WK Zaal (H): Oostenrijk tegen Iran in halve finales, ook VS door

De heren van de Verenigde Staten hebben voor het eerst in de historie de halve finales van het WK Zaal bereikt. De Amerikanen waren vrijdag in Pretoria in de kwartfinales met 3-2 te sterk voor Namibië en spelen zaterdag in de halve finales tegen Nederland. In de andere halve eindstrijd speelt titelverdediger Oostenrijk tegen Iran, in 2018 winnaar van het WK-brons.

Verenigde Staten – Namibië 3-2

In de geschiedenis van het WK waren beide ploegen nog nooit doorgedrongen tot de kwartfinales. Namibië eindigde in 2011 als twaalfde en de Verenigde Staten sloten hun beide deelnames (2003 en 2011) af op een elfde plek.

Al na drie minuten opende KZ-speler Aki Käppeler de score voor de Verenigde Staten. Zijn achtste doelpunt op het WK. De voorsprong hield niet lang stand, want twee minuten later pushte Percy Barthram uit een strafcornervariant de gelijkmaker tegen de touwen.

Direct na rust kwamen de Amerikanen opnieuw op voorsprong. Dit keer scoorde Marius Leser. De twintiger is dit toernooi een van de uitblinkers aan de kant van de VS met eveneens acht doelpunten.

De score werd nog voor het vierde kwart door Pat Harris uit een strafcorner naar 3-1 getild. Die marge was te groot voor Namibië om nog ongedaan te worden gemaakt. In de slotfase haalde de ploeg nog wel de keeper naar de kant voor een extra veldspeler, maar dat leverde slechts een doelpunt op waardoor de Amerikanen met 3-2 aan de goede kant van de score bleven.

Oostenrijk – Argentinië 2-0

Oostenrijk heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finales van het WK Zaal in Zuid-Afrika. De titelverdediger had in de Heartfelt Arena zijn handen vol aan WK-debutant Argentinië. Het werd 2-0 voor de Oostenrijkers, die in de halve eindstrijd Iran treffen.

De beslissing in de wedstrijd viel pas diep in het derde kwart. Fabian Unterkircher zette de regerend wereld- en Europees kampioen met een intikker van dichtbij op voorsprong na een goede actie van aanvoerder Leon Thörnblom.

Tot dan hadden de ploegen elkaar in een stevige houdgreep gehouden en waren de kansen schaars hoewel zowel Oostenrijk als Argentinië de paal raakte. De Argentijnen trokken na die achterstand op naar de Oostenrijkse cirkel. Het leverde de ploeg vier strafcorners op die niet konden worden omgezet in een doelpunt. De goal viel aan de andere kant. Wie anders dan Michael Körper, WK-topscorer aller tijden, pikte de bal op een schoot in de verre hoek raak voor zijn elfde treffer van dit toernooi.

Oostenrijk bedankt het publiek na het behalen van de halve finales van het WK Zaal in Pretoria ten koste van Argentinië (2-0). Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Iran* – België 5-5

Iran heeft voor de derde maal op rij de halve finales van het WK Zaal bereikt. In de Heartfelt Arena in Pretoria waren zenuwslopende shoot-outs nodig om de Belgen vrijdag in de kwartfinales te verslaan. In reguliere speeltijd hadden de bronzen medaillewinnaars van 2018 na een 3-0 achterstand een 5-5 eindstand uit het vuur gesleept.

België leidde drie minuten in het derde kwart comfortabel met 3-0 voordat Iran een inhaalrace inzette. De Belgen leken desondanks de Iraniërs steeds een stapje voor te blijven, maar drie minuten trok Iran alsnog de stand gelijk door een verzilverde strafcorner van Amirmahdi Mirzakhani.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen in de eerste kwartfinalewedstrijd van de dag. In de serie stond België drie keer op matchpoint en kreeg Iran vier mogelijkheden om het duel in hun voordeel te beslissen. Dat vierde matchpoint, na achttien shoot-outs, werd uiteindelijk benut door Mirzakhani, die daarmee de langste shoot-outserie in de WK-geschiedenis tot een einde bracht.

*wint na shoot-outs

De vreugde bij de Iraniërs Amirmahdi Mirzakhani, Mohammad Karimi en Behdad Beiranvand (C) is groot na het bereiken van de halve finales van het WK Zaal in Pretoria. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek