HIC en Almere leverde geen winnaar op. Lange tijd leek de ploeg van Pasha Gademan aanspraak te maken op drie belangrijke punten, maar vlak voor het laatste fluitsignaal kwam HIC prompt langszij. Twee minuten voor tijd dacht good old Jos Douwma HIC naar een zege te pushen, maar toen hadden de Amstelveners nog niet gerekend op Deegan Huisman.

Jos Douwma scoort de 4-3 tegen Almere. Foto: Koen Suyk

De punten werden dus gedeeld door HIC en Almere. Tot genoegen van hekkensluiter Laren, die daardoor zicht blijft houden op Almere. Laren leek ook in de buurt te komen van HIC, maar na een onderlinge confrontatie is dat gat gegroeid naar negen punten.

HIC was namelijk met 4-3 te sterk voor Laren. Gemakkelijk ging dat niet, Laren stond halverwege zelfs op voorsprong (3-2) na een rake strafbal van Allard van Heemstra.

Door treffers van Casper van Wandelen en Olivier Helle sloeg HIC de aanval van Laren af. Daardoor lijkt HIC met nog twee wedstrijden voor de boeg veilig.