Round-up HK Zaal (H): stunt Voordaan leidt tot verdriet bij Laren

Het laatste speelweekend van de reguliere competitie in de Hoofdklasse Zaal Heren had een reuzenverrassing in petto. Niet Laren, dat voorafgaand aan het speelweekend op de tweede plaats stond, verzekerde zich van een plek in de halve finales, maar Voordaan. Dat steeg van de vijfde naar de tweede plaats. Laren bewandelde de omgekeerde weg en moet zich zondag via de nacompetitie zien te handhaven op het hoogste niveau.

Laren leek zaterdag in Topsportcentrum in Almere het startbewijs voor de play-offs voor het grijpen te hebben. De Gooise ploeg stond tweede met twee punten voorsprong op nummer drie Almere en vijf op Voordaan, dat op een play-outplek stond.

Het eerste duel van de dag voor Laren tegen Almere (4-5) werd verloren. Hierdoor nam de Almeerse ploeg, vorig jaar nog halvefinalist, de tweede plaats van Laren over. Voordaan versloeg Oranje-Rood met 8-3 dat daardoor degradeerde uit de Hoofdklasse. De ploeg uit Groenekan nam door de zege vierde plaats over van Amsterdam, dat gelijkspeelde tegen koploper Den Bosch (8-8).

De heren van Voordaan stunten door tijdens het laatste speelweekend in de Hoofdklasse Zaal van de vijfde naar de tweede plek te stijgen en zich zodoende te plaatsen voor de halve finales van het NK Zaal. Foto: Koen Suyk

In de laatste ronde van de dag werd alles anders. Almere verloor met 5-3 van Den Bosch en Voordaan versloeg in een direct duel Laren (4-2), ondanks dat de Gooise ploeg tot twee keer toe op voorsprong was gekomen. Hierdoor kwamen Voordaan en Almere in punten (14) gelijk, maar gaf uiteindelijk het doelsaldo de doorslag. Dat was van Voordaan (+1) veel beter dan dat van Almere (-8).

Van play-offs naar play-outs

Laren dat door de twee nederlagen op dertien punten bleef steken werd in de stand ook nog voorbijgestoken door Amsterdam. Beide ploegen eindigden gelijk in puntenaantal, maar het doelsaldo van Amsterdam was beter (0 tegen –6). Dat betekende dat Laren op de vijfde plaats eindigde en zich zondag via de nacompetitie moet zien te handhaven op het hoogste niveau. Den Bosch en Voordaan spelen volgende week in de halve finales om de landstitel.

In de andere poule plaatsen HDM en Rotterdam zich voor de halve finales van het NK Zaal. Dat ging voor Rotterdam niet zonder slag op stoot. De ploeg had in de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag een ticket in eigen hand, maar na het gelijkspel tegen hekkensluiter Cartouche (3-3) kwam nummer drie Pinoké twee punten dichterbij na de 4-2 winst op HGC.

Blijdschap bij Rotterdam. De ploeg plaatst zich toch nog voor de halve finales van het NK Zaal. Foto: Willem Vernes

Hoewel de Rotterdammers daarna wonnen van Schaerweijde (3-2) had de ploeg plaatsing niet meer in eigen hand. Pinoké moest in de laatste wedstrijd winnen van HDM om de Rotterdammers op doelsaldo voor te blijven op de ranglijst. De Steekneuzen kwamen nog wel met 3-2 voor, maar uiteindelijk trok HDM de wedstrijd over de streep (7-3) en kon Rotterdam opgelucht ademhalen.

Degradatie

Onderin werd de strijd om rechtstreekse degradatie door het gelijkspel van Cartouche tegen Rotterdam nog voorzien van spanning. Het verschil tussen hekkensluiter Cartouche en nummer vijf Schaerweijde bedroeg met nog een wedstrijd te gaan twee punten.

Schaerweijde was al uitgespeeld en moest toekijken hoe Cartouche het opnam tegen HGC. Bij winst zou de ploeg uit Voorburg rechtstreekse degradatie ontlopen. Na een 3-0 achterstand nam Cartouche een 5-3 voorsprong, maar wist die niet vast te houden. HGC kwam terug tot 5-5 waardoor Cartouche volgend seizoen in de Topklasse zal spelen. Schaerweijde speelt morgen om lijfsbehoud.

Uitslagen Poule A

 

 

 

 

 

Uitslagen Poule B

 

 

 

 

 


3 Reacties

 1. Sander Duin

  Vooropgesteld dat ik neutrale hockey supporter ben . Ik hou er gewoon van om op zaterdag/ zondag naar de wedstrijden te gaan kijken . Zo ook vandaag indoor Den Haag. Jammer genoeg waren de scheidsrechters (in dit geval cartouche-hgc) niet consequent…. De 1 floot wel voor “in het blok spelen” de ander niet! En in de wedstrijd waar het ergens over gehad moet er consequent en de standvastig worden gefloten ! Jammer en slordig .

  1. Maikel Rabbers

   Het lijken wel mensen

  2. robdux

   Je speelt altijd quitte met keuzes die arbitrage maakt. Echter de zaal regels geven veel teveel ruimte voor interpretatie. De ene keer wordt er gefloten voor hoog en dan weer niet, idem met in blok spelen. Daarnaast is het belangrijk dat positioneel de afstand tussen scheidsrechters relatief klein is! Deze afstand is vaak te groot.


Wat vind jij? Praat mee...