WK Zaal: nieuwe poule-indeling bekend, Duitsland ontbreekt

Bij het WK Zaal in 2023 in Zuid-Afrika ontbreekt Duitsland. De Duitse bond heeft besloten af te zien van deelname aan het toernooi dat van 5 tot en met 11 februari wordt gehouden in de Heartfelt Arena in Pretoria. De Duitse heren en dames worden vervangen door Nieuw-Zeeland. Australië is aangewezen als vervanger van Rusland (heren) en Wit-Rusland (dames), die vanwege de oorlog in Oekraïne zijn uitgesloten van deelname.

De internationale hockeyfederatie FIH heeft dinsdag ook de nieuwe poule-indeling van het wereldkampioenschap bekendgemaakt op basis van de huidige stand in de wereldranglijst zaal.

De Oranje Heren zijn ingedeeld bij titelverdediger Oostenrijk, België, Kazachstan, Namibië en Nieuw-Zeeland. In de andere poule zitten Iran, de winnaar van het brons in 2018, Tsjechië, Australië, Zuid-Afrika, Verenigde Staten en Argentinië.

Het is voor de Oranje Heren, die op het EK in 2020 als derde eindigden, de vierde keer dat zij deelnemen aan het wereldkampioenschap zaal. Bij de laatste deelname, in 2015, veroverde Nederland de wereldtitel. Voor het daaropvolgende WK in 2018 wist de ploeg zich niet te plaatsen. In 2003 en 2011 eindigden de Oranje Heren op een vijfde plaats.

Robert Tigges krijgt de cup uit handen van FIH-voorzitter Leandro Negre nadat de Oranje Heren de WK-finale (2015) in Leipzig met 3-2 hebben gewonnen van Oostenrijk. Foto: Koen Suyk

Oranje Dames

De Oranje Dames treffen Oostenrijk, Australië, Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Oekraïne, Tsjechië, Namibië, Kazachstan, België en Canada vormen de andere poule.

De Oranje Dames zijn vicewereldkampioen. In 2018 ging de ploeg in de finale onderuit tegen Duitsland. De Oranje Dames haalden in alle vijf de voorgaande edities van het WK Zaal de finale. In 2007 en 2015 werd de ploeg ook daadwerkelijk wereldkampioen.

Het is de eerste keer dat het mondiale zaaltoernooi buiten Europa wordt gespeeld. De zesde editie van het wereldkampioenschap zou in eerste instantie begin februari 2021 plaatsvinden in het Belgische Luik, maar vanwege de coronapandemie was er geen andere keuze dan het evenement met een jaar op te schuiven. Maar ook in 2022 zat het coronavirus het evenement dwars en ging er opnieuw een streep door het toernooi. Vervolgens werd het WK verplaatst naar Zuid-Afrika.

Daphne Admiraal, Pien van Nes, Denis Admiraal en Mila Muyselaar showen de cup nadat de Oranje Dames in Leipzig wereldkampioen zaal (2015) zijn geworden na winst in de finale op Duitsland. Foto: Koen Suyk

Poule-indeling

Poule A-Dames Poule B-Dames Poule A-Heren Poule B-Heren
Nederland Oekraïne Nederland Iran
Oostenrijk Tsjechië Oostenrijk Tsjechië
Australië Namibië België Australië
Verenigde Staten Kazachstan Kazachstan Zuid-Afrika
Zuid-Afrika België Namibië Verenigde Staten
Nieuw-Zeeland Canada Nieuw-Zeeland Argentinië

2 Reacties

  1. lenny-baker

    Jammer dat Duitsland niet meedoet. Weet iemand de motivatie van de Duitse bond om niet deel te nemen?

    1. ThijsBaan

      Het programma zit te vol: https://magazin.hockey.de/articles/keine-hallenhockey-weltmeisterschaft-fuer-deutschland


Wat vind jij? Praat mee...