Van der Hoek helpt Den Bosch met tweelingzus aan keepster

Wat is er toch aan de hand met Den Bosch en reserve-keepsters. De ploeg deed afgelopen zomer nog een oproepje op de eigen social media-kanalen met de zoektocht naar een tweede sluitpost achter Josine Koning. Ook deze zaalperiode was de ploeg weer zoekende. De oplossing bleek dichtbij.

International Koning heeft deze winterperiode verplichtingen met Oranje en kan in de zaal niet in actie komen. De huidige tweede keepster Liselot van Bergen had eind november vlak na het veldseizoen een operatie gepland. Sluitpost Rachelle Groot stond vorig seizoen als tweede veldkeepster bij de dames van Den Bosch opgesteld in de zaal, maar besloot te stoppen. Opnieuw restte dus een zoektocht voor de landskampioen op het veld, maar coach Raoul Ehren had een idee. Hij wist dat Imme van der Hoek een zus had die keepte: Aniek.

Als je snel kijkt, heb je geen idee wie nou wie is. Imme en Aniek van der Hoek. De 21-jarige tweeling lijken als twee druppels water  op elkaar. Ze lopen hetzelfde, praten en lachen hetzelfde. Jarenlang speelde het tweetal samen bij Wageningen. Tot het hockey voor Imme serieuzer werd en ze naar Den Bosch verkaste. Aniek keepte nog een seizoen bij de dames van Union, maar besloot daarna te stoppen.

Links Imme van der Hoek, rechts Aniek van der Hoek. Foto: Koen Suyk

Van studententeam naar Hoofdklasse Zaal

Tot afgelopen zomer. Aniek was voor haar studie verhuisd naar Utrecht en hoorde dat Kampong Jong Dames 1 nog een keepster zocht. Ze had het spelletje toch gemist en besloot haar pak weer aan te trekken. Het studententeam deed niet mee aan de zaalcompetitie en Aniek leek een rustige winter tegemoet te gaan. Totdat Imme met het idee van haar Bossche ploeg kwam.

Imme bereidde haar zus voor. ‘Waarom kom jij gewoon niet bij ons keepen? We hebben het er al over gehad met het team. Het kan zijn dat Raoul je belt’, vertelde Imme haar. Toch voelde Aniek geen druk. ‘Ik was er zeker van dat ze wel iemand anders zouden vinden. Ik begreep echt niet waarom ze mij zouden vragen.’ Tot het telefoontje toch kwam, net toen Imme bij haar zus op bezoek was in Utrecht. Een vreemd nummer voor Aniek, maar Imme leek de cijfers te herkennen. Dat moest Raoul zijn.

Ik hoopte echt dat Aniek het goed zou doen. Niet alleen voor haar, maar natuurlijk ook voor het team Imme van der Hoek

De rest is historie en dus verdedigt Aniek nu het doel bij Den Bosch. Dat is niet alleen spannend voor Aniek, bekende Imme. ‘Ik hoopte echt dat Aniek het goed zou doen. Niet alleen voor haar, maar natuurlijk ook voor het team’, zei Imme van der Hoek.

Imme depte met keukenpapier het bloed van haar gezicht

De Bossche speler is door het ontbreken van internationals als Frédérique Matla en Lieke Hulsen nu een van de meest ervaren krachten, die haar ploeg bij de hand moet nemen in de zaal. De verdedigster wordt door coach Ehren vrijwel niet gewisseld en is belangrijk met de strafcorner. Dat bleek wel tijdens het duel van Den Bosch zondagmiddag tegen Hurley. Imme kreeg al na een minuut spelen een stick in haar gezicht. Hoewel de blessure ernstiger was dan dat het leek – de wond bij Imme moest uiteindelijk worden gehecht worden en haar tandvlees moest worden hersteld – was er tijdens de wedstrijd maar een ding belangrijk. Imme terug binnen de lijnen.

Imme van der Hoek. Foto: Koen Suyk

Toen het bloeden wat was verminderd, vloog ze het veld weer in. Keer op keer depte ze de druppels bloed met de kraag van haar shirt weg. Een time-out werd aangevraagd om Van der Hoek met een gevonden rolletje keukenrol schoon te vegen. Na de rust propte ze hele vellen keukenrol onder haar rokje, zodat ze het bloed tijdens het hockeyen kon afvegen. Imme kon niet gemist worden.

Twee keer redde ze Den Bosch en haar zus tegen Hurley. Het was tegenstander Gitte Michels die aanlegde voor een strafcorner en snoeihard voorbij de uitlopende keepster Aniek pushte. Twee keer stond daar Imme die knap op de lijn redde. ‘Het was wel heel fijn om zo iemand op de lijn te hebben staan’, vertelde Aniek na afloop.

Ook bij de eerste corner van Michels raakte Imme nog aan, maar deze ging toch net over de doellijn. ‘Dat was zonde, ik zat er bij. Maar het was wel lekker om die twee andere ballen te stoppen.’ Het is voor het eerst dat de tweelingzussen  zo dicht bij elkaar in het veld staan. Bij Wageningen speelde Imme op het middenveld en had ze weinig te maken haar zus in de goal.

De toque van Hurley

Aniek bekende dat ze wel moest wennen aan het keepen bij Den Bosch, maar de keepster kreeg het vertrouwen. Ook van Koning. ‘Ze kwam naar me toe en zei dat ze het heel leuk vond dat ik haar plek even overnam, dat is natuurlijk fijn om te horen.’

Toch was het schakelen voor de keepster. ‘Natuurlijk is het wennen. Het grote voordeel is dat we maar met een kleine club zijn en allemaal tegelijk zijn begonnen in de zaal. Het was voor iedereen weer even inkomen.’

Het was zelfs zo wennen, dat de keepster haar toque was vergeten. Die mocht ze lenen van de keepster van Hurley. De resultaten zijn er desondanks niet minder om. De ploeg staat na drie speelrondes op de eerste plaats na het gelijke spel op Hurley (3-3) en de 3-1 winst op Kampong.

Vroeger moesten onze ouders altijd kiezen naar wie ze gingen kijken. Dat was vaak naar Imme, want zij speelde hoger Aniek van der Hoek

De familie Van der Hoek is blij met de transfer van Aniek. ‘Vroeger moesten onze ouders altijd kiezen naar wie ze gingen kijken. Dat was vaak naar Imme, want zij speelde hoger.’ Nu hoeft de familie zich niet meer op te splitsen. ‘Oma is ook een trouwe supporter, zij zit er nu ook iedere wedstrijd’, vertelde Imme.

Ook de dames zelf zijn er blij mee. ‘We zien elkaar nu veel meer dan normaal. We zijn voor hockey drie keer per week samen. Dat is heel leuk’. Of er een vervolg aan het Bossche avontuur komt voor Aniek, is nog een vraag. ‘Ik ben positief verrast over hoe leuk ik het allemaal vind. Het team is goed en gezellig, dus wie weet’. Imme vulde aan: ‘Dat zou voor de hele familie perfect zijn.’

Aniek van der Hoek in de goal van Den Bosch. Foto: Koen Suyk

 

 

 


1 Reactie

  1. geronisoli

    Wat lief van de keepster van hurley! Je bent een topper Iris !


Wat vind jij? Praat mee...