Wereldkampioenen geven vijf tips voor de lange corner in de zaal

Het zaalseizoen staat voor de deur, met  vanaf dit seizoen: de lange corner. Door de invoering van de lange corner veranderen er natuurlijk enkele spelsituaties. Hoe moet je daarmee omgaan? De Nederlandse wereldkampioenen Teun Rohof, Laurens Goedegebuure en Max Sweering geven vijf tips.

De regel in de zaal is vrijwel gelijk aan de regel op het veld. Het opzettelijk over de eigen achterlijn spelen van de bal leidt tot een strafcorner, zonder opzet volgt een lange corner, die op de middellijn moet worden genomen. Wordt de bal het laatst geraakt door een aanvaller, dan volgt uitslaan voor de verdedigende partij. Een keeper mag de bal nog steeds van zijn legguard laten afkaatsen richting de achterlijn; dit valt niet onder de opzet die tot een strafcorner leidt.

Tip 1: Het loont om meer te schieten.

Ben je bij de aanvallende partij en sta je in een moeilijke hoek? Schiet dan gewoon op goal. Als de keeper de bal over de achterlijn speelt, leverde dat vroeger balverlies op. Nu krijg je een lange corner en behoud je balbezit. Conclusie: schiet vanuit hoeken waaruit je vroeger nooit zou schieten.

Tip 2: Snel nemen.
Profiteer van de ruimte op het veld door de lange corner zo snel mogelijk te nemen. Hoe doe je dat? Leg voor de wedstrijd achter de balk en ter hoogte van de middellijn alvast een paar ballen klaar.

Tip 3: Eerst breed, dan diep

Als je de lange corner eenmaal snel genomen hebt, verleg het spel dan naar de andere kant. Daar ligt meestal de ruimte. Speel de bal eerst breed en dan diep. Een diagonale pass kun je het best vermijden.

Tip 4: Inlopen en kaatsen

Een andere manier om de lange corner te nemen, is met behulp van de kaats. Je mag een lange corner richting de cirkel spelen, maar niet rechtstreeks erin. Wanneer iemand uit de cirkel stapt en de bal doorkaatst, kan iemand anders vrij scoren. Overigens: wanneer je de bal eerst tegen de balk speelt, mag je hem wél rechtstreeks de cirkel inspelen. Let op: de bal moet dan wel eerst drie meter rollen.

Tip 5 (keepers): verander niks!
Doe als keeper wat je altijd gedaan hebt. Haal geen capriolen uit om de bal binnen te houden, maar laat hem gewoon over de achterlijn gaan, net zoals altijd. Dan lijd je maar balverlies. Zorg er wel voor dat je op tijd terug in je doel bent, want de tegenpartij kan de lange corner snel nemen.

Oranje Zaalhockey Tour
Benieuwd naar meer tips? De wereldkampioenen Teun Rohof, Laurens Goedegebuure en Robert Tigges verzorgen sinds vorig seizoen clinics om het zaalhockey te promoten. Ze willen vooral de jeugd, maar ook senioren de fijne kneepjes van het zaalhockey bijbrengen en doen dit onder de naam Oranje Zaalhockey Tour.

Rohof, Goedegebuure en Tigges: ‘De landen om ons heen zaalhockeyen op hoog niveau en vaak al vanaf jongs af aan. Wij met z’n drieën zijn juist van een lichting waarvan een groot deel zaalhockey nooit serieus heeft beoefend. Wij doen dat wel en merken gelukkig nu dat ook de jeugd zaalhockey steeds serieuzer neemt. We brengen onze ervaring graag op de jeugd over en vinden het belangrijk dat kinderen op een goede manier verschillende technieken krijgen aangeleerd.’

Volgens Rohof, Goedegebuure en Tigges moet zaalhockey af van het stempel dat het alleen is bedoeld om fit te blijven. ‘Het is méér dan een manier om de winter te overleven, het is ook hartstikke leuk.’

Data van geplande clinics zijn te vinden op de Facebookpagina van Oranje Zaalhockey Tour.

Tip: Deel deze tips met je clubgenoten

Help je clubgenoten en deel deze tips via de website van je club, de nieuwsbrief of in je groepsapp.

Embedden op de site gaat via deze link:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/ObadSasJBW8″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Met deze link kun je de video delen: www.youtube.com/embed/ObadSasJBW8


5 Reacties

 1. j-koppenol

  Bij tip 4 staat dat via de balk spelen ook een optie is waarna je rechtstreeks de cirkel in mag spelen. Er is mij bij een briefing echter uitgelegd dat in dat geval de bal sinds dit seizoen ook 3m gerold moet hebben.

  1. boidvandenberg

   Ik dacht precies hetzelfde. Zie 13.2: de bal moet minimaal drie meter verplaatst worden, voordat ...".

  2. Merel Barreveld

   Bal moet inderdaad drie meter rollen. Haalt-ie in de video net niet. Excuses.

 2. mvdgiesen

  Bij tip 5 wordt gezegd dat de keeper niet moet veranderen van speelstijl en de bal gewoon over de achterlijn moet spelen. Lijkt mij wanneer de bal opzettelijk over de achterlijn wordt gespeeld er gewoon een strafcorner gegeven moet worden...

  1. Merel Barreveld

   Wat de keeper in ieder geval bedoelt te zeggen is dat keepers niet bang moeten zijn om de bal over de achterlijn te spelen. Hij zegt niks over opzettelijk; hij bedoelt dat goalies niet bang worden om lange corners weg te geven. Belangrijkste is de bal tegenhouden, of dat nou lange corner tot gevolg heeft of niet.


Wat vind jij? Praat mee...