Round-up NK Zaal: beide HDM-teams naar de finale

Zowel bij de dames als de heren heeft HDM de finale om de Nederlandse zaaltitel bereikt. De mannen van de Haagse ploeg rekende in de halve finales in Sportcampus Zuiderpark af met titelverdediger Pinoké (3-1). De dames van HDM wonnen in de laatste seconde van SCHC (3-2).

In de finale speelt HDM tegen Pinoké dat na shoot-outs won van Amsterdam nadat het duel na de reguliere speeltijd in 4-4 was geëindigd. De mannen van de Haagse ploeg treffen Amsterdam. De tienvoudig landskampioen won na shoot-outs van Almere (3-3).

Heren

HDM – Pinoké 3-1
In de herhaling van de finale van vorig jaar waren dit keer de rollen omgedraaid. Titelverdediger Pinoké dolf in het goed gevulde hal het onderspit tegen HDM. Het werd 3-1 mede door twee doelpunten van Chris Taberima.

De Steekneuzen waren voor rust op voorsprong gekomen. Boris Aardenburg haalde in de hoek van het veld ineens uit en verraste daarmee doelman Joey Walstijn. Via de paal in de lange hoek ging de bal erin.

Na de pauze ging HDM op jacht naar de gelijkmaker. Nadat Wiegert Schut net naast had geschoten, maakte Chris Taberima gelijk. Even later werd hij bediend door Schut en schoot binnen: 2-1. Schut bepaalde vervolgens met een schot vanaf links de eindstand op 3-1.

HDM – Pinoké 3-1
Boris Aardenburg 0-1
Chris Taberima 1-1
Chris Taberima 2-1
Wiegert Schut 3-1

Almere – Amsterdam* 3-3
Een paar minuten voor tijd stond Almere, promotieklasser op het veld, met één been in de finale van het NK Zaal. Maar Amsterdam-speler Max Sweering scoorde alsnog de gelijkmaker (3-3), waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen. Daarin was het opnieuw Sweering die Amsterdam in de laatste shoot-out naar de finale schoot.

Almere-Amsterdam was een heerlijke wedstrijd, die alle kanten op vloog. Tot drie keer toe werkte Amsterdam een achterstand weg. De steenharde strafcorner van Almere-speler Nicki Leijs leek het winnende doelpunt te gaan worden, maar toen schoot Sweering alsnog de 3-3 binnen.

Sleutelmoment in de shoot-outs was een beenveeg van Amsterdam-keeper Daan Taphoorn op Nicki Leijs, waardoor Almere van het scoren werd afgehouden en een strafbal kreeg. Die werd door Joep Troost gemist. Die achterstand maakte Almere vervolgens niet meer ongedaan.

Almere – Amsterdam* 3-3
Joep Troost 1-0
Boris Burkhardt 1-1
Isaac Jozefzoon 2-1
Boris Burkhardt 2-2 (sc)
Nicki Leijs 3-2 (sc)
Max Sweering 3-3

Boris Burkhardt voor Amsterdam in actie tegen Almere in de halve finales van het NK Zaal in Den Haag.

Dames

HDM – SCHC 3-2
Met een schuiver in de lange hoek besliste Lotte Beetsma het halvefinaleduel tussen SCHC en HDM in Haags voordeel. De wedstrijd leek op shoot-outs af te stevenen. Met nog luttele seconden op de klok stond de stand gelijk (2-2). Beetsma vond de ruimte aan de linkerkant en schoof met nog een seconde op de klok de winnende treffer binnen.

Het duurde even voordat het duel op gang kwam. De ploegen hielden elkaar goed in bedwang en namen geen risico’s. Het zorgde voor veel heen en weer geschuif op zoek naar een gaatje.

Eigenlijk de eerste mogelijkheid van de wedstrijd was ook meteen raak. Suze Leemans reageerde attent op een rebound na een schot van Elzemiek Zandee. Good old Pien van Nes maakte voor rust met een bekeken schuiver gelijk, waarna HDM in het tweede bedrijf via international Eva ’t Hoog op voorsprong kwam. SCHC haalde keeper naar de kant en die keuze had succes. De toegewezen strafcorner werd door Zandee tegen de touwen gepusht: 2-2. Het laatste woord was aan HDM dat vlak voor tijd een plek in de finale om de landstitel veiligstelde.

Blijdschap bij HDM na de winnende treffer van Lotte Beetsma. Foto: Koen Suyk

HDM – SCHC 3-2 (1-1)
Suze Leemans 0-1
Pien van Nes 1-1
Eva van ’t Hoog 2-1
Elzemiek Zandee 2-2 (sc)
Tessa Beetsma 3-2

Pinoké*-Amsterdam 4-4
Een prachtige comeback van Amsterdam van een 4-1 achterstand naar 4-4 bleek tegen Pinoké niet genoeg om de finale te halen. Dertig seconden voor tijd maakte Fay van der Elst met een schitterende goal de gelijkmaker, maar Pinoké was in de shoot-outs de sterkste, na drie missers van Amsterdam.

Maxime Kerstholt, Lieke van Wijk, Elin van Erk en de op het veld al gestopte Lisanne de Lange en Klaartje de Bruijn: Pinoké werd in de halve finale bij de hand genomen door vijf spelers van de gouden generatie van het zaalteam van Laren, dat tweemaal landskampioen (2018, 2020) en één keer Europees kampioen werd (2019).

Van Erk was van die vijf degene die de openingsgoal maakte voor de Steekneuzen. Kerstholt zette Pinoké na de gelijkmaker van Amsterdam opnieuw op voorsprong. Ook De Bruijn en De Lange van het oude Laren lieten zich gelden. De Bruijn soleerde door de Amsterdamse verdediging en bediende Miloe Jager, die de 3-1 scoorde. De Lange gaf de assist op Kerstholt, die haar tweede van de wedstrijd maakte (4-1). Na de comeback van Amsterdam was het Van Wijk die als enige speler van Pinoké een shoot-out benutte. Keepster Kiki Gunneman bracht de Steekneuzen naar de finale, door haar redding op de laatste shoot-out van Amsterdam, van Fiona Morgenstern.

Pinoké*-Amsterdam 4-4 (3-1)
Elin van Erk 1-0
Fiona Morgenstern 1-1 (sc)
Maxime Kerstholt 2-1
Miloe Jaeger 3-1
Maxme Kerstholt 4-1
Noor de Baat 4-2 (sc)
Fay van der Elst 4-3 (sc)
Fay van der Elst 4-4

Vreugde bij de dames van Pinoké na het bereiken van de finale van het NK Zaal in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. Foto: Koen Suyk

*wint na shoot-outs


Wat vind jij? Praat mee...