Spelregel van de Week: Meer dan een botsing?

Ook in 2022 gaan we verder met onze Spelregelrubriek. Iedere week pakken we een fragment erbij, waarin we de vraag stellen wat er volgens jou moet gebeuren in de desbetreffende situatie.

Vandaag een botsing in de WK-finale tussen Nederland en Duitsland uit 2018. Twee speelsters klappen op elkaar in de Nederlandse cirkel. Zou je fluiten? Zo ja, wie krijgt de bal mee? We horen het graag!


9 Reacties

 1. bertilscholten

  Lijkt mij puur een ongelukkige botsing; geen opzet van beide kanten. Spel stilleggen en speelsters laten verzorgen; daarna verder met Bully buiten de cirkel.

 2. jurjen-oskam

  De botsing is ongelukkig, maar geen van beide speelsters lijkt een overtreding te maken. Met de huidige zaalregels zou ik wel direct fluiten om het spel stil te leggen, vanwege de zeer recente toevoeging aan regel 2.7: "Het spel moet door de scheidsrechter stilgelegd worden bij hoofdletsel om beoordeling door een teamofficial of arts mogelijk te maken voordat het spel weer hervat wordt." Nadat de situatie is opgelost het spel hervatten met een bully, omdat er geen overtreding heeft plaatsgevonden.

 3. Eelco Houwink

  Er zijn genoeg scheidsen die bij twijfel voordeel aan de aanvalster geven, maar hier van Donja echt helemaal niets aan doen dus ik zou (na oplappen…) voor de bully gaan

 4. bartherklots

  Ik zou zeggen lompe actie van de Duitse speelster. Gele kaart, en vrije slag NL.

 5. martijn-meima

  Lijkt mij ook niet meer dan een ongelukkige botsing.

 6. RonaldUdo

  Bijzonder: per ongeluk? Op dit niveau? Zou "high risk, high penalty" hier niet gewoon gelden? Inkomende verdedigende speelster weet dat ze de looplijn blokeert. SC ipv per ongeluk en bully.

 7. kasparstevens

  Beide speelsters van het veld voor onderzoek hoofdletsel. Lijkt me qua aansprakelijkheid nog een heel lastige periode worden … indien je ze als scheids ze er niet af stuurt… iemand later toch een probleem blijkt te hebben.

 8. Reinier Verhoeven

  Dit lijkt mij toch een (onopzettelijke) overtreding van de Nederlandse verdedigster (afhouden). Zij probeert immers wel degelijk de bal te spelen. Strafcorner.

 9. theoblauw

  Hier lopen wat dingen paralel; aanvaller D loopt de cirkel in, verandert van richting en speelt de bal vrij langs de verdediging. Verdedigster NL loopt ook de cirkel in en knalt op de aanvalster. Botsing duidelijk niet met opzet! Spel sowieso stilleggen ter beoordeling v evtl. letsels. Maar dan? Verdedigster beweegt zich actief en hindert /blokkeert/ houdt aanvalster af! Alleen als verdedigster stil blijft staan en stick niet naar de bal beweegt, is het een overtreding vd aanvalster. Dat doet dus geen verdedigster, want men beweegt bijna altijd naar/mee met de bal! Dus overtreding van verdedigster; ergo SC tegen!


Wat vind jij? Praat mee...