Tranen in Wenen: HDM grijpt net naast Europacup-winst

HDM heeft in een bloedstollende Europacup Indoor-finale net naast de hoofdprijs gegrepen. In Wenen verloor de Haagse ploeg na shoot-outs van topfavoriet Harvestehuder. In een idiote eindstrijd stond het na veertig minuten 6-6.

Goalgetter Mustapha Cassiem verstopte zijn hoofd in zijn shirt. Vechtend tegen de tranen, die waarschijnlijk toch wel kwamen. Iets verderop greep aanvoerder Cédric de Gier verbijsterd in zijn blonde haar. Hij liep balend door het kleine Weense zaaltje. Daar waar toeschouwers praktisch op de achterlijn gingen staan om het spektakelstuk te volgen. Een zaalfeestje, waarin Harverstehuder uiteindelijk de polonaise liep. In het feestgedruis was er zelfs nog even paniek om de gevallen keeper Anton Brinkmann, maar die krabbelde na een paar spannende minuten – en medische verzorging – gelukkig weer op.

Het waren de laatste flarden van HDM in het wonderlijke Weense weekend. Want wat waren ze er dichtbij. Dichtbij iets unieks. Iets wat nog geen enkele Nederlandse club was gelukt. Nooit kwam een mannenploeg zo dicht bij de Europacup Indoor-hoofdprijs. Een gemiste shoot-out van Yorben Fontaine werd HDM uiteindelijk fataal. Hij was de enige van de zes spelers (drie aan beide kanten) die niet raak schoot. Het was het slot van een wedstrijd die een idioot verloop had.

De gemiste shoot-out van Fontaine. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Van 1-4 naar 6-4

Het grote Harvestehuder – de Duits kampioen van vorig seizoen – stond na zeventien minuten zomaar op een 4-1 achterstand. HDM verspeelde die marge echter weer na rust, toen de Hamburgers eroverheen knalden en uitliepen naar 6-4. Dat was voor de een groot deel te danken aan topschutter Michael Körper, die in de finale vijf keer scoorde.

Dankzij Sander Groenheijde en Ruben Versteeg sleepte HDM er in de slotfase nog een gelijkspel en daarmee een shoot-out-serie uit, die dus werd gewonnen door de Duitsers. Daardoor gaat HDM net als in 2012 als verliezend finalist de boeken in op dit toernooi. Toen werd er met 7-3 verloren van Club an der Alster, ook uit Hamburg. De druiven zijn nu nog wat zuurder voor de ploeg van Kieran Dartée die op het afgelopen NK in de halve finale wedstrijd zo verrassend werd uitgeschakeld door Voordaan.


2 Reacties

  1. hajokiesling

    Klasse heren!

  2. Sander Duin

    Super jammer …. Zo dichtbij en wat een sneu voor Fontaine. Wij hadden eerlijk gezegdTabrima of schut bij de 3e shoot out verwacht …. Helaas het is niet anders was leuk geweest voor het Nederlandse hockey !


Wat vind jij? Praat mee...