Vijf redenen waarom het fijn is dat we weer zaalhockeyen

Het zaalseizoen is begonnen en we zijn inmiddels weer gewend aan het snelle spelletje met de balken. Op de redactie van hockey.nl zijn we fan van het indoorhockey. Hier de vijf redenen waarom zaalhockey zo tof is.

De trukendoos mag open

Jouw techniek komt in de zaal absoluut naar boven. Waar dat op het veld misschien wat minder opvalt, leent het zaalhockey zich perfect voor jouw trukendoos. In de kleine ruimte slalom je met de juiste techniek simpel om iedereen heen. Schijnbeweging hier, snelle draai daar. Hoe meer tegenstanders het bos in, hoe beter. Zo krijg je het publiek op de banken.

Scoren, scoren, scoren!

Sta je 0-3 achter met nog tien minuten te spelen? Geen reden tot paniek in de zaal. Heerlijk, hoe snel die goals kunnen vallen! In een paar minuten is een achterstand al om te buigen in een voorsprong en dat maakt het spelletje ook zo spannend. Leuk is ook dat niet alleen de spitsen scoren: iedereen op het veld komt wel een keer in scoringspositie. Hoppa: scoren, scoren en nog meer scoren! Met die doorgaans vele doelpogingen hebben ook de keepers een stuk meer te doen: er zijn dan ook veel spectaculaire reddingen te bewonderen.

Manuel Verga scoort voor Almere in de Hoofdklasse Zaal. Foto: André de Heus / Orange Pictures

Van linksvoor naar rechtsachter

In de zaal sta je voor, achter en midden. Misschien ben je op het veld wel een stugge linksachter en in de zaal een scorende rechtsvoor. De zaal haalt andere kwaliteiten in je naar boven. In de wintermaanden even op een andere positie is natuurlijk goed voor de afwisseling.

Geen last van het weer

In de wintermaanden komen we liever niet buiten. In de zaal is het altijd heerlijk warm en hoef je niet de hele kast overhoop te trekken om de thermokleding te vinden. Soms zelfs iets te warm. Het zweet gutst over je voorhoofd, broeit in je zaalhandschoen en loopt onder je scheenbeschermers je sokken in. Maar je hebt geen last van de regen, kou of wind.

Margot van Geffen in de regen in het Wagener Stadion tijdens de Rabo EuroHockey Championships 2017. Foto: Koen Suyk

Hele dag hockey

Gedurende het seizoen reis je af en toe stad en land af voor een veldwedstrijd. Als je deze dan verliest, baal je al helemaal. En wacht die lange terugreis nog. In de zaal speel je meerdere wedstrijden op een dag. Als je de eerste wedstrijd verliest, heb je het tweede duel altijd nog een kans om de dag goed te maken. En twee wedstrijden op een dag, wie wil dat nou niet?

 


5 Reacties

 1. Mark Bouwman

  Nou over lang reizen: als je het verzint dat je 2 Bredase clubs in dezelde toppoule naar Valkenswaard, Weert, Veldhoven en Boxtel stuurt wordt je niet blij....

  1. LJvV

   Lang reizen? Valt reuze mee

 2. vostammer

  Ik vind dat er qua techniek juist een stuk minder mogelijk is doordat de bal niet omhoog mag.

  1. rosa1991

   Dat is dus juist de reden om je mentale spel goed met je fysieke spel af te stemmen. Als wie-dan-ook's zijn techniek alleen bestaat uit dwars door de tegenstanders z'n stick slaan en het voorspelbare lobje bestaat, dan is je technische onderligging wel erg beperkt

 3. Mark Bouwman

  @vostammer: idd een 10 cm passeer 3d'tje zou het zeer veraangenamen. Maar ja, ze zijn natuurlijk bang voor tanden, wenkbrauwen en neus.... Sommigen beschouwen zaal en veld als verschillende sportdisciplines. Anderen zien er een hoge waarde voor het veldhockey in. Tja...


Wat vind jij? Praat mee...