Bibberen op de bank: ‘Ik wil niet weten hoeveel het staat’

‘Kom ik er nog in Anthony? Want als dat zo is, wil ik niet weten hoeveel het staat bij Rotterdam. Dat is te spannend.’ Met nog een paar minuten op de klok bibberen de dames van Nijmegen op de bank. Coach Anthony Potter loopt ijsberend rond. Zijn ploeg staat vijf minuten voor tijd op 2-2 tegen Oranje-Rood. Rotterdam leidt met 2-1 tegen Pinok√©. Bij deze tussenstanden promoveert Nijmegen naar de Hoofdklasse.

Nog drie minuten op de klok. 2-2 bij Nijmegen. ‘Nog steeds 2-1 voor Rotterdam’, fluistert de manager van Nijmegen tegen Potter. De spelers even verder op de bank mogen het niet horen. De manager heeft een hotline met haar man, die honderd meter verderop in hal 1 zat.

Uitbraak van Nijmegen. De eerste inzet wordt gekeerd, maar een tweede poging van de Nijmeegse aanvalster treft doel. 3-2. Ongeloof op de Nijmeegse gezichten. Tien minuten eerder stond de ploeg uit de Keizerstad nog kansloos met 2-0 achter. Promotie naar de Hoofdklasse was mijlen ver weg. En nu, bij een 3-2 voorsprong en Rotterdam op winst, ligt de weg naar het hoogste niveau plots wagenwijd open. Het zou toch niet? ‘Hoe lang moet Rotterdam nog spelen. Vijf minuten? Zo lang nog?’ Een bezorgde blik bij de Nijmeegse manager.

Nog dertig seconden…

Dertig seconden op de klok. Oranje-Rood zet nog een keer aan. De Eindhovenaren zijn al zeker van promotie, maar daar is in het veld niets van te merken.

Strafcorner voor Oranje-Rood. De zoemer gaat. Nog een strafcorner tegenhouden en de promotie¬†is binnen. Oranje-Rood legt aan, maar de bal wordt gekeerd. Snel uit de cirkel die bal. Gejuich stijgt op uit het Nijmeegse kamp. Coach Potter maakt een vreugdedansje. De Nijmeegse meiden vallen elkaar juichend in de armen. ‘Is het echt waar? Zijn we echt gepromoveerd?’ Daar lijkt het op. Maar de twijfel blijft.

Toch is het zo: Nijmegen promoveert. Potter: ‘Ik ben al vijftien jaar coach, maar dit vond ik toch echt spannend.’ Zijn club Nijmegen is al jaren bijzonder ambitieus. Vorig seizoen leek promotie naar de Hoofdklasse een zekerheid. Zijn ploeg verkrampte en redde het niet. Dit seizoen staat Nijmegen op het veld weer bovenaan in de Overgangsklasse. Maar ook in de zaal is club ambitieus. En eindelijk is daar een succes. ‘Dit is leuk voor de club en ontzettend belangrijk voor het team. Vooral op mentaal gebied. We hebben doen het al jaren heel goed, maar winnen niets. Dat vreet aan ons. Door deze promotie weten de meiden wat winnen is. Ik hoop dat we deze mindset kunnen meenemen naar het veld, zodat we daar ook naar de Hoofdklasse kunnen promoveren.’ Potter laat even een stilte vallen. Een glimlach verschijnt op zijn gezicht: ‘Jongens, heerlijk dit. Promotie naar de Hoofdklasse.’


Wat vind jij? Praat mee...