Wat je moet weten over de Europa Cup Zaal voor heren in Alanya

Vrijdag gaat in het Turkse Alanya de EuroHockey Indoor Club Trophy voor heren van start, het tweede niveau van het EK voor clubteams in de zaal. Voor de tweede keer in de historie vertegenwoordigt SCHC Nederland in het Europese clubtoernooi, dat wordt gespeeld in het Atatürk Spor Solanu. Hoe zal de formatie uit Bilthoven het er van afbrengen in een deelnemersveld van acht ploegen? Om je alvast op te warmen voor de Europese zaalcompetitie hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet, waardoor jij goed voorbereid het toernooi in gaat.

Wat gebeurde er tijdens de laatste editie?

Terwijl Partille in Wenen als eerste Zweedse ploeg in de historie de Europese titel opeiste degradeerden de heren van Amsterdam met een zevende plaats uit de A-divisie van het EK zaalhockey voor clubteams. De laatste keer dat een Nederlandse club actief was op het tweede niveau was in 2016 toen de Amsterdammers naar de A-poule promoveerden. De duels in de B-poule werden afgelopen seizoen in Kroatië gespeeld. Het Spaanse Complutense en Grunwald Poznan uit Polen promoveerden naar de A-divisie. Slavia Praag en Soerbymagle HC uit Denemarken moesten een stap terug doen.

Speelstad

Alanya is een van de drukst bezochte en bekendste badplaats aan de Turkse Rivièra. De stad, die iets meer dan 100.000 inwoners telt, is gelegen aan een rots met aan weerszijden een zandstrand. Een van de stranden heeft de naam Cleopatrastrand. Het strand heeft de naam te danken aan Farao Cleopatra VII, die tussen 51 en 30 voor Christus heerser was over het oude Egypte. Volgens de mythologie stopte Cleopatra tijdens haar reis in het Middellandse Zeegebied in Alanya en ging vervolgens zwemmen in de baai.

Speellocatie

Alle wedstrijden van de EuroHockey Indoor Club Trophy worden gespeeld in het Atatürk Spor Salonu. De hal heeft de capaciteit van 1600 toeschouwers.

Wie doen er mee?

Er doen acht ploegen mee aan de Europa Cup Zaal. SCHC treft in de poulefase East Grinstead uit Engeland en het Kroatische Zelina en Three Rock Rovers uit Ierland. In de andere poule spelen gastheer Gaziantep, AD Lousada uit Portugal, Rotweiss Wettingen (Zwi) en het Franse Luc Ronchin. De vertegenwoordigers van Turkije, Engeland, Kroatië en Frankrijk speelden ook vorig jaar in de B-divisie. Uit de C-divisie promoveerden de Ierse en Portugese ploegen. De Nederlandse en Zwitserse afvaardiging degradeerden uit de A-poule.

Voorgaande edities

Sinds 1990 wordt er gespeeld om de Europese clubtitel in de zaal. Een jaar later werd de B-divisie ingesteld. In Alanya wordt daarom de 30ste editie van de Europa Cup op het een na hoogste niveau gespeeld. Aan zes van deze edities deed een Nederlandse club mee: SCHC (2001), Oranje Zwart (2004 en 2006), Kampong (2008 en 2014) en Amsterdam (2016). In 2004, 2006, 2008 en 2016 promoveerden de ploegen naar de A-divisie. In 2001 en 2014 daalde de Nederlandse afvaardiging af naar de C-poule.

Overzicht laatste vijf edities

2015: 1.WKS Grunwald Poznan (Pol) 2.HC Bohemians Praag (Tsj) 3.Olimpiia-Kolos-Sekvoya (Oek)
2016: 1.Amsterdam 2.Dinamo Elektrostal (Rus) 3.Inverleith HC (Sco)
2017: 1.RC de Bruxelles (Bel) 2.Rotweiss Wettingen (Zwi) 3.HC Minsk (WRus)
2018: 1.HC Minsk (WRus) 2.Partille (Zwe) 3.KS Pomorzanin Turun (Pol)
2019: 1.SPV Complutense (Spa) 2.WKS Grunwald Poznan (Pol) 3.Gaziantep Polisgücü (Tur)

Opzet toernooi

De acht deelnemende ploegen zijn verdeeld over twee poules van vier landen. In die fase spelen alle ploegen uit de groep één keer tegen elkaar. De beste twee ploegen van beide poules gaan door naar Poule D. De nummers drie en vier van beide poules strijden vervolgens in poule C tegen degradatie. De twee laagst geklasseerde ploegen in deze poule degraderen naar het derde niveau. De twee hoogst geklasseerde ploegen in Poule D promoveren naar de A-divisie.


2 Reacties

  1. conegut

    Een degradant die gaat strijden op Europees toneel.. interessant om te zien waar dit soort ploegen staan..

    1. pimhdm

      Misschien maar beter dat amsterdam vorig jaar is gedegradeerd, schc had geen kans gehad in de A poule.


Wat vind jij? Praat mee...