Dit staat er op het spel in speelronde 9 en 10 van HK Zaal Dames

Aanstaande zaterdag spelen de dames van de Hoofdklasse Zaal hun negende en tiende en dus laatste speelrondes van deze competitie. Daarin wordt bepaald welke ploegen aan de play-offs om het landskampioenschap mogen meedoen en welke teams degraderen en naar de play-outs gaan.

De (eind)stand in de poule wordt bepaald aan de hand van deze volgorde.

  1. Aantal punten
  2. Aantal gewonnen wedstrijden
  3. Doelsaldo
  4. Doelpunten vóór
  5. Onderling resultaat
  6. Beslissingswedstrijd

Poule A

In Poule A zijn een paar dingen zeker. Bijvoorbeeld dat of Union of HGC rechtstreeks degradeert naar de Topklasse, de ander speelt play-outs. Union staat er op dit moment het slechtst voor. De Gelderlanders hebben nog geen punten gehaald en staan drie punten achter op HGC. Bovendien hebben de Gazellen een beter doelsaldo.

Union moet dus minimaal drie punten goedmaken zaterdag. Dat kan tegen HGC zelf of later op de dag tegen Laren, dat momenteel eerste staat. Een direct degradatieduel dus om 10.00 uur. HGC kan zichzelf later op de dag alsnog veilig spelen door te winnen van de buren van hdm.

Nog een zekerheidje: de overige vier ploegen maken allemaal nog kans op de play-offs. Laren staat er als lijstaanvoerder het beste voor. Eén overwinning, tegen Kampong of Union, is genoeg om zeker te zijn van het competitietoetje. Kampong is de huidige nummer 2, maar de Utrechters hebben met Laren en Amsterdam niet het makkelijkste dagprogramma. Dat geldt eveneens voor nummer 3 Amsterdam, dat naast Kampong ook hdm treft. De laatste kanshebber is hdm, dat minstens drie punten moet pakken, maar afhankelijk blijft van de overige uitslagen.

De doelsaldi van deze vier ploegen liggen zo dicht bij elkaar dat het niet anders kan dan dat het competitieslot reuze spannend wordt.

Poule B

In Poule B lijken de play-offs Oranje-Rood niet te kunnen ontgaan. De Eindhovenaren staan vijf punten los van de nummer 2 en 3. Dat betekent dat zowel Hurley als Den Bosch beide wedstrijden zaterdag moet winnen om OR van de play-offs af te houden.

OR en Den Bosch treffen elkaar om 13.00 uur. Een puntje uit dat duel is genoeg voor Oranje-Rood. Den Bosch speelt om 11.00 uur eerst tegen Groningen, de nummer 4 van de lijst.

Ook nummer 2 Hurley, speelt nog tegen Groningen. De andere tegenstander van Hurley is Nijmegen.

Onderin loopt Voordaan het grootste risico te degraderen. Zij moeten minimaal drie punten en een hele hoop goals goedmaken op de nummer 5, Nijmegen. Dat kan in het rechtstreekse degradatieduel om 13:00 uur, Voordaan – Nijmegen, maar de Groenekanners zullen hoogstwaarschijnlijk nog een punt nodig hebben om degradatie af te wenden. Dat punt zou dan moeten komen uit de wedstrijd met koploper Oranje-Rood.

Nijmegen lijkt directe degradatie te gaan ontlopen, maar uiteraard wil het meer. De ploeg staat twee punten achter op een plek waarbij ze ook geen play-outs hoeven te spelen. Daar staat nu Groningen, dat een lastig dagprogramma heeft. Het is zelfs nog mogelijk dat Groningen rechtstreeks degradeert, indien zij zelf twee keer verliezen, Voordaan twee keer wint en Nijmegen Hurley verslaat.


Wat vind jij? Praat mee...