Talent Lana Kalse leidt Amsterdam MA1 naar landskampioenschap

De MA1 van Amsterdam heeft zijn favorietenrol waargemaakt door het NK Zaal te winnen van Kampong MA1. De Amsterdamse ploeg was een stuk efficiënter dan de Utrechters: 1-5. De 17-jarige Lana Kalse, die al een tijdje met een masker speelt vanwege een gebroken neus, nam haar ploeg op sleeptouw. Het landskampioenschap met Amsterdam was voor haar een mooie afsluiting van het zaalseizoen. 

‘Deze teamprestatie maakt ons seizoen nu al succesvol’, jubelde Kalse na afloop van de wedstrijd. Van het masker had ze geen last. ‘Daar ben ik inmiddels al aan gewend. Gelukkig hoef ik er nog maar één wedstrijd mee te spelen.’
De overwinning was voor haar de kers op de taart. Zij mocht vorige maand namelijk meetrainen met Oranje Dames Zaal.Een leerzame ervaring voor de jongeling. ‘Dat was uiteindelijk heel handig voor belangrijke wedstrijden zoals deze.’ De 17-jarige toonde dat in de wedstrijd en bekroonde het goede duel met de 1-4 uit een strafcorner.

Hoge verwachtingen

De prestaties van beide ploegen in het zaalseizoen beloofde vooraf veel spektakel. De spanning vooraf was te voelen op het veld en in de tribunes. Vooral in de eerste helft gingen beide teams gelijk op, waardoor het eerste doelpunt lang op zich liet wachten.

Amsterdam-speelster Noor de Baat doorbrak de patstelling. Ze onderschepte de bal en verschalkte de keepster met een simpele schuiver: 1-0. Kampong kreeg vervolgens diverse strafcorners. Vanaf de kant keek de aan haar knie geblesseerde aanvoerder en strafcornerspecialist Fay van Dam lijdzaam toe. Tot haar ploeg een strafbal kreeg. Van Dam kwam daarvoor wel van de bank. Ze mikte de bal echter op de linkerpaal.

Alles valt goed

Binnen twee minuten na de gemiste strafbal viel de wedstrijd naar Amsterdam. Eerst zag Sosha Benninga haar inzet via een stick van Kampong in het doel verdwijnen (2-0). Niet veel later bracht Yasmin Geerlings met een klap het verschil op drie in voordeel van de Amsterdammers. Die stand was geen juiste weerspiegeling van de verhouding in de wedstrijd, maar daar maalde niemand aan Amsterdamse kant om.

Fay van Dam (Kampong) schiet haar tweede strafbal ook op de paal. Foto: Willem Vernes

Déjà vu

Kampong gaf echter niet op. De Utrechtse ploeg herstelde zich via Carlijn Jansonius, die soepeltjes de keepster omspeelde en de stand op 1-3 bracht. Na rust beleefde Kampong-aanvoerster Fay van Dam in de jacht naar een aansluitingstreffer een persoonlijke nachtmerrie. Zij mocht voor de tweede keer het veld betreden, maar haar tweede strafbal was identiek aan de eerste: op de linkerpaal. De Utrechtse ploeg zette daarna een slotoffensief in. Dat mocht niet baten, want Amsterdam scoorde zelfs de 1-5 via Eva Booij.

Kampong MA1 – Amsterdam MA1 1-5 (1-3)
7′ Noor de Baat (0-1)
14’Sosha Benninga (0-2)
16′ Yasmin Geerlings (0-3)
18′ Carlijn Jansonius (1-3)
23′ Lana Kalse (1-4)
39′ Eva Booij (1-5)


Wat vind jij? Praat mee...