Wat je moet weten over de Europa Cup Zaal voor dames in Den Haag

Vrijdag gaat in Den Haag de EuroHockey Indoor Club Cup voor dames van start. Voor de eerste keer in de historie neemt hdm deel aan de Europa Cup Zaal, die wordt gespeeld in Sportcampus Zuiderpark. Hoe zal de Haagse ploeg het er van afbrengen in een deelnemersveld met Europa’s beste acht ploegen? Om je alvast op te warmen voor de belangrijkste Europese clubcompetitie in de zaal hebben we aantal zaken op een rijtje gezet, waardoor jij goed voorbereid het toernooi in gaat.

Wat gebeurde er tijdens de laatste editie?

Afgelopen seizoen won zeer verrassend Laren de Europese titel door in de finale in Hamburg het Russische Dinamo Elektrostal met 3-1 te verslaan. Het was pas voor de tweede keer in de historie dat een Nederlandse ploeg de Europa Cup in de zaal voor zich opeiste. In 2013 ging Den Bosch de ploeg uit ’t Gooi voor.

Speelstad

Den Haag is na Amsterdam en Rotterdam de grootste gemeente van Nederland met ruim een half miljoen inwoners. In de stad zijn de Nederlandse regering en parlement gevestigd en is de residentie van het koninklijk huis. Daarnaast is Den Haag standplaats van onder meer het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof. Den Haag is na Groningen (1990) pas de tweede Nederlandse stad die de Europa Cup Zaal voor A-landen organiseert.

Speellocatie

Alle wedstrijden worden gespeeld in de Sportcampus Zuiderpark. De hal werd in 2017 in gebruik genomen. Een jaar later werd de Sportcampus genomineerd voor de prijs van Beste Gebouw van het Jaar in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. Het topsportcentrum is gebouwd op de plek waar tot 2007 het Zuiderparkstadion van voetbalclub ADO Den Haag stond. De toegang tot het evenement is gratis.

Wie doen er mee?

Er doen acht ploegen mee aan de Europa Cup Zaal. hdm treft in de poulefase Club Campo de Madrid (Spa), East Grinstead (Eng) en MSC Sumchanka uit Oekraïne. De Spaanse ploeg viel afgelopen seizoen met een vierde plaats net buiten de medailles en was verliezend finalist in 2013, 2014, 2015, 2016 en 2018. In 2018 werd MSC Sumchanka vierde net als in 2008 en 2010. In 2015 pakte de ploeg wel een bronzen medaille. East Grinstead haalde nog nooit de halve finales van de Europa Cup. In de andere poule spelen Dinamo Elektrostal (Rus), afgelopen seizoen de verliezend finalist, Düsseldorfer HC (Dui), de kampioen van 2016, HC Minsk (WRus), verliezend finalist van 2017, en SV Arminen (Oos), dat in 2016 als vierde eindigde.

Voorgaande edities

In Den Haag spelen de damesteams alweer de 31ste editie van de Europa Cup, dat in 1990 voor het eerst op de kalender stond. Met vijftien titels is het Duitse Rüsselheimer HC, recordhouder. Slechts twee keer won een Nederlandse club de Europese titel: Den Bosch (2013) en Laren (2019). De Duitse clubs zijn veruit het meest succesvol met 28 kampioenschappen.

Overzicht laatste vijf edities

2015: 1.UHC Hamburg (Dui) 2.Club Campo de Madrid (Spa) 3.MSC Sumchanka (Oek)
2016: 1.Düsseldorfer HC (Dui) 2.Club Campo de Madrid (Spa) 3.Slavia Praag (Tsj)
2017: 1.Mannheimer HC (Dui) 2.HC Minsk (WRus) 3.Rotweiss Wettingen (Zwi)
2018: 1.UHC Hamburg (Dui) 2.Club Campo de Madrid (Spa) 3.Amsterdam
2019: 1.Laren 2.Dinamo Elektrostal (Rus) 3.Club an der Alster (Dui)

Opzet toernooi

De acht deelnemende ploegen zijn verdeeld over twee poules van vier landen. In die fase spelen alle ploegen uit de groep één keer tegen elkaar. De beste twee ploegen van beide poules gaan door naar de halve finales. De nummers drie en vier van beide poules strijden vervolgens in poule C tegen degradatie. De twee laagst geklasseerde ploegen in deze poule degraderen naar de B-divisie.


1 Reactie

  1. wil-dielis

    Een side event dat tijdens het EK plaatsvindt in de Haagse Sportcampus is het NK voor zaalhockeyers van 60+. Het toernooi is georganiseerd door N.H.C. De Zestigplussers en wordt op zaterdag 15 februari van 16.00 uur tot 21.00 uur gespeeld. De inschrijving voor het NK stond open voor de 500 actieve 60+ hockeyers in Nederland. Er zijn zes teams samengesteld die gaan strijden om de eerste Nederlandse 60+ zaaltitel. Meer info over N.H.C. De Zestigplussers op https://nhc60.weebly.com


Wat vind jij? Praat mee...