Wendela van Dedem: van niet keepen in de zaal naar NK-finale

Eigenlijk zou Hurley-keepster Wendela van Dedem (29) dit zaalseizoen geen minuut in actie komen. Toch stopte ze een shoot-out in de halve finale tegen zaalhockeygrootmacht HDM en leidde ze haar ploeg zodoende naar de NK-finale tegen Den Bosch.

‘Vind je het goed als ik het interview samen geef met Marith? Dat verdient ze’, waren de eerste woorden die klonken toen Van Dedem zich in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag meldde bij de pers, na de uitschakeling van HDM door Hurley op het NK Zaal.

Met Marith bedoelt ze haar teamgenoot Marith Krutzen. Op het veld is Krutzen reservekeeper achter Van Dedem. Afgesproken was dat Krutzen wél tijdens het zaalseizoen onder de lat mocht staan. Maar al vroeg in de competitie, in de wedstrijd tegen Laren, scheurde Krutzen haar voorste kruisband af.

Zelf kampte Van Dedem toen nog met een lichte blessure. Bovendien was ze op vakantie, waardoor Hurley aanvankelijk enkele wedstrijden noodgedwongen zonder keeper binnen de lijnen stond. Maar halverwege januari maakte Van Dedem alsnog voor het eerst dit seizoen haar opwachting in de zaal.

Wendela van Dedem stopt de shoot-out van Jip Dicke. Foto: Willem Vernes

Knappe redding in de shoot-outs

‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik mezelf in het begin afvroeg waar ik in vredesnaam aan begon, haha. Van nature ben ik niet echt een zaalkeeper. Veel zaalkeepers zijn wendbaar en snel. Ik niet. Ik ben meer een lijnkeeper. Zeker met strafcorners moest ik echt even wennen’, lachte Van Dedem.

Toen de eerste halve finale van het NK Zaal afgelopen zondag uitdraaide op shoot-outs, leek dat in het voordeel te zijn van HDM. De ploeg uit Den Haag beschikt met Julia Remmerswaal over een ervaren zaalkeepster. Maar Remmerswaal wist niet één shoot-out van Hurley onschadelijk te maken. Van Dedem stopte de poging van Jip Dicke wél.

‘Je deed jezelf net echt tekort, vind ik’, complimenteerde Krutzen haar. ‘Hoe jij die shoot-out pakte, vond ik echt fantastisch. Jij bent mede de reden dat wij de halve finale hebben gewonnen.’

Van Dedem: ‘Voor jou moet het heel moeilijk zijn om deze wedstrijden toe te moeten kijken. Ik vind trouwens niet dat jij er voor spek en bonen bij bent. Integendeel. Je draagt echt je steentje bij.’

Hurley viert het bereiken van de NK-finale. Links Marith Krutzen. Foto: Willem Vernes

Eind februari wordt Krutzen geopereerd. Voor de revalidatie staat doorgaans negen tot twaalf maanden. Met een beetje geluk haalt ze het begin van het volgende zaalseizoen. Van Dedem: ‘We hebben al afgesproken dat we volgend jaar de rollen omdraaien. Dan keep ik de voorbereiding en de eerste competitiewedstrijden. En Marith, wanneer ze weer fit is, de andere competitiewedstrijden. En natuurlijk het NK.’


Wat vind jij? Praat mee...