Top 5 aparte zaalhockeylocaties

Steeds meer clubs in Nederland hockeyland beschikken over een eigen blaashal, maar nog steeds moeten clubs, die deze mogelijkheid niet hebben, creatief zijn met locaties voor zaaltrainingen en -wedstrijden. Dat leverde en levert mooie oplossingen op. Wat te denken van bijvoorbeeld een Velodrome, een manege of een schaatshal?

1. In het Velodrome

Zzzoooeeefff, zoef, zoef. Het is het geluid van voorbijrazende wielrenners. Wordt er buiten getraind langs een fietspad? Nee, de teams van Xenios trainen dit zaalseizoen in het Velodrome. Met hoge snelheden rijden de renners hun rondjes op de overdekte wielerbaan in Amsterdam en op het middenterrein, afgebakend met balken, gaat de bal van stick naar stick. Een prima oplossing, want op sportpark Sloten zijn Xenios en het Velodrome buren.

De teams van het Amsterdamse Xenios trainen in het Velodrome. Foto: Robert Spakman

De teams van het Amsterdamse Xenios trainen in het Velodrome. Foto: Robert Spakman

2. In de manege

Ook voor Nijmegen was de oplossing ideaal. De club lag tegenover de plek waar kon worden getraind. De eigen faciliteiten, zoals de kleedkamers, konden dus ook gewoon gebruikt worden. En die locatie? Een manege. Paarden liepen er niet meer rond, want de rijbak werd in 2012 omgebouwd tot zaalvloer, inclusief dug-outs, goals, etc. Tot vorig jaar trainden de teams van Nijmegen in de hal die heel toepasselijk De Manege bleef heten.

manege nijmegen 1

De manage voordat deze werd omgebouwd tot zaalhockeyhal voor Nijmegen. Foto: Nijmegen

De manege Nijmegen

De manege omgebouwd tot zaalhockeyveld voor Nijmegen. Foto: Nijmegen

3. In de schaatshal

In 2014 had GHBS grote moeite om alle zaalhockeyers in de winter onder te brengen. De club kwam met een oplossing, maar wel eentje waarbij de spelers en speelsters het niet snel warm zouden krijgen: de teams trainden op het middenterrein van de schaatsbaan Kardinge. Daar was voldoende ruimte voor een zaalveld. Toch bleek de oplossing niet ideaal, want soms was trainen niet mogelijk. In verband met schaatswedstrijden was het veld niet bereikbaar.

IJshal Groningen

De teams van GHBS trainden op het middenterrein van de schaatshal Kardinge in Groningen. Foto: GHBS

4. In de tennishal

In een zoektocht naar ruimte vonden De Reigers en Kikkers onderdak bij een andere sport, namelijk tennis. Beide clubs trainden op velden die waren aangelegd in tennishallen. De Reigers doopten hun hal direct om in De Reigers Hockeydome.

5. In een hangar

De musicalhit ‘Soldaat van Oranje’ speelt al sinds 2010 in een voormalige hangar in Katwijk. Ook HGC trainde ooit jarenlang in een van de hangars op het toenmalige Marine Vliegkamp Valkenburg. Ruimte genoeg voor maar liefst twee├źnhalf zaalhockeyveld. De hangar was echter niet geschikt om ook zaalwedstrijden in te spelen.


Wat vind jij? Praat mee...