Van Wijk over het uitstellen van EK Zaal: ‘enorme teleurstelling’

Lieke van Wijk (28), van wie haar hart altijd sneller gaat kloppen wanneer de term zaalhockey valt, is één van de zaalinternationals die hoopte met Oranje een onvergetelijk EK in Hamburg te gaan spelen. Donderdag klonk de sleepspecialist van Hurley aangeslagen na het uitstellen van het EK.

Al enige tijd keken de zaalinternationals met angst en beven uit naar deze week, waarvan duidelijk was dat er een beslissing zou worden genomen. Zelf had Van Wijk goede hoop dat het EK gewoon doorgang zou vinden, omdat in Duitsland de afgelopen weken zaalhockey nog met publiek werd gespeeld. Maar toen woensdag op haar telefoon het bericht van bondscoach Kristiaan Timman binnenkwam, kon de verdediger wel door de grond zakken.

‘Laat ik vooropstellen dat ik alle begrip heb voor het feit dat het EK is afgelast. We weten allemaal wat er in de wereld aan de hand is. De omikronvariant slaat woest om zich heen, dus ik begrijp volkomen dat deze beslissing is genomen’, klinkt het aan de andere kant van de lijn.

‘Dat neemt niet weg dat dit voor ons een enorme teleurstelling is. De afgelopen periode hebben we urenlang met elkaar getraind. We leven al wekenlang naar dit EK toe. Ik baal er gigantisch van. Dit is echt een bittere pil.’

Lieke van Wijk op het WK Zaal van 2018. Foto: Willem Vernes

WK Zaal

Om de klap enigszins te kunnen verwerken, heeft de selectie donderdag vrij gekregen. Door de plannen om volgende week naar Duitsland op stage te gaan, is inmiddels ook een streep getrokken. Na de kerstdagen gaan de Oranje Dames Zaal weer met elkaar aan de slag, om zich voor te bereiden op het wereldkampioenschap in Luik (3-7 februari), waarvan het doorgaan inmiddels ook in mist is geheveld.

‘De komende weken zit er voor ons niet anders op dan af te wachten hoe de situatie zich ontwikkelt. Ik vrees natuurlijk dat het WK ook niet doorgaat, maar in België vinden ze het – voor zover ik dat meekrijg – heel erg belangrijk dat sport doorgaat, dus ik heb zeker nog hoop.’

Dat het EK niet definitief is geannuleerd, maar vooralsnog is verplaatst naar volgend seizoen, is voor Van Wijk een schrale troost. ‘Deze winter was natuurlijk uniek met zowel een EK als een WK.’

Marieke Dijkstra als bondscoach van de Oranje Heren Zaal. Foto: Willem Vernes

Marieke Dijkstra

Marieke Dijkstra – bondscoach van de Oranje Heren Zaal – vertelt dat zij dinsdag het goede nieuws te horen kreeg dat de Europese hockeybond EHF het voornemen had het EK door te laten gaan. Een dag later was via Duitse websites te lezen dat de stad Hamburg niet akkoord ging en de beslissing had genomen het evenement te annuleren.

‘Eerlijk gezegd hield ik er zelf eerder rekening mee dat het WK niet zou doorgaan dan het EK’, vertelt Dijkstra. ‘Onder meer omdat we lange tijd te horen kregen dat er in Hamburg gewoon gespeeld ging worden, zelfs met publiek. Voor het WK was de kaartverkoop bijvoorbeeld al gestopt’, zegt de bondscoach.

Behalve door het EK is inmiddels ook een streep door de deelname van Nederland aan de Rohrmax-Cup in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen begin januari. In plaats daarvan heeft Dijkstra een paar oefenwedstrijden tegen Duitse teams geregeld. Zodoende blijven de Oranje Heren Zaal in voorbereiding op het WK, waarvan uiterlijk woensdag 12 januari de knoop wordt doorgehakt of het doorgaat.

Dijkstra: ‘Donderdag, toen we het nieuws nog steeds even moesten laten bezinken, hebben we met z’n allen getraind. Je kon goed zien dat iedereen zo’n klap op z’n eigen manier verwerkt. De één is heel stil en hoor je de hele training nauwelijks. De ander kan het makkelijk van zich afzetten en wil meteen als liefhebber gewoon weer lekker hockeyen. Gelukkig werden er ook meteen alweer grapjes gemaakt, bijvoorbeeld. Dat Teun Rohof zijn carrière nu met nóg een jaar moet verlengen, haha. Alleen: daar kan hij natuurlijk nog niet echt om lachen.’


Wat vind jij? Praat mee...