WK Zaal: brons voor Tsjechië na zege op gastland Zuid-Afrika

De vrouwen van Tsjechië hebben in de Heartfelt Arena van Pretoria de bronzen medaille voor zich opgeëist op het WK zaalhockey. De ploeg die eerder in de halve finale met 1-0 van Oostenrijk verloor, won in de troostfinale met 3-1 van gastland Zuid-Afrika. 

Zuid-Afrika – Tsjechië 1-3

Tsjechië kwam na tien minuten op voorsprong uit een rake strafcorner van Adela Lehovcova. Vlak na rust verdubbelde zij met een nieuw raak schot vanaf de kop cirkel de marge naar twee, haar zesde doelpunt op dit WK. Pas toen Anna Kolarova er 0-3 van had gemaakt, kon het gastland wat terugdoen via Tegan Fourie, maar het was te laat om Tsjechië van het brons af te houden.

Tsjechië evenaarde met de derde plaats haar beste WK-prestatie tot nu toe. Ook op het WK van 2015 in Leipzig eindigden de Oost-Europeanen als derde. Zuid-Afrika eindigde weliswaar buiten het podium, maar zette met een vierde plaats wel de beste WK-prestatie ooit neer.

Iran* – Verenigde Staten 4-4

Iran heeft het WK Zaal in Zuid-Afrika afgesloten met een bronzen medaille. In de troostfinale in Heartfelt Arena werd de Verenigde Staten na shoot-outs verslagen, nadat het duel in reguliere speeltijd in 4-4 was geëindigd. Het is na 2018 de tweede keer dat de Iraniërs de derde plaats op een WK opeisen.

Beide landen moesten vanochtend een grote teleurstelling verwerken. Ze waren er niet in geslaagd de WK-finale te bereiken. Veel tijd om de wonden te likken was er niet. Een paar uur later stonden Iran en de Verenigde Staten tegenover elkaar voor de strijd om het brons. In de poulefase troffen de ploegen elkaar ook al en toen was Iran met 8-3 te sterk.

Dit keer moesten shoot-outs de beslissing brengen in een wedstrijd waarin Iran tot drie keer toe een voorsprong uit handen liet glippen. In de shoot-outserie miste Pat Harris van de Verenigde Staten meteen zijn eerste poging. Die achterstand maakten de Amerikanen niet meer goed, waarna Amirmahdi Mirzakhani de bronzen medaille voor Iran veiligstelde.

Knuffels bij Iran na een doelpunt van Mohammad Karimi. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

*wint na shoot-outs

Oostenrijk – Tsjechië 1-0

In een halve finale die volledig werd verlamd door spanning bepaalde een rake strafbal van Marianne Pultar het verschil tussen beide ploegen. Pultar pushte vijf minuten vóór tijd raak, een van de weinige hoogtepunten in een verder kansarme wedstrijd.

Oostenrijk overleefde in de laatste seconden nog twee Tsjechische strafcorners en staat zodoende voor het eerst in de historie in de finale van het WK zaalhockey. Daarin treft het vanaf 20.30 uur de winnaar van het duel tussen de Oranje Dames en gastland Zuid-Afrika.

De Oostenrijkse dames vieren het bereiken van de finale van het WK Zaal in Pretoria ten koste van Tsjechië. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Oostenrijk – Iran 8-3

De zaalhockeymachine Oostenrijk draaide in de eerste halve finale op volle toeren. Iran kwam er niet aan te pas tegen de titelverdediger, die met elf man speelde omdat Moritz Frey geblesseerd was. Michael Körper en Den Bosch-speler Fabian Unterkircher drukten opnieuw hun stempel op de wedstrijd. De 36-jarige Körper was goed voor een hattrick en Unterkircher scoorde tweemaal en gaf ook twee keer een assist. Het leek nog even spannend te worden toen Behdad Beiranvand in het tweede kwart de achterstand van Iran naar 2-1 verkleinde, maar Oostenrijk liet zich niet verrassen.

Vreugde bij Fabian Unterkircher na de 3-1 tegen Iran. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze).

Strijd om elfde plaats (mannen)

Strijd om negende plaats (mannen)


Wat vind jij? Praat mee...