Vijf redenen waarom we blij zijn dat het zaalhockey weer begint

Terwijl de Hoofdklasse nog twee weken doorgaat op het veld, begint voor sommige ploegen dit weekend het zaalseizoen weer. Op de redactie van hockey.nl zijn we fan van het indoorhockey. Hier de vijf redenen waarom zaalhockey zo tof is.

De trukendoos mag open

Jouw techniek komt in de zaal absoluut naar boven. Waar dat op het veld misschien wat minder opvalt, leent het zaalhockey zich perfect voor jouw trukendoos. In de kleine ruimte slalom je met de juiste techniek simpel om iedereen heen. Schijnbeweging hier, snelle draai daar. Hoe meer tegenstanders het bos in, hoe beter. Zo krijg je het publiek op de banken.

Scoren, scoren, scoren!

Sta je 0-3 achter met nog tien minuten te spelen? Geen reden tot paniek in de zaal. Heerlijk, hoe snel die goals kunnen vallen! In een paar minuten is een achterstand al om te buigen in een voorsprong en dat maakt het spelletje ook zo spannend. Leuk is ook dat niet alleen de spitsen scoren: iedereen op het veld komt wel een keer in scoringspositie. Hoppa: scoren, scoren en nog meer scoren! Met die doorgaans vele doelpogingen hebben ook de keepers een stuk meer te doen: er zijn dan ook veel spectaculaire reddingen te bewonderen.

Manuel Verga scoort voor Almere in de Hoofdklasse Zaal. Foto: André de Heus / Orange Pictures

Van linksvoor naar rechtsachter

In de zaal sta je voor, achter en midden. Misschien ben je op het veld wel een stugge linksachter en in de zaal een scorende rechtsvoor. De zaal haalt andere kwaliteiten in je naar boven. In de wintermaanden even op een andere positie is natuurlijk goed voor de afwisseling.

Geen last van het weer

In de wintermaanden komen we liever niet buiten. In de zaal is het altijd heerlijk warm en hoef je niet de hele kast overhoop te trekken om de thermokleding te vinden. Soms zelfs iets te warm. Het zweet gutst over je voorhoofd, broeit in je zaalhandschoen en loopt onder je scheenbeschermers je sokken in. Maar je hebt geen last van de regen, kou of wind.

Margot van Geffen in de regen in het Wagener Stadion tijdens de Rabo EuroHockey Championships 2017. Foto: Koen Suyk

Hele dag hockey

Gedurende het seizoen reis je af en toe stad en land af voor een veldwedstrijd. Als je deze dan verliest, baal je al helemaal. En wacht die lange terugreis nog. In de zaal speel je meerdere wedstrijden op een dag. Als je de eerste wedstrijd verliest, heb je het tweede duel altijd nog een kans om de dag goed te maken. En twee wedstrijden op een dag, wie wil dat nou niet?


5 Reacties

 1. Eelco Houwink

  De 5 redenen waarom ik blij ben als het veldhockey weer begint 1. Naast de truckendoos gelden ook andere zaken, je speelt weer in 3 dimensies en kan je energie kwijt zonder die op te potten 2. Het publiek krijgt geen stijve nek van het elke 20 seconden naar het scorebord kijken om te stand bij te houden 3. Je kan je op je normale positie inleven en die optimaliseren 4. Je bent lekker in de buitenlucht ipv. van allerlei muffe zalen 5. Er is gelukkig gelegenheid om zonder allerlei wachttijden en gehang in kantines je energie en concentratie in 1 serieuze wedstrijd en tegenstander te leggen in een serieuze competitie voor iedereen ipv wat uitverkorenen

  1. jannick

   't Is net alsof je geen fan bent.

  2. asjemenou

   Buitenlucht en benzinewagen, interessante combinatie

 2. Eelco Houwink

  Ah, binnen dan mss. beter ?

 3. gelderlander

  Het wordt op Hockey.nl met de dag gekker met al die zouteloze verhaaltjes . En in Nederland wordt veldhockey in de zaal gespeeld , het is dus 10 keer niets tenzij je eigen kind meespeelt .


Wat vind jij? Praat mee...