Amsterdam en hdm missen play-offs; degradatie Voordaan en Union

De competitie zit erop, wat rest zijn de play-offs en play-outs. De halve finales van de play-offs zien er volgt uit: Kampong – Hurley en Laren – Oranje-Rood. HGC en Groningen komen ook nog een week in actie, zij spelen de play-outs. Voordaan en Union zijn gedegradeerd.

Poule A

Union – Laren 0-7

Laren hoefde enkel te winnen van het al gedegradeerde Union om zich te plaatsen voor het NK Zaal. En dat ging uiteindelijk met gemak: 0-7. Voor de rust was het verschil al groot genoeg om het restant van de wedstrijd rustig uit te spelen, na doelpunten van Lieke van Wijk en Elin van Erk (twee keer). Union zocht naarstig naar een eretreffer, maar moest in de tweede helft nog vier doelpunten incasseren. Zo bepaalden Laura Marell, Lisa Gerritsen (ook twee keer) en Fleur Kok de eindstand. Laren mag zich nu opmaken voor de NK Zaal van volgende week. Bekijk hier het interview met Elin van Erk.

Amsterdam – Kampong 3-4

Amsterdam kwam nog wel op voorsprong tegen Kampong, maar zag de Utrechtse dames in de tweede helft sterk terug komen. In het gelijk opgaande duel trok Kampong, onder andere door twee rake strafcorners van Renee van Laarhoven, uiteindelijk aan het langste eind. Daardoor zien we de Utrechtse formatie volgende week terug op het NK. Amsterdam, vorig jaar nog landskampioen Zaal, eindigt als vierde en ziet het NK aan hun neus voorbij gaan. Bekijk hier de interviews met Renée van Laarhoven en Yasmin Geerlings.

HGC – hdm 1-11

Hdm won met speels gemak van de buren van HGC. Maar het was niet voldoende, omdat Kampong in de andere zaal Amsterdam versloeg. ‘Balen’, is de reactie van international Pien van Nes. ‘We hebben vandaag twee lekkere wedstrijden gespeeld. Amsterdam mooi van gewonnen en HGC speelden we van het veld. Maar het was niet genoeg, hoorden we dertig seconden voor tijd van de coach.’ We kunnen volgens de strafcornerspecialiste zeggen dat het halen van de doelstelling mislukt is. ‘Wij willen met hdm gewoon de play-offs halen en als we daarin staan, die vervolgens winnen. Dat is mislukt. Vandaag was goed, maar we hebben eerder dit seizoen belangrijke wedstrijden verloren. Het was ook een goede poule. Voor ons zit het erop, maar mijn zaalseizoen zet nog even door. Ik ga me focussen op het WK in Berlijn.’

ROTTERDAM – ZAALHOCKEY HOOFDKLASSE HDM-Nijmegen COPYRIGHT KOEN SUYK

——–

Union – HGC 1-2

HGC kwam op voorsprong tegen Union, maar de Nijmeegse dames maakten de gelijkmaker en kwamen daardoor volledig terug in de wedstrijd. Kansen op de 2-1 werden echter niet gemaakt, en zoals wel vaker: dan valt hij aan de andere kant. HGC scoorde in de laatste seconde van de wedstrijd en voorkwam zo directe degradatie. In plaats daarvan degradeert Union, na drie jaar op het hoogste zaalniveau.

Amsterdam – hdm 5-7

De dames van hdm hebben de laatste strohalm voor een kans op de play-offs gegrepen. De Haagse vrouwen kwamen vroeg in de wedstrijd op 2-0 achter Amsterdam. De hoofdstedelingen leken zelfs de 3-0 te maken, maar de arbitrage blies – te vroeg bleek achteraf – af voor een strafbal. Julia Müller miste die kans om de voorsprong te vergroten. Vervolgens kwam hdm op stoom en liep zelfs uit naar 2-6. Maar ook Amsterdam, de regerend landskampioen die ook nog niet zeker is van play-offs, liet het daar niet bij zitten. Ze vochten zich terug tot 5-6 en wisselde ook keeper Claire Lijding voor meer druk op de defensie van hdm. De Amsterdammers kwamen dichtbij, maar na een groene kaart voor Felice Albers, maakte hdm in overtal alsnog de 5-7.

Kampong – Laren 2-1

Ook Kampong wist op het laatste moment aan te haken aan de top van poule A. Lang leek de wedstrijd tussen de nummers 1 en 2 van de stand vooraf in een 1-1 gelijkspel te eindigen, ondanks een sterke wedstrijd van beide kanten. Uiteindelijk was Renee van Laarhoven in de laatste secondes de matchwinner uit een strafcorner. Eerder zagen de Utrechters drie doelpunten afgekeurd worden, terwijl Laren constant stuitte op de uitstekend keepende Alexandra Heerbaart. Vooral de dubbele redding vlak voor de rust was van grote klasse. Na de rust was het toch de koploper dat op voorsprong kwam: Heerbaart had geen antwoord op het schot van Lisa Gerritsen. Daarna ging Kampong naarstig op zoek naar de gelijkmaker en kreeg die via een lobje van Margot van Hecking Colenbrander. Beide ploegen moesten winnen, gezien de kleine verschillen met concurrenten Amsterdam en hdm. Met acht secondes te gaan wist Van Laarhoven echter de winnende te maken, waardoor Kampong voor even de koppositie grijpt.

ROTTERDAM – ZAALHOCKEY HOOFDKLASSE Kampong-Laren 2-1. COPYRIGHT KOEN SUYK

Poule B

Voordaan – Nijmegen 0-1

Het zit erop voor Voordaan op het hoogste niveau. De Groenekanners degradeerden na een late 0-1 nederlaag tegen Nijmegen. En dat doet pijn. De dames zien er verslagen uit. ‘Het was een zwaar seizoen’, vertelt Claudia Veenendaal. ‘We hebben veel getraind en hadden een grote groep, maar we hebben het alsnog niet gered. We hadden tot de laatste minuut kans, we hebben corners en kansen gehad. Daarom balen we zo.’ Net als overgangsklasser op het veld Union, daalt Voordaan af naar de Topklasse. ‘Ik vind zaalhockey het allerleukste wat er is’, zegt de verdedigster. ‘Vorig jaar kon ik niet spelen door mijn kruisband. Dat vond ik op het veld niet leuk, maar dat ik het zaalseizoen en de Europacup Indoor met Kampong miste was nog wel het allervervelendst. Het liefst kom ik uit op het hoogste niveau. Maar terugkomen is nóg moeilijker dan erin blijven.

Den Bosch – Oranje-Rood 1-2

Den Bosch moest winnen van koploper Oranje-Rood om überhaupt kans te maken op de play-offs. Het begin van de Brabanders was dan ook goed toen Marlies Verbruggen de 1-0 maakte. Lang hield Den Bosch deze voorsprong vast, totdat Oranje-Rood een strafbal kreeg. De kans bleek een prooi voor Marlena Rybacha. De Bosschenaren moesten vanaf dat moment alles op alles zetten en incasseerden een minuut voor tijd zelfs de 1-2. Lisa Post zorgde voor de genadeklap. Bekijk hier het interview met Donja Zwinkels.

Hurley – Groningen 3-1

Na de krappe overwinning tegen Nijmegen (5-8) was Groningen de laatste horde voor Hurley naar weer een NK Zaal. De ploeg schoot dan ook uit de startblokken en kwam binnen zeven minuten op een 2-0 voorsprong. Eerst opende jongeling Romée Corver de score, waarna Sabine Plönissen de voorsprong verdubbelde. Na de rust leek een comeback in de maak toen Anouk van den Berg de 2-1 maakte, maar een minuut later was het verschil alweer twee. Charlotte Adegeest zorgde voor de einduitslag, waardoor Hurley zich plaatst voor de play-offs om het landskampioenschap in de zaal.

———

Voordaan – Oranje-Rood 1-7

Den Bosch is er dankzij een prima zege op Groningen in geslaagd in het spoor van Hurley te blijven. De Brabanders hebben even veel punten, maar minder gewonnen wedstrijden en bezetten daarom momenteel de derde plek. Of ze zich plaatsen voor play-offs zal na de volgende speelronde blijven. Den Bosch neemt het op tegen het reeds geplaatste Oranje-Rood en Hurley treft Groningen.

Nijmegen – Hurley 5-8

Hurley ligt nog altijd op schema om net als vorig jaar de play-offs te halen. Het duel tegen Nijmegen werd een doelpuntrijke, liefst dertien goals vielen er te noteren.

Groningen – Den Bosch 2-4

In stijl plaatste Oranje-Rood zich voor het NK Zaal door met 1-7 te winnen van Voordaan. Vooral de strafcorner bleek een effectief wapen om de verdediging van de club uit Groenekan open te breken. Binnen zeven minuten scoorden de Eindhovenaren drie keer vanaf de rand van de cirkel: twee maal de Poolse Marlena Rybacha en tussendoor sleepte ook Wietske Velthuijs raak. Na de rust scoorde Rybacha haar derde, ook via een strafcorner. Na het eredoelpunt voor Voordaan van Franziska Schradi deden ook Daphne van der Velden, Donja Zwinkels en Lisa Scheerlinck een duit in het zakje voor Oranje-Rood. Mede dankzij deze overwinning zijn zij volgende week aanwezig bij het NK Zaal.