Verwarring in Hoofdklasse Zaal: ‘Tegen wie spelen we nou?’

De nieuwe opzet van de Hoofdklasse Zaal kwam zondag tot een climax met de introductie van de zogeheten kampioenspoule en degradatiepoule. Een systeem dat in Sportcentrum Zuiderpark in Den Haag voor een hoop onduidelijkheid zorgde. Want wie moest nu precies tegen wie spelen?

Als na veertig minuten hockeyen om 16.05 uur de toeter klinkt, werpt het kamp van Oranje-Rood Heren 1 (3-11 verloren van Voordaan) een blik omhoog, naar de publieke tribune. Daar zit de technische staf van Kampong. Over ruim een uur spelen beide teams tegen elkaar, hun tweede en laatste wedstrijd van de dag. Tenminste, ze dénken dat ze tegen elkaar spelen. Maar zeker weten doen ze het niet.

‘Zullen we nú al beginnen?’, stelt de technische staf van Oranje-Rood omhoog roepend voor aan het Kampong-kamp, verwijzend naar de lange pauze van een uur die in het wedstrijdschema is opgenomen. Die is juist bedoeld om te voorkomen dat teams na de herindeling meteen wéér een duel moeten spelen, twee achter elkaar dus.

‘Helemaal prima, laten we maar meteen beginnen’, luidt de reactie van Kampong. ‘Althans, wacht eens even. Spelen wij überhaupt wel tegen jullie?’

De verwarring is zondagmiddag groot, wanneer de mannen van poule B hun laatste reguliere competitiewedstrijd achter de rug hebben. De verdeling is gemaakt: Kampong en Oranje-Rood spelen samen met Voordaan en Tilburg in de degradatiepoule. Daar is iedereen in Den Haag het over eens. Maar speelt Kampong nu wel of niet tegen Oranje-Rood? Of moeten ze misschien toch tegen Tilburg? Niemand lijkt het te weten.

De mannen van Kampong wachten op het antwoord op de vraag tegen wie ze hun tweede wedstrijd van de dag moeten spelen: Oranje-Rood of Tilburg? Foto: Willem Vernes

Tijd doden met 30 seconds

De onduidelijkheid zit ‘m in de vraag van welke stand de bond nu precies uitgaat. Wanneer de eindstand van de reguliere competitie als vertrekpunt voor het restant van het wedstrijdschema wordt genomen, speelt Kampong inderdaad tegen Oranje-Rood (als nummer zes tegen nummer acht). Maar als de bond uitgaat van de beginstand in de degradatiepoule, waarbij de resultaten tegen teams die zich voor de kampioenspoule hebben geplaatst niet meer meetellen, dan staat Kampong een confrontatie te wachten met Tilburg (als nummer één tegen nummer drie).

Vijfentwintig minuten lang wachten de teams op het verlossende antwoord, zittend op de tribune van de Topsporthal. Ook Rotterdam, Cartouche, Almere en Den Bosch, de vier ploegen die zich hebben gekwalificeerd voor de kampioenspoule, weten niet waar ze aan toe zijn. Om de tijd te doden, spelen de mannen van Tilburg maar een potje 30 seconds.

Dat een wedstrijd niet zomaar vervroegd kan worden, valt te begrijpen. Scheidsrechters en wedstrijdofficials moeten daarmee akkoord gaan en de wedstrijdformulieren moeten worden klaargezet en ingevuld. Maar onduidelijk is waarom het zo lang duurt voordat er een antwoord komt op de vraag waarvan de bond uitgaat: de eindstand van de reguliere competitie of de beginstand van de degradatiepoule?

De mannen van Tilburg besteden de wachttijd met een potje 30 seconds. Foto: Willem Vernes

Na lang wachten volgt eindelijk het antwoord

Om klokslag 16.30 uur zwaait de deur open van de officialruimte. De coördinator van de KNHB komt het verlossende woord brengen. In haar handen heeft ze een wit papier. Daarop staat in kleine, donkere letters geschreven waarnaar iedere aanwezige smacht: het wedstrijdschema.

Er valt een doodse stilte in de zaal. Even lijkt het alsof ze op het punt staat een speech te geven. Vele tientallen ogen, van spelers tot trainers, zijn op haar gericht, de vrouw die na 25 minuten wachten eindelijk komt vertellen wie tegen wie moet. Het enige wat ontbreekt, is een microfoon.

‘Op veld één speelt om 17.10 uur de nummer vijf tegen de nummer zeven: Voordaan tegen Tilburg’, draagt ze plechtig voor. ‘Op veld twee speelt ook om 17.10 uur de nummer acht tegen de nummer zes: Oranje-Rood tegen Kampong.’

Op het witte papier van de coordinator van de KNHB staat het verlossende woord. Foto: Willem Vernes

Eindelijk is er duidelijkheid. De bond gaat uit van de eindstand van de reguliere competitie. Spelers van Kampong en Oranje-Rood knikken naar elkaar: laten we maar zo snel mogelijk beginnen. Om 17.05 uur, met vijf minuten voorsprong op het aanvankelijke schema, rolt de bal. Eindelijk.


Wat vind jij? Praat mee...