Streep door zaalhockey voor de 2600 leden van Oranje-Rood

Als een van de eerste clubs heeft Oranje-Rood een streep door het zaalhockey gezet. De ruim 2600 leden komen dit seizoen niet in actie binnen de balken. Dat besluit kregen de Eindhovense leden donderdag te horen van hun bestuur. De Hoofdklasse-club zegt de veiligheid omtrent het coronavirus niet te kunnen garanderen.

Voorzitter Pieter Janssen zegt dat het bestuursbesluit goed is ontvangen bij de leden. ‘Als club zijn wij verantwoordelijk voor een veilige en gezonde hockeyomgeving voor onze leden, trainers, medewerkers en ouders. Omdat wij voor het zaalhockey moeten uitwijken naar verschillende locaties, kunnen wij de veiligheid niet garanderen.’

Oranje-Rood nam dit besluit zelf en wacht niet op uitsluitsel van de hockeybond, die nog twijfelt over de toekomst en invulling van het huidige zaalseizoen. Mocht het zo zijn dat de Hoofdklasse Zaal doorgaat, dan is het maar de vraag wat er met de Dames 1 en Heren 1 gebeurt, die beide op het hoogste niveau spelen. Er bestaat een kans dat die ploegen dan degraderen. ‘Mocht dit het geval zijn, gaan we daar uiteraard met de bond over praten’, zegt de voorzitter.

Alternatief buitenprogramma

Oranje-Rood komt met een alternatief buitenprogramma, zodat er toch in de wintermaanden kan worden gehockeyd. ‘We gaan onze leden sowieso voorzien met een winterprogramma. Dat maken we zelf, maar als de bond besluit een midwintercompetitie te starten, sluiten we daar natuurlijk graag bij aan.’

Eerder besloten Upward en Velp de zaalcompetitie al te cancelen, maar deed dat alleen voor de jeugd. Senioren mogen wel de zaal in, voor de (jongste) jeugd wordt net als bij de Brabanders een alternatief buitenprogramma bedacht. Geldrop volgt het besluit van Oranje-Rood en kiest er ook voor om komend seizoen de zaalcompetitie in geheel over te slaan. Of er nog meer ploegen volgen, wordt de komende tijd duidelijk.

Oranje-Rood MC1 werd begin dit jaar Nederlands kampioen in de zaal. Foto: Willem Vernes


38 Reacties

 1. frans-j

  Het bestuur laat wel hun leden in volgepropte auto’s het hele land doorrijden maar de lokale zaalhockeycompetitie is blijkbaar te gevaarlijk. Vreemd dat zo’n club op eigen houtje zonder dit soort beslissingen gaat nemen.

  1. risa

   Denk niet dat het bestuur van OR haar leden dwingt bij elkaar in de auto te stappen... zoiets heet “eigen verantwoordelijkheid” Ze zeggen letterlijk dat ze het moeilijk vinden om veiligheid te garanderen. Dat zeggen ze echt niet lichtzinnig. Let wel als er een lokale haart ontstaat, bijvoorbeeld in een team of meerdere teams, mogen zij op het matje met alle boetes, sancties ed van dien. Ze zien dat niet zitten, echt oprecht heel vervelend voor de leden die staan te trappelen om de zaal in te gaan, maar om het bestuur nu weer aan de paal te nagelen...

 2. hemmiekemmie

  Komt er ook nog een keer positief nieuws.? Janmer dat op deze wijze weer de negatieve trend wordt ingezet. Wij zullen als club proberen tot de laatste snik zaalhockey mogelijk te maken, op welke wijze dan ook.💪

  1. peterdenhartog

   Liever doodziek dan niet zaalhockeyen?

 3. Lars-26

  Is dit niet iets te voorbarig? Andere zaalsporten zoals zaalvoetbal, volleybal etc. gaan ook gewoon door toch?

  1. cedem

   Ga jij met een gerust hart in al die blaashallen spelen? Vind ik toch nog wel iets anders dan vaste sporthallen.

  2. frans-j

   60m3 per persoon, co2 meter onder de 800ppm is veilig. Een blaashal lijkt juist beter geventileerd dan een bestaand gymlokaal/ sporthal waar wel gevolleybald gaat worden Eisen NOC/NSF (de eisen zijn opgesteld voordat Corona actueel was) Ventilatie Per actieve sporter dient minimaal 40 m3 en per toeschouwer dient minimaal 20 m3 verse lucht per uur te worden geventileerd met een minimum van 7 m3 per m2 sportvloer per uur exclusief de toeschouwerruimte of eenmaal de ruimte-inhoud van de wedstrijdruimte per uur. l Indien de wedstrijdruimte opdeelbaar is, dienen de zaaldelen afzonderlijk aan de norm te voldoen. l Luchtsnelheden ten gevolge van de ventilatie-installatie zijn tot een hoogte van minimaal 3 meter boven de sportvloer niet hoger dan 0,5 m/s. l De ventilatie-installatie dient bestand te zijn tegen mechanische beschadigingen ten gevolge van ballen en sporters. KNLTB: Wat zijn de eisen voor ventilatie in indoor/blaashallen? Minimaal éénmaal per uur moet de ruimte-inhoud met verse lucht geventileerd kunnen worden. Een dringend aanvullend advies is om eventueel de CO2-concentratie in de binnenruimte te (laten) meten op 10 cm van de vloer en op 1 meter van de vloer en beiden op verschillende plekken in de hal. Dit is een indicatie voor de kwaliteit van de aanwezige lucht. In een goed geventileerde ruimte is het CO2-niveau kleiner of gelijk aan 800 ppm (parts per million). Maximaal vanuit Bouwbesluit is 1.200 ppm toegestaan, maar dat is niet verstandig, zeker niet gedurende langere tijd. De ventilatienorm is 40 m3/uur per sporter/trainer en 20 m3/uur per overige aanwezige in de hal. Indien dit in totaal lager is dan de inhoud van de hal, dan geldt dat de inhoud van de hal ten minste 1 maal per uur moet kunnen worden ververst met buitenlucht. Altijd de strengste norm toepassen. Gegevens ventilatie blaashal Cromwijck: Luchttoevoer 6800 m3/uur, minimaal. Inhoud van de hal 6500 m3. CO2-niveau (buiten 529, paviljoen 645) op 10 cm van de grond: :tussen 515 en 541 op 100 cm van de grond tussen 560 en 609 Conclusie: Ventilatie voldoende CO2 ruim onder de norm

 4. maartjeklein

  Beetje voorbarig. Hoop dat hockey.nl niet meedoet aan propagandamachine om Zaalhockey dit jaar over te slaan. We moeten ons houden aan richtlijnen van de overheid en zolang we geen wettelijke restricties hebben gaan we zaalhockeyen.

 5. circlestorm69

  Heel erg jammer en best vroeg besloten. Erg benieuwd hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Gewoon lekker buiten doorgaan. Door de zachte winters van de laatste jaren kan dat makkelijk. Wij trainen naast het zaalhockey altijd een keer per week buiten door zolang het weer het toelaat.

 6. vostammer

  Ik hoop niet dat dit de voorbode wordt van meer clubs die slappe knieen krijgen en de zaal annuleren. Je verwacht van clubs dat ze vechten voor hun sport en voor hun fans en niet dat ze daar het risico willen mijden waar geen risico is. Er is namelijk geen transmissie bij izaalsporten zelf . In de kleedkamers en kantine en de breng-auto’s zitten dus wel (kleine) risico’s. Handel daar maar op. Maar nee hoor. Streep erdoor. Makkelijk. Hockeyers komen toch wel weer terug..... of eh....

 7. opleidenkey

  Hockeybond, waarom nemen jullie het initiatief niet voor de richtlijnen m.b.t. de veiligheidsmaatregelen t.a.v. Covid19? En dan aansluitend op de maatregelen van het RIVM, toepasbaar op de status van de verschillende regio’s? En niet lafjes dit bij de clubs neerleggen? Per lid krijgen jullie een aardige afdracht van de clubs, pak je verantwoordelijkheid eens een keer! Het kan toch niet bestaan dat jullie de verdeeldheid toestaan en dan achterover leunen mocht het ergens ‘fout’ gaan. Overigens, het lijkt me sterk dat een sportclub, die in redelijkheid en in navolging de richtlijnen en adviezen van het RIVM opvolgt aansprakelijk kan worden gesteld voor besmettingen. Probeer maar eens te bewijzen dat iemand op een club besmet is geraakt en niet daarvoor of erna. En leden die een besmetting verzwijgen zijn hooguit persoonlijk aansprakelijk te stellen. Als zo’n lid de club bij navraag liegt, kan je de club nooit verwijten (uiterlijke symptomen moeten wel beoordeeld worden, dan persoon in kwestie de toegang weigeren). Wanneer er in een regio veel besmettingen zijn zal de GGD de hele regio, incluis sportclubs, op slot zetten. Dus ook als er bij clubs niets aan de hand is, maar wel in die regio vallen. Krijg ik een duimpje als jullie vinden dat de hockeybond eens de leiding neemt hierin??

  1. vostammer

   Zelfs de minister van justitie luistert niet naar het rivm en dan zouden wij dat wél moeten doen? Onder ons bed liggen: 0 risico....

  2. stekel

   De KNHB neemt geen besluiten.

 8. asjemenou

  Verstandig, gewoon risico management, hoe lullig ook. Mooi alternatief met outdoor hockey. Let maar de komende weken: aantal clubs met dezelfde keuze zal snel toenemen en is kan de knhb niet anders. Dan is het niet hun keuze geweest maar van de clubs. Live goes on !

  1. frans-j

   Met deze instelling blijft er geen sport, economie,onderwijs en gezonde sociale jeugd over. Lekker in je bed blijven liggen met de deur op slot. Het leven bestaat uit dag één van je leven uit risico’s op waarde inschatten en daar op handelen. De veldcompetitie draait nu ook; Het gaat om jonge en sportieve mensen. Risico 0 bestaat niet in het leven.

  2. asjemenou

   Gaat toch niet alleen om jeugd maar het ook om senioren spelers en volwassen toeschouwers? Risico management is nooit risico nul, maar geaccepteerd rest risico. Denk echt dat deze fase van de corona begin dec niet al over hoogtepunt is, ook niet met een vaccin. Tsja, regeren is dan ook logisch vooruitzien. Als het wel ok zo simpel was, waarom laat de KNHB zich niet stellig horen dat het allemaal door kan gaan. Ik weet het wel.

 9. philippetankink@gmail.com

  Slechte actie van OR. Laat de beslissing aan de bond. Als grote clubs zelf het beleid gaan bepalen dan is het snel gedaan met Nederland Hockeyland. Knhb, hoe dit dit reglementair?

  1. cedem

   De bond is afgelopen maanden nou niet echt uitgeblonken in het maken van beslissingen en beleid. Ik vind juist dat de bond weer geen beslissing durft te nemen en dit weer voor zich uitschuift, afwachtend tot clubs of overheid voor hen weer een beslissing nemen.

  2. jvolcano

   Dit is helaas de nieuwe werkelijkheid. Clubs nemen zelf initiatieven omdat de KNHB achter de feiten aanloopt. Het is geen slechte actie, slechts een proactieve aanpak. Niks mis mee.

 10. RobV

  Verstandige beslissing, lijkt me. Zouden meer teams moeten doen.

  1. bhofman

   Stoppen met roken en carnaval is verstandig, stoppen met sporten is dat niet...

 11. stekel

  Los van het eens of oneens. Bestuurlijk goed om een besluit te nemen. KNHB Bestuur kijkt weer toe..

 12. MIck

  Logisch en verstandig.

  1. bhofman

   Stoppen met roken en carnaval is verstandig, stoppen met sporten niet...

 13. dragoncl

  Zijn alle mensen die willen dat de knhb of clubs zaalhockey cancellen, wel bij een club betrokken?

 14. rstemerdink

  Ik zie een hoop struisvogels. Wishful thinking is geen goede raadgever.

 15. rstemerdink

  Positief nieuws is een werkend wijd verkrijgbaar vaccin! Houd dat ajb in gedachten en wees een realist en laat je niet leiden door wat je graag zou willen.

  1. flyingdutch

   Denk in oplossingen in plaats van in problemen. Waarom zouden alle zaalsporten door kunnen gaan en zaalhockey niet? Gewoon lekker zaalhockeyen, is gezond.

 16. hockeysupporter

  Nee leuk is het niet. Maar met het oog op huidige ontwikkelingen en een tweede Corona golf, echt wel de verstandigste keuze. Blij dat vooraanstaande verenigingen als Upward en OR op de zaken vooruit lopen. Hopelijk haakt KNHB aan bij dit initiatief. Prima alternatief: in plaats van de zalen in, een midwintercompetitie. Gewoon lekker fris luchten buiten op de velden, in plaats van gymzaaltjes waarvan we allemaal weten dag ze vochtig en bedompt kunnen zijn, met slechte ventilatie. Zaalhockey is nu gewoon geen goed idee. Sla gewoon een jaartje over maar kom wel met goed alternatief!

 17. Peterpp

  Wat een sterk besluit. Tuurlijk wil een groot deel van de leden zaalhockeyen, en die gelegenheid is er nog steeds.. Er zijn ruim voldoende clubs waar leden zich kunnen aanmelden om in de zaal actief te kunnen worden dus het is nog altijd een keuze van de leden om al dan niet te gaan zaalhockeyen. Voor OR is de keuze meer dan logisch, de kans is (gezien de huidige omstandigheden) best reëel dat het economisch risico zwaar is. Niet alleen voor de club, leden betalen namelijk extra contributie voor zaalhockey en het is zeker niet duidelijk dat dit daadwerkelijk zal gaan plaatsvinden. Zaalverhuurders zullen echter altijd de kosten in rekening gaan brengen bij de club dus de kosten zijn er hoe dan ook. Bij beperkte of geen inkomsten is dat natuurlijk een enorm probleem voor de club. Laat staan voor de leden die (alweer) contributie betalen zonder daarvoor iets terug te krijgen. Ik denk dat er voor de club een zeer goed besluit wordt genomen ongeacht wat de KNHB besluit. Leden hebben altijd de keuze om uit te wijken naar clubs in de omgeving dus zij zijn niet per definitie gedupeerd en tegelijkertijd hoeft de club geen financiële risico's te nemen. Hulde voor het beleid dat wordt gehanteerd!

 18. partijtje

  Heel verstandig besluit van OR. Goed dat de knoop is doorgehakt. Nu een goed buitenplan opstellen waarbij iedereen lekker kan blijven hockeyen.

 19. TimoBosma

  Apart om hier te berichten te lezen dat overheid beslist over wel of niet doorgaan zaalhockey???? Dat clubs niet zelf mogen besluiten om deel te nemen aan competitie??? Het enige inconsequente aan het besluit van OR is dat ze een logische consequentie van degradatie in de zaal dan willen bespreken. Je doet mee of niet! Doe je niet mee geef je je positie en rechten automatisch op.

 20. loper

  Goed besluit gezien de actualiteit . Op naar een winter competitie op de velden. KNHB blijft veel te stil en heeft blijkbaar niet meer de handen aan het roer . Ook van de ProLeaque over een maand! ,horen we niets meer . Zelfs niet welke beslissingsdatum er is , wel of niet en indien wel hoe en waar. Is niet best qua communicatie naar haar leden en toeschouwers.

 21. fantophockey

  Verstandig besluit

 22. rustaaagh

  Wacht nou gewoon af wat er bij andere zaalsporten gebeurt. De ventilatie ed is echt een onzin verhaal. Te vroeg afblazen krijg je spijt van, net zoals bij de 1e golf. Overigens: Is dit de club die een paar seizoenen geleden hun H1 en D1 uit de zaalcompetitie terugtrok? Om vervolgens een seizoen later weer een plek op te eisen?!?!


Wat vind jij? Praat mee...